Mergi la conţinutul principal

Autorităţile brăilene sunt pregătite pentru alegeri

* de buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului vor răspunde forţele de ordine * pentru prevenirea "turismului" electoral vor fi constituite 13 microfiltre la toate intrările şi ieşirile din municipiu şi judeţ, ce vor filma pe tot parcursul zilei de duminică mijloacele de transport călători

Legea privind organizarea alegerilor are mai multe "scăpări", ceea ce nu este în regulă, consideră primarul municipiului, Aurel Simionescu. Acesta a atras atenţia, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a creat o harababură în ce priveşte secţiile de votare speciale, lucru ce va face ca unii cetăţeni să nu poată vota pe data de 22 noiembrie.
Mai precis, acesta a explicat că, de exemplu, la secţiile de votare speciale din spitale nu există urne speciale, deci cei care sunt la pat nu pot vota. Cei care pot, totuşi, solicita urna locuiesc în zona din care face parte secţia de votare unde e arondat spitalul. Bolnavii deplasabili ar trebui să se ducă tocmai la secţiile de care aparţin în mod normal, dar sâmbăta şi duminica nu se fac externări din spital şi nici nu se poate pleca aşa, oricum. "Sunt mai multe«scăpări» ale legii. Noi avem secţiile speciale din spitale, trei la număr. În aceste spitale sunt oameni de peste tot din Brăila, şi din municipiu, dar şi din judeţ. Secţiile acestea nu au urnă specială, asta înseamnă că cei care sunt imobilizaţi la pat, în spital, nu vor putea vota, pentru că nu se vor putea duce la secţia specială, indiferent unde este amenajată. În al doilea rând, cei care sunt în spital şi care nu fac parte din secţia de votare în care este arondat spitalul, ar trebui să plece din spital să se ducă la secţia de votare din zona de care aparţine. Or, ştim cu toţii că nu stă nimeni duminica de drag în spital, aşa, că îi place în spital, ci sunt oameni care, efectiv, nu pot pleca de acolo din varii motive, cu atât mai mult să se ducă undeva să voteze. Deci, această categorie de oameni nu va vota", a spus edilul-şef. Acesta a mai adăugat că într-o situaţie similară sunt şi cei care locuiesc în căminul de bătrâni de la Lacu Sărat, care va trebui să se ducă să voteze la secţiile de votare la care sunt arondate domiciliile lor stabile. Edilul-şef a precizat că nu poate estima numărul celor care din aceste motive tehnice nu vor putea vota duminică, dar presupune că nu este un număr semnificativ: "Acestea sunt scăpări ale legii care nu sunt în regulă şi care creează nemulţumiri, suspiciuni etc. Nu este vorba de un număr foarte mare de oameni, dar creează nemulţumiri şi ar fi trebuit o discuţie mai atentă când s-au făcut interpretările la lege", a comentat primarul Simionescu.

Poliţiştii sunt cu ochii pe transportatori

Pentru buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului, forţele de ordine vor asigura paza secţiilor de votare, vor menţine ordinea şi siguranţă publică pentru prevenirea unor evenimente negative şi vor aplica prevederile legale atunci când se vor constata încălcări ale legii. Printre obiectivele urmărite se numără şi prevenirea "turismului" electoral, context în care şeful Serviciului Poliţiei Rutiere a avut, zilele trecute, o întâlnire cu cei 17 transportatori din Brăila, ce au fost înştiinţaţi despre riscurile încălcării legistaţiei. Măsurile luate de poliţişti constau în constituirea a 13 micro-filtre la toate întrările şi ieşirile din municipiu şi judeţ, ce vor filma pe tot parcursul zilei de duminică autoturismele, microbuzele şi autobuzele. "Acolo unde se va constata că un anumit mijloc de transport călători se va plimba nejustificat prin anumite puncte, acesta va fi oprit şi verificat. Conform legislaţiei în vigoare, nerespectarea acestor măsuri este sancţionată cu amendă de la 7.000 la 9.000 lei", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene. Sursa citată a mai adăugat că filtrele vor fi amplasate pe DE 587 la intersecţie cu DE 87; pe DE 87 în Vădeni şi la intersecţie cu DN 2B, DN 22 şi DN 23 (în Olăneasca); pe DN 22B la Cărămidărie; DN 2B - Surdila Greci; DJ 203A - Galbenu; DE 584 şi DN 21A - Bărăganul; DJ 212 - Mihai Bravu şi pe DN 22 - în Gradiştea precum şi la intersecţia DJ 211 cu DJ 211A - Bordei Verde. Din echipajele care vor supraveghea traficul rutier vor face parte şi reprezentanţi ai Autorităţii Rutiere Române.
De asemenea, pentru prevenirea unor incendii în secţiile de votare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" al Judeţului Brăila a făcut verificări specifice la toate secţiile de votare din municipiu şi judeţ, iar acolo unde au fost depistate nereguli acestea au fost rezolvate pe loc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro