Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aur, argint şi bronz la Olimpiada Naţională de Informatică

• anul acesta, elevii brăileni au câştigat trei medalii la cea mai înaltă competiţie şcolară din România • Alex Tatomir s-a calificat la lotul restrâns pentru participarea la olimpiadele internaţionale

 

În perioada 20-25 aprilie, peste 300 de elevi s-au adunat la Braşov pentru a participa la o nouă ediţie a Olimpiadei Naţionale de Informatică. Trei elevi de la “Bălcescu” au excelat în competiţia şcolară şi au adus Brăilei o medalie de aur, una de argint şi una de bronz.

Alex Tatomir, elev în clasa a XI-a, îndrumat de prof. Cristian Toncea, s-a clasat pe locul 4, la egalitate de punctaj cu locul 5, fiind recompensat cu menţiune din partea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi cu medalia de aur. Mai mult, în urma punctajului obţinut la baraj, el s-a calificat la lotul lărgit pentru participarea la competiţiile internaţionale. “Sunt bucuros că am câştigat această medalie, dar mai importantă este calificarea. Scopul meu nu a fost neapărat să iau medalie sau menţiune ci să mă calific la lot pentru că acolo am şansa să merg la internaţională, care este mult mai apreciată şi mai interesantă”. Alex este unul dintre “veteranii” lotului de informatică, câştigând până acum 11 medalii olimpice, la care se adaugă încă o medalie la matematică.

Un rezultat excelent a obţinut şi Maria Clelia Dobrescu, elevă în clasa a VI-a, îndrumată de prof. Cristian Toncea şi prof.  Anca Knopf, aceasta câştigând o menţiune MEN şi medalia de argint. Ea a fost la un pas de calificarea la lotul lărgit. La proba de baraj, pe subiecte comune claselor V-VIII, Maria s-a clasat pe locul 15 pe ţară la gimnaziu şi pe locul 2 la clasa a VI-a, iar primii 12 s-au calificat în lot. “Am fost foarte aproape. A fost dificilă competiţia, au fost probleme destul de grele şi adversarii mei bine pregătiţi. Anul viitor trebuie să mă calific”. Maria este o adolescentă cu o minte sclipitoare. Ea participă la olimpiada de informatică încă din clasa a IV-a, câştigând până acum o medalie de bronz şi două de argint. Este membru MENSA de doi ani, organizaţie care reuneşte persoanele care au un coeficient foarte înalt de inteligenţă, are certificat Cambridge FCE, examen unde a concurat cu elevi de clasa a X- şi a XI-a. Anul viitor vrea să obţină nivelul CAE (cel mai înalt nivel). Fiind pasionată de limba engleză, tot anul viitor, pe lângă matematică şi informatică, ea vrea să participe şi la engleză şi să demonstreze că poate să obţină un rezultat bun şi acolo.

Medalia de bronz a fost câştigată de Eduard Cristian Podaru, elev în clasa a IX-a, coordonat de prof. Nistor Moţ. “Având în vedere că am participat şi în anii trecuţi nu a fost presiunea mai mare. Mi s-a părut chiar uşor pentru că anul ăsta am muncit mai mult. Premiul ăsta mă motivează să fiu mai bun anul viitor. Vreau mai mult la anul. La facultate clar voi urma ceva pe informatică”. Eduard a participat la cinci olimpiade naţionale de informatică şi a reuşit să obţină două medalii de bronz.

 

Alex Tatomir, calificat la lotul restrâns

În perioada 4-11 mai, 30 de elevi cu cele mai bune rezultate obţinute la faza naţională a olimpiadei s-au reunit la Târgul Secuiesc pentru a susţine probele de baraj în vederea selecţiei pentru stabilirea echipelor reprezentative ale României la competiţiile internaţionale de informatică: Olimpiada Internaţională de Informatică, Olimpiada Ţărilor din Europa Centrală şi Balcaniada.

Alex Tatomir a trecut cu brio de această etapă şi s-a calificat la lotul restrâns. Pe 20 aprilie va pleca la Alexandria, în judeţul Teleorman, acolo unde se vor stabili echipajele care vor merge la internaţionale.

“La loturi este un mediu mai restrâns, cu oameni care ştiu foarte bine informatică. Evident şi concurenţa este mult mai mare, iar subiectele sunt mult mai grele. E pe tot senioratul, toate clasele de liceu, iar de acolo se stabilesc loturile pentru internaţională. Eu îmi doresc să prind una din cele trei competiţii. Trebuie să intru în primii 8 ca să fiu în lot. Sunt pe locul 7 după primele trei baraje şi sper să mă calific”, ne-a spus Alex.

Pe lângă medaliile de la naţionale, tânărul are în palmares un argint în clasa a VIII-a la Balcaniadă şi un bronz în clasa a X-a la Central-Europeană. De asemenea, în acest an şcolar el a câştigat încă trei medalii la concursurile internaţionale: aur şi argint la Romanian Mater of Informatics şi aur la Info(1)CUP.
Categorie articol: 

Comentarii