Mergi la conţinutul principal

Au recunoscut tot. Mecanismul „afacerii" Microsoft

A fost o zi interesantă, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele în dosarul Microsoft. Singurul care a respins acuzaţiile a fost Gheorghe Ştefan, care riscă, astfel, o pedeapsă mai mare. În schimb, ceilalţi trei, care şi-au pus cenuşă în cap şi au spus tot ce ştiau vor beneficia, probabil, de mai mulţă înţelegere din partea instanţei şi de un verdict mai blând.

Costul acestui contract era de 80 milioane de euro

„În 2009, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au venit şi mi-au propus să vândă 80 de mii de licenţe Microsoft. Trebuia să intervin la Ministerul Comunicaţiilor, să refac conexiunea cu ministrul Sandu. Era o continuare, mi-au spus că sunt unici distribuitori şi că au preţul cel mai bun de pe piaţă. Nu-l ştiam pe Sandu, dar ştiam că e prieten cu Gheorghe Ştefan, Gheorghe Flutur şi Florin Popescu. Am apelat la Ştefan, care locuia la mine la Eurohotel", a declarat Dorin Cocoş. Potrivit relatărilor sale, după câteva zile, a avut o întâlnire cu Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Claudiu Florică, cărora le-a explicat că e vorba de un contract în derulare din 2004, care trebuia reînnoit pentru că licenţele expiraseră. Era vorba de o sută de mii de licenţe Microsoft folosite de Guvern, a precizat Cocoş.
„Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de Microsoft era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul urma să îl împărţim. (...) Ministrul nu a spus nimic. Voia să verifice cele spuse de Florică. La o săptămână, ne-am întâlnit din nou şi Sandu a confirmat că licenţele expiră şi trebuie altele, tot de la Microsoft. Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro, comision încasat chiar de el pe o firmă din Irlanda. Fiecare participant trebuia să ia câte 4 milioane de euro. Trebuia să desemnăm câte un reprezentant care să se ocupe de partea tehnico-financiară şi să încaseze comisionul", a spus Dorin Cocoş.

I-au rămas în jur de 1,2 milioane de euro din afacere

El a adăugat că i-a precizat lui Florică faptul că partea sa va fi folosită pentru campania PDL-ului din 2009, iar banii să fie livraţi în contul lui Dinu Pescariu. „În campania din 2009 i-am cerut lui Pescariu să facă următoarele plăţi: 500 de mii de euro pentru o firmă în China avans şi 300 de mii de euro pentru o filială din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare - geci, pixuri, 27 containere de materiale. Valoarea finală a contractului a fost de 3,3 milioane de euro, restul de bani fiind plătiţi fie de mine, fie din banii lui Dumitru Nicolae. Personal, mi-au rămas în jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii împrumut bancar care se regăseşte şi în declaraţia de avere a fostei soţii şi 550 de mii cash, aduşi de Pescariu", a detaliat Cocoş.
Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat.

Cea mai proastă perioadă

Prezent şi el la ICCJ, fostul ministru Gabriel Sandu a declarat că perioada faptelor de care este acuzat de procurorii DNA a fost cea mai proastă din viaţa sa. „Fac politică din 99, am făcut campanii electorale cu Gheorghe Ştefan şi am ajuns la PDL. A fost cea mai proastă perioadă din viaţa mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria României. Am stabilit cu Cocoş să finanţăm cu două milioane de euro campania PDL, dar şi prezidenţialele, iar cu Ştefan altă înţelegere, tot cu două milioane euro", a spus Sandu. El a povestit că ministerul era dator cu licenţele din 2006, fiind o situaţie dificilă, iar 57 milioane de dolari trebuiau plătiţi pentru perioada 2006 - 2008. „Nu am primit niciodată nicio sumă de bani, doar ce s-a plătit pentru finanţarea campaniei electorale", a mai spus Sandu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro