Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autobuzele Braicar, împânzite de flyere cu scuzele şoferilor

• salariaţii companiei vor astfel să informeze din timp călătorii cu privire la mişcările de protest ce urmează săptămâna aceasta“Soluţiile sunt identificate doar în urma dialogului între părţi şi nu prin astfel de acţiuni revendicative”, susţine Cornel Săndulescu, directorul general al SC “Braicar” SA Brăila 

 

Acţiune inedită a organizaţiei sindicale a salariaţilor companiei publice locale de transport în comun: a printat şi distribuit în mijloacele de transport în comun zeci de flyere cuprinzând un scurt mesaj în care călătorilor li se prezintă principala revendicare sindicală, dar şi scuzele pentru disconfortul ce urmează a fi creat peste câteva zile, când va fi organizată o grevă de avertisment. “Stimaţi Călători, ca şi dumneavoastră, conducătorul acestui vehicul nu poate trăi dintr-un salariu de nimic. Vă rugăm să-i acceptaţi scuzele pentru o eventuală oprire a activităţii pe acest traseu”, este mesajul transmis de către sindicat, iar la final este indicat şi un număr de telefon la care se pot obţine mai multe relaţii despre desfăşurarea protestelor din SC Braicar SA. “Mi se pare de bun simţ acest gest minim de respect până la urmă, pentru noi, călătorii”, a fost punctul comun al comentariilor brăilenilor care circulau ieri dimineaţă cu autobuzul după ce au citit mesajul cu pricina. 

Conducerea companiei a reiterat invitaţia deschisă către salariaţi şi organizaţia sindicală de a reveni la masa dialogului pentru soluţionarea revendicărilor: “Considerăm că nu ar trebui să se ajungă la mişcări de protest cu întreruperea lucrului şi afectarea confortului călătorilor. Soluţiile sunt identificate doar în urma dialogului între părţi şi nu prin astfel de acţiuni revendicative”, ne-a declarat Cornel Săndulescu, directorul general al SC “Braicar” SA Brăila.  

 

Joi, grevă!

Organizaţia sindicală a salariaţilor de la “Braicar” a anunţat că joi, 24 mai, se va deschide seria mişcărilor de protest la nivelul companiei cu o grevă de avertisment. În ziua anunţată, în intervalul orar 5.00 - 7.00, adică fix când pleacă lumea la schimbul I, autobuzele şi tramvaiele nu vor ieşi în trasee. Astfel, călătorii vor avea la dispoziţie doar taxiurile pentru a ajunge la muncă, estimându-se ca circulaţia mijloacelor de transport să reintre în normal abia undeva după ora 9.00. Întreruperea lucrului este cauzată de faptul că sindicatul salariaţilor din SC “Braicar” şi conducerea companiei nu au reuşit să închidă negocierile anuale ale contractului colectiv de muncă pe capitolul fierbinte “creştere salarială”. Dacă nici după această acţiune de protest nu vor ajunge la o soluţie de compromis, salariaţii sunt hotărâţi să treacă la declanşarea grevei generale, cel mai probabil undeva în prima parte a lunii viitoare. 

După cum au explicat sindicaliştii într-un comunicat de presă, emis la finele săptămânii trecute, o parte dintre problemele rămase în litigiu în urma negocierilor colective sunt: Stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salariaţi conform competenţelor profesionale, în funcţie de pregătire; Stabilirea unei Grile de salarizare cu un pas identic între nivele; Încadrarea tuturor categoriilor de salariaţi în limitele de salarizare conform noii grile propuse, cu respectarea coeficienţilor minimi de ierarhizare; Reglementarea modului de plată conform codului Muncii pentru cei care lucrează continuu, mai mult de 5 zile consecutiv (se lucrează mai mult de 14 zile fără libere); Stabilirea unui calendar privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă; Stabilirea repartizărilor lunare pentru toţi salariaţii.

De precizat că lista de semnături din partea salariaţilor care au fost chestionaţi în privinţa declanşării acţiunilor de protest, aşa cum cere legislaţia în domeniul muncii, cuprinde acordul scris al majorităţii angajaţilor “Braicar” (305 semnături “pentru” dintre cei aproape 400 de angajaţi ai unităţii). 

Reamintim că, la finele lunii aprilie, sindicaliştii de la “Braicar” au anunţat că au eşuat negocierile anuale privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe unitate, cel mai important capitol rămas neîncheiat fiind creştere salarială. În linii mari, organizaţia salariaţilor a atras atenţia asupra faptului că peste 80% din personalul companiei a ajuns să fie încadrat la salariul minim pe economie. De asemenea, organizaţia a dat exemple concrete privind salariul net al unui şofer cu 25% spor de vechime şi 16% spor de trafic, şi care, în ziua de leafă, ajunge să încaseze până în 1.600 lei, fără ore suplimentare, şi undeva la 1.900 - 2.000 lei cu tot cu orele suplimentare.
Categorie articol: 

Comentarii