Mergi la conţinutul principal

Autorităţile române întreabă Google

Google a primit în prima parte din 2014 un total de 31.698 solicitări de informaţii despre mai bine de 48.000 de conturi şi a onorat solicitările în 65% din cazuri. Compania spune că guvernele au devenit tot mai insistente în a obţine informaţii, iar ca dovadă e faptul că la primul raport, în 2009, au venit din toată lumea numai 12.000 de solicitări, iar în ultimul trimestru din 2013 au fost 27.000.
Din România au venit semestrul trecut 20 de cereri legate de 56 de conturi de utilizatori, iar Google a răspuns afirmativ la 60% dintre ele, arată cel mai nou raport de transparenţă publicat de compania americană, citat de HotNews.ro. Agenţiile guvernamentale, instanţele judecătoreşti şi părţile proceselor civile solicită în mod regulat companiilor de tehnologie şi telecomunicaţii informaţii privind modul în care o anumită persoană a utilizat serviciile respectivelor companii, iar datele raportului exact la asta se referă, incluzând Google şi YouTube.
Cele mai multe cereri au venit din SUA, peste 12.500, Google onorând 84% dintre ele. Din Germania au venit 3.300, din Franţa 3.000, iar din India 2.800. Dintre ţările mici, Singapore a trimis cele mai multe cereri: peste 1.000, iar din regiune Bulgaria a trimis o cerere şi Ungaria - 17.
Diverse legi le permit agenţiilor guvernamentale să investigheze încălcările reglementărilor sau activităţile infracţionale. Google primeşte solicitări privind datele utilizatorilor de la agenţii guvernamentale care investighează activitatea infracţională, de la agenţii administrative, de la instanţe judecătoreşti şi de la alte entităţi.
Când primeşte o astfel de solicitare, Google o examinează pentru a se asigura că aceasta este conformă cu cerinţele legale şi cu politicile companiei. În general, pentru a onora o astfel de solicitare, aceasta trebuie efectuată în scris, semnată de un reprezentant oficial autorizat al agenţiei solicitante şi emisă în virtutea unei legi adecvate.
"În unele cazuri, putem refuza să furnizăm informaţii sau putem încerca să restrângem sfera de aplicare a solicitării", spune cei de la Google.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro