Mergi la conţinutul principal

Aurora Simionescu descoperă originea vieţii umane

Brăileanca Aurora Simionescu, fostă bursieră la Stanford şi angajată a NASA, face o descoperire remarcabilă în adâncurile universului, apreciată de oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Mai exact, în urma unui studiu elaborat, ce a durat 3 ani de zile, tânăra cercetătoare a descoperit recent că în compoziţia spaţiului dintre roiurile de galaxii Perseus au fost identificate cu ajutorul unui satelit de ultimă oră elemente chimice identice cu o mică parte din fierul conţinut de celulele roşii. Altfel spus, sunt şanse reale ca originea umană să fie "teleportată" din altă galaxie. Ce înseamnă asta mai exact ne-a explicat chiar cercetătoarea, care lucrează din luna iunie a acestui an în cadrul Agenţiei Spaţiale Japoneze din Tokio. Contactată telefonic de redactorii "Obiectiv", Aurora Simionescu ne-a explicat ce impact are acest rezultat ştiinţific asupra omenirii. "Acesta este un proiect la care lucrăm de mult timp. Eu am început în 2010, când am început şi proiectul de la Stanford, deci practic proiectul este la fel de vechi. Este vorba despre un proiect cu foarte multe observaţii. Un proiect-cheie al unui satelit Suzaku. Am adunat date timp de 3 ani, în total cam două săptămâni de observaţii. Deci, e un proiect foarte, foarte lung. În 2011 noi am avut un articol în revista «Science», cu un subset din datele proiectului. Ultimul rezultat, cel care a apărut acum în revista «Nature», se poate rezuma în faptul că am măsurat concentraţia de fier din spaţiul dintre galaxii şi am văzut că această concentraţie este aceeaşi oriunde, în apropierea galaxiilor şi între galaxii. Ceea ce înseamnă că fierul trebuie să fie scăpat din galaxii ca să ajungă în mediul dintre galaxii. Ce înseamnă acestă descoperire mai exact? O parte din elementele chimice pot veni din altă galaxie. Majoritatea elementelor au fost făcute, totuşi, în galaxia noastră, dar o fracţie mică din elementele care sunt pe pământ, care sunt în corpul nostru, ar putea într-adevăr să fie venite dintr-o altă galaxie", a declarat Aurora Simionescu pentru cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei.

"Suntem mai bătrâni decât credem"

În timp ce studia roiul de galaxii Perseus, Aurora Simionescu a descoperit că gazul fierbinte dintre acestea, în care s-a găsit fierul, delimitează într-un mod organizat structura pe care galaxiile o asumă. Practic, rezultatele echipei de cercetători arătau că fierul se găseşte uniform repartizat între galaxii, ceea ce înseamnă că acesta exista acolo înainte ca Perseus să prindă formă. Sintetizând, omul de ştiinţă este de părere că suntem mai bătrâni decât credem, sau cel puţin fierul din sângele nostru este mai în vârstă, format în galaxii aflate la milioane de ani-lumină, cu miliarde de ani în urmă. "Au existat, într-adevăr, incertitudini asupra perioadei când au fost produse cele mai multe dintre elementele chimice necesare vieţii. Nu este vorba de toate. Se ştia că oxigenul sau carbonul au fost produse în urmă cu foarte mult timp. Însă despre alte elemente, cum sunt siliciul şi fierul nu se ştia exact când au fost produse. Rezultatul nostru dovedeşte faptul că şi fierul, şi siliciul au fost produse acum foarte mult timp, adică acum 10 miliarde de ani", a mai explicat Aurora Simionescu.
În momentul de faţă Aurora (30 de ani), fiica primarului Aurel Simionescu, locuieşte în Tokio şi spune că mai are multe alte proiecte la care lucrează, unul dintre acestea fiind de asemenea la fel de important: "Este vorba despre alt roi de galaxii, care este şi mai aproape de noi decât roiul Perseus şi abia am primit datele. Vara asta au fost terminate observaţiile, aşa că nu pot să vă spun care sunt rezultatele, dar în mod sigur dacă este un proiect cheie sperăm să avem şi aici rezultate foarte importante". Cert este că proiectul său a fost apreciat la scară largă, de marii oameni de ştiinţă şi de directorii NASA. La fel de important, spune ea, este şi faptul că este primul străin care lucrează pentru Agenţia Spaţială din Japonia, care a spart "gheaţa" şi a făcut publică descoperirea şi în mass-media. "A fost primul comunicat de presă trimis de un cercetător străin pentru că până acum numai cercetătorii japonezi s-au încumetat să facă o astfel de informare. Am fost felicitaţi, de colegi - alţi oameni de ştiinţă, de directorul principal şi de directorul de aici, pentru că Agenţia Spaţială are mai multe sedii în Japonia. Toţi ne-au felicitat pentru rezultat şi pentru faptul că am avut curaj să vorbim cu presa, adică am fost deschizători de drum, pentru că niciun cercetător străin care lucrează aici n-a mai făcut asta", a încheiat brăileanca.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro