Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autobuze “Braicar” atacate, la propriu, de derbedeii Brăilei

• atacurile cu pietre au devenit frecvente şi pun în pericol siguranţa călătorilor • recent, două autobuze s-au ales cu lunetele sparte, în Bariera Călăraşilor, zona noului restaurant “McDonald's” • la solicitarea conducerii “Braicar”, Poliţia Locală şi-a intensificat patrulările pe traseele “Braicar” • luni, 18 februarie, pe Calea Galaţi au fost prinse în flagrant două individe, de 17, respectiv 36 ani, care, pentru amuzament, aruncau cu ouă în autobuzele aflate pe traseu • cele două au fost amendate cu câte 300 lei

 

Hotărât lucru: societatea de transport public local “Braicar” SA a devenit, în ultima perioadă, un adevărat magnet pentru personajele dubioase ale Brăilei, care nu se simt bine până nu distrug ceva de pe domeniul public. În ediţia de ieri a cotidianului nostru semnalam faptul că o staţie de autobuz recent amenajată, în cartierul Hipodrom, în dreptul noului Bazin Olimpic, a fost vandalizată de persoane rămase, deocamdată, necunoscute, care au lovit panourile de plexiglas până le-au spart. Se pare, însă, că nici mijloacele de transport ale “Braicar” nu scapă de comportamentul antisocial al indivizilor fără cei şapte ani de acasă.

Potrivit Poliţiei Locale, conducerea “Braicar” SA a semnalat tot mai des în ultima vreme că autobuzele societăţii sunt vandalizate de persoane cu comportament antisocial, prin aruncarea de obiecte contondente, alimente sau resturi menajere către mijloacele de transport. În general, aceste aspecte pot fi privite ca o joacă de copii, inofensivă, însă câteodată “gluma” se îngroaşă, iar călătorii din mijloacele de transport sunt puşi în pericol. Recent, două autobuze s-au ales cu geamurile din spate (lunetele n.n.) sparte, după ce câţiva indivizi au aruncat cu pietre, iar apoi şi-au luat tălpăşiţa de la faţa locului. Ambele incidente care au dus la avarierea autobuzelor s-au petrecut în Bariera Călăraşilor, mai exact în zona noului restaurant McDonald's.

În urma sesizărilor primite de la conducerea Braicar, Poliţia Locală anunţă că a intensificat acţiunile de patrulare în zonele indicate, atât pe trasee cât şi la capetele de linie. Primul caz rezolvat a apărut în scurt timp! “În ziua de 18 februarie, în jurul orei 21.20, un echipaj din cadrul Poliţiei Locale Brăila a depistat, pe Calea Galaţi, în zona parcului de lângă Blocul Turn, câţiva indivizi, dintre care două tinere, în vârstă de 17, respectiv 36 de ani, care aruncau cu ouă în autobuzele care treceau prin zonă. Acestea au declarat că au cumpărat ouăle de la un magazin din zonă, exact în acest scop. Ambele au fost sancţionate contravenţional cu suma totală de 600 lei”, informează Biroul de Presă al Poliţiei Locale Brăila.

Din câte se pare, dintre cele două individe, minora de 17 ani s-a arătat contrariată de faptul că poliţiştii locali o iau la întrebări şi o amendează. Aceasta a avut un comportament recalcitrant, potolindu-se abia după ce a fost dusă la secţie, unde i s-a pus în vedere că riscă încă o sancţiune dacă nu îşi schimbă atitudinea.

Directorul “Braicar”, Cornel Săndulescu, ne-a declarat că societatea are pagube destul de mari din cauza acestor acte de vandalism. “Distrugerea scaunelor din mijloacele de transport sau a afişelor cu instrucţiuni de pe automatele de bilete au devenit ceva frecvent. În tramvaiele care circulă prin cartierul Brăiliţa se aruncă cu pietre, mai nou şi în autobuzele din oraş se aruncă cu pietre... Am avut acele incidente cu lunetele sparte care au fost destul de grave”, ne-a declarat Săndulescu.

În general, daunele provocate în astfel de situaţii nu sunt foarte mari, ci de ordinul sutelor de lei, însă, adunate, dau o valoare considerabilă. Se întâmplă, însă, ca pagubele să fie şi de ordinul miilor de lei. De exemplu, potrivit directorului Săndulescu, una dintre cele două lunete sparte recent era de tip curbat, de la un autobuz City Bus, iar costurile pentru înlocuirea ei s-au situat în jurul valorii de 2.000 lei. Cealaltă lunetă era de tip plat, reparaţia costând “doar” 500 lei.

 

“Scăpările” Braicar

În vreme ce societatea “Braicar” are de suferit din cauza vandalilor fără cei şapte ani de acasă, la rândul ei are anumite scăpări care le provoacă neplăceri călătorilor de bună credinţă. Ieri, de exemplu, ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că aparatele de validare a biletelor de pe anumite trasee ale “Braicar” nu erau setate corespunzător. Un călător ne-a trimis la redacţie o fotografie din care reiese că biletul a fost inscripţionat de aparatul de taxat cu data de 01.01.

“Bilet compostat acum 3 minute. La «Braicar» suntem încă la începutul anului!”, a comentat călătorul respectiv. O situaţie similară ne-a fost semnalată şi de altcineva, care a călătorit pe alt traseu. Problema este că, dacă ar fi fost găsiţi de controlori cu biletele astfel inscripţionate, călătorii respectivi ar fi fost pasibili de amendă, pentru că s-ar fi putut considera că au folosit biletele în cauză pe 1 ianuarie a.c., nicidecum pe 19 februarie, data de ieri. 
Categorie articol: 

Comentarii