Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoritățile turce caută o dubă neagră în care se presupune că s-ar afla cadavrul tranșat al jurnalistului saudit

Cazul presupusei asasinări a jurnalistului saudit al Washington Post în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul capătă amploare.

 

Autoritățile turce verifică acum camerele de supraveghere de pe autostrăzi în căutarea unei dube negre cu care se presupune că ar fi fost scos din clădirea consulatului saudit trupul jurnalistului Jamal Khashoggi, un critic acerb al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman.

Conform mai multor anchetatori, mașina ar aparține unei „echipe de asasini” trimisă să îl ucidă pe jurnalistul de la Washington Post, scrie cotidianul The Guardian.

Alte surse vorbesc despre un convoi în care duba neagră s-ar fi aflat. Convoiul ar fi plecat la circa două ore după intrarea lui Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite.

Înregistrările video de pe o cameră de securitate amplasată lângă curtea consulatului arată cum mai multe cutii sunt încărcate în dubă, care are plăcuțe de înmatriculare diplomatice.

Imaginea cutiilor se leagă de o altă ipoteză privind asasinarea jurnalistului, formulată de un prieten al acestuia, Turin Kislakci, șeful Turkish-Arab Media Association, care a declarat că după ce a fost ucis, Khashoggi a fost tranșat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni la Budapesta că oficialii saudiţi trebuie dovedească faptul că jurnalistul Jamal Khashoggi a ieşit sau nu din clădirea reprezentanţei diplomatice.

„Trebuie să avem un rezultat al acestei investigaţii cât mai curând posibil. Oficialii consulatului nu se pot salva spunând pur şi simplu el a plecat”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orban.

„Au multe camere de luat vederi (...) Dacă el (Jamal Khashoggi) a părăsit consulatul, de ce ei nu dovedesc asta?”, a întrebat Erdogan.

„Nu vom lăsa lucrurile aşa”, a adăugat el.

Preşedintele turc a afirmat că au existat numeroase zvonuri şi speculaţii în mass-media în legătură cu soarta lui Khashoggi. „Dorim să rezolvăm această problemă”, a spus el, adăugând că „este datoria politică şi umanitară” a ţării sale de a soluţiona acest caz.

Erdogan, care a afirmat că urmăreşte personal cazul jurnalistului dispărut, a adăugat că Turcia nu are niciun document sau dovadă în legătură cu acest caz.

Jamal Khashoggi s-a deplasat pe 2 octombrie la consulat pentru demersuri administrative. Potrivit poliţiei turce, el nu a mai ieşit din sediul consulatului.

Într-un interviu acordat vineri agenţiei Bloomberg, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a afirmat că Jamal Khashoggi a intrat în consulat, dar că a ieşit la puţin timp după aceea. El chiar a invitat autorităţile turce „să percheziţioneze” consulatul. „Nu avem nimic de ascuns”, a subliniat el.

Responsabili turci au declarat sâmbătă seară că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Jamal Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului. Însă Riadul a dezminţit imediat ceea ce a calificat drept afirmaţii „lipsite de fundament”.
Categorie articol: 

Comentarii