Mergi la conţinutul principal

Autorităţile elene s-ar putea implica în reabilitarea Bisericii Greceşti

Ministrul de Externe adjunct al Greciei, Kiriakos Gerontopoulos, s-a aflat, ieri, într-o scurtă vizită la Brăila. Înaltul oficial grec a fost însoţit de ambasadorul Greciei la Bucureşti, Grigorios Vassiloconstandakis, precum şi de consulul Nikolaos Karalekas. Demnitarii eleni au vizitat Biserica Greacă, Casa Colecţiilor de Artă "Nică Petre", care pe vremuri a aparţinut familiei unui vestit armator grec, M. Embiricos, precum şi Casa Memorială "Panait Istrati", din Grădina Mare.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de mai mulţi membri ai comunităţii elene din Brăila, în frunte cu Haralambie Karavia, preşedintele acestei comunităţi. De asemenea, în timpul vizitei de la Biserica Greacă, a fost prezent şi primarul Aurel Simionescu. Evident, printre subiectele abordate s-a aflat şi cel legat de reabilitarea acestei biserici, monument istoric de referinţă al Brăilei, care acum se află într-o stare destul de precară. După ce a admirat clădirea în ansamblu, dar şi picturile şi elementele de decor din interior, ministrul grec a promis că se va implica în proiectul de reabilitare. "Cu toate că Grecia trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic, vom încerca să susţinem demersurile pentru reabilitarea acestei clădiri. Vom avea o discuţie cu domnul ambasador, ca să stabilim modul cum vom proceda pentru un sprijin concret", a declarat ministrul Gerontopoulos. La rândul său, primarul Aurel Simionescu a spus că autorităţile brăilene, atât cele municipale cât şi cele judeţene, şi-au luat un angajament serios pentru consolidarea Bisericii Greceşti şi că un sprijin venit din partea autorităţilor elene, în special pe partea de proiectare, ar fi mai mult decât binevenit. Simionescu a precizat că Primăria şi Consiliul Judeţean vor încerca să rezolve cu bani de la bugetul local consolidarea imobilului.
"Cu restaurarea picturii din interior vom avea o problemă mai delicată. Avem aici opere ale unor mari pictori, cum ar fi Tătărăscu, care necesită un proces de restaurare foarte elaborat. Probabil că pe această latură va trebui să accesăm fonduri europene", a precizat primarul Simionescu. Acesta a mai spus că accesarea fondurilor europene va trebui făcută în exerciţiul financiar 2014 - 2020. "Important este că acum putem acţiona, deoarece acel litigiu ce a durat ani de zile, între comunitatea elenă şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, care îşi disputau drepturile asupra lăcaşului de cult, s-a încheiat pe cale amiabilă", a punctat edilul-şef al Brăilei.
După ce au gustat din dulciurile tradiţionale pregătite de comunitatea elenă, demnitarii greci au plecat spre Galaţi. Asta nu înainte ca ministrul Kiriakos Gerontopoulos să se declare plăcut surprins că la Brăila există o comunitate grecească atât de numeroasă şi implicată în proiecte culturale şi să promită că va reveni în oraşul nostru cât de curând posibil.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro