Mergi la conţinutul principal

Au venit banii pentru profesori

În sfârşit, vin banii pentru salariile profesorilor, majorate pe criterii electorale chiar înainte de alegerile din 2008! Aproape 10 milioane de lei a primit Brăila special pentru plata acestor drepturi salariale pentru care dascălii din întreaga ţară s-au luptat şi au câştigat în instanţă. Brăila este pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al sumelor alocate la prima rectificare bugetară din acest an. Asta deoarece profesorii brăileni au fost lăsaţi un pic la urmă cu aceste plăţi faţă de alte judeţe, iar acum se recuperează din întârzieri. Chiar şi aşa, banii acoperă cam 35% din ce au de primit dascălii brăileni. O statistică recentă arată că, în medie, ar fi vorba de circa 5.000 de profesori care beneficiază de această majorare - ceea ce, raportat la suma totală alocată acum, conduce la ideea că, în medie, un dascăl va găsi pe cardul de salariu undeva la circa 2.000 lei. Evident, cu cât salariul de încadrare pentru beneficiari este mai mic şi suma de încasat e mai mică. Sindicatul şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila fac demersuri ca sumele să intre pe cardurile de salarii chiar de luna viitoare.

Lege respectată în an electoral

Prima rectificare bugetară din acest an aduce o veste bună profesorilor brăileni: le vin banii din salariile majorate cu 50% de către parlamentari în 2008, chiar în perioadă electorală. În conformitate cu OUG nr. 9/2004 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, la nivel naţional s-au alocat circa 149,4 milioane de lei tuturor judeţelor pentru plata sumelor reprezentând drepturi salariale datorate profesorilor în urma unor hotărâri judecătoreşti favorabile dascălilor. Ca o paranteză, vă aduceţi aminte că în pragul alegerilor generale din 2008, Parlamentul a aprobat o lege care prevedea majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Această lege nu a fost aplicată niciodată, ea intrând în vigoare din cauza contextului electoral. După alegeri, când s-a constatat că visteria ţării este goală şi nu sunt banii promişi, iar criza economică dădea din ce în ce mai multe şi mai puternice semne că nu va ierta România, legea nu a fost nici aplicată, dar nici abrogată. Profitând de situaţie, sindicatele au încercat să oblige statul să aplice legea şi au formulat acţiuni în justiţie în acest sens pentru perioada 1 octombrie 2008, de când a intrat în vigoare, până la 31 decembrie 2009. Abia pe 12 mai 2011 legea a fost anulată de un alt act normativ - Legea 63/2011, privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ. Ca urmare, sindicatele au mai introdus alte acţiuni privind recuperea diferenţelor salariale corespunzătoare perioadei 1 ianuarie 2010 - 12 mai 2011. Din cauza sumelor mari câştigate în procesele din instanţă de către dascăli, statul a convenit cu sindicatele asupra plăţii eşalonate a creşterii cu 50%.

Brăila conduce detaşat în ce priveşte banii alocaţi la această rectificare

Revenind la rectificarea bugetară din acest an, OUG nr. 9/2014 prevede la anexele 3 şi 4 sume defalcate din TVA pentru susţinerea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, comunelor, oraşelor şi municipiilor, inclusiv Bucureştiul, în cuantum de 149,4 milioane de lei. Cea mai mare parte din sume sunt alocate comunelor, oraşelor şi municipiilor - circa 140,1 milioane - în timp ce pentru judeţe alocarea este de circa 9,3 milioane lei. Defalcate pe judeţe şi municipii, sumele cele mai mari sunt în dreptul Brăilei - 9,867 milioane lei. Mai departe, din aceste sume 9,48 milioane sunt sumele alocate pentru comune, oraşe şi municipiul Brăila, în timp ce 0,387 milioane sunt pentru structurile pentru care Consiliul Judeţean este ordonator de credite.
Banii sunt alocaţi exclusiv aplicării hotărârilor judecătoreşti pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, în unităţile de învăţământ special şi centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Aşa cum am spus, municipiul Brăila este pe locul I naţional cu 9,49 milioane lei, fiind urmat de Suceava cu - 7,166 milioane lei, Dolj - 6,36 milioane lei şi Bucureşti cu 6,174 milioane lei. Sumele cele mai mici, adică sub un milion de lei au fost alocate pentru Bistriţa Năsăud - 0,997 milioane, Galaţi - 0,812 milioane, Ialomiţa - 0,778 milioane lei, Buzău - 0,716 milioane şi în fine Tulcea, cu 0,657 milioane lei.
La capitolul alocări pentru învăţământul special şi centrele judeţene de asistenţă educaţională, pe primul loc este Aradul cu 1,07 milioane lei, urmat de Mehedinţi - 0,644 milioane lei, Ilfov - 0,639 milioane lei, Maramureş - 0,518 milioane lei, Harghita - 0,505 milioane, Constanţa - 0,496 milioane, Suceava - 0,490 şi în fine Brăila cu 0,387 milioane lei. Ultimele clasate din punct de vedere al sumelor sunt judeţele Vaslui cu doar 11.000 lei şi Vrancea cu 10.000 lei.

În medie, un profesor va încasa 2.000 lei

Care ar putea fi explicaţia acestor sume mari alocate Brăilei în comparaţie cu celelalte judeţe? După cum a explicat liderul sindical al profesorilor brăileni, Valeriu Partene, "Brăila a primit foarte puţini bani de la prima repartizare a sumelor câştigate prin hotărâri judecătoreşti, doar un sfert din ce trebuia, iar acum era normal ca profesorii să primească sumele restante atât din trimestrul II, cât şi din trimestrul III, adică 1.200.000 lei şi 8.280.000 de lei. Mai trebuie făcut un artificiu tehnic pentru a putea plăti aceste sume profesorilor pe 10 septembrie, atunci când se vor lua în mod normal salariile. Noi, împreună cu Inspectoratul Şcolar, facem toate eforturile în acest sens. Aceşti bani acoperă diferenţele din trimestrul I, trimestrul II integral şi cu ce rămâne acoperim trimestrul III. Pentru trimestrul IV va mai trebui realizată încă o rectificare bugetară", a spus sursa citată.
Întrebat cam la ce sume ar trebui să se aştepte dascălii brăileni când vor controla cardul luna viitoare, Partene a precizat că "la câştigul persoanei din fiecare lună din perioada 1 octombrie 2008 - 12 mai 2011 se aplică un procent de 34,72% şi ar rezulta astfel suma pe care o au de primit profesorii". Totuşi, dacă luăm în calcul faptul că vor beneficia de aceşti bani circa 5.000 de cadre didactice din Brăila, se poate spune că în medie un profesor ar urma să încaseze acum în septembrie circa 2.000 lei. În mod evident, în funcţie de salariul de încadrare al fiecărui profesor, sumele efectiv încasate vor varia. Oricum ar sta lucrurile, în acest an profesorii trebuie să primească 25% din banii cuveniţi pentru primele acţiuni în instanţă, ce vizează perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009, şi 10% din banii câştigaţi prin hotărârile judecătoreşti ce vizează perioada 1 ianuarie 2010 - 12 mai 2011, adică aproximativ 35% din diferenţa cuvenită pentru întreaga perioadă 1 octombrie 2008 - 12 mai 2011.
Mai trebuie precizat că şcolile din municipiu şi judeţ sunt în administrarea Consiliilor locale, fiind vorba despre 106 unităţi de învăţământ. În administrarea Consiliului Judeţean sunt CJRAE - Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională plus CSEI - Centrul Şcolar de Educaţie Inclusivă. În ce priveşte Palatul Copiilor, Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Şcolar, acestea sunt în administrarea directă a Ministerului Educaţiei.

"Aceşti bani oricum au venit târziu, dar sunt bineveniţi, sunt un drept al nostru"

Aceste sume nu sunt de neglijat, mai ales că un profesor debutant ia doar aproximativ 800 de lei lunar. Aşa că dascălii se bucură foarte mult de această surpriză făcută de guvern. Banii sunt bineveniţi, în condiţiile în care în învăţământ nu se iau salarii peste vară. Drepturi salariale se iau înainte de vacanţă pentru toată perioada până în luna septembrie.
"Sunt bucuroasă că vom primi aceşti bani, oricând se găseşte ceva de făcut cu ei. Aceşti bani oricum au venit târziu dar sunt bineveniţi, sunt un drept al nostru. Să sperăm că îi vom primi pe toţi. Corect ar fi fost să ni se dea toţi banii odată sau să se fi stabilit clar termene de plată. Dacă am fi ştiut exact când vin, puteam să ne facem planuri, dar aşa, să fiu sinceră, nu mi-am făcut, mai ales că la începutul anului am primit mai puţini fără nicio explicaţie. Voi vedea când îi voi primi ce voi face cu ei", a declarat profesoara Adriana Dumitrescu.
S-a bucurat că vor veni aceşti bani şi profesoara Fănica Botăreanu, care a spus că abia îi aştepta, că are multe de făcut cu ei în casă. Un alt cadru didactic, Ella Ciurezu a fost foarte încântată de perspectiva primirii acestor bani. "Ne bucurăm, cum să nu! Cum să nu te bucuri că vin bani la sfârşit de concediu şi început de an şcolar. Este un drept câştigat şi este foarte bine că s-au gândit să ne dea aceşti bani", a explicat prof. Ella Ciurezu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro