Mergi la conţinutul principal

"Atrag atentia ca nu putem construi in ilegalitate pentru ca mai apoi sa intram in legalitate"

La sedinta Colegiului Prefectural ce a avut loc, miercuri, in Sala Mare a Prefecturii, incepind cu ora 12.00, s-au dezbatut pe rind cele trei rapoarte privind activitatea desfasurata de Inspectoratul Judetean in Constructii Braila, Biroul regional Sud - Est - Rromi, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Braila, pe anul 2006.
Raportul DJCCPCN Braila a fost prezentat de Ana Harapescu, directorul executiv al acestei institutii, care a subliniat, mai ales, punctele tari si slabe ale institutiei ce o conduce inregistrate in 2006. "In octombrie 2005, cind m-am instalat in post, am gasit o situatie de avarie, cvasicunoscuta si iata ca la finele anului 2006, dupa cum reiese din activitatile intreprinse si obiectivele atinse, aceasta institutie este in crestere. Directia pentru Cultura este un administrator al culturii, numai ca pina sa ajung in aceasta institutie, se stia despre Directia de Cultura si nu pentru cultura, ca este un operator cultural. Recenta aderare a Romaniei la UE impune nu numai dreptul, ci si datoria de a ne pastra patrimoniul", a declarat in deschiderea prezentarii sursa citata.
Principalele activitati intreprinse in 2006 au fost completarea de avize de specialitate pentru diversi beneficiari, in vederea obtinerii autorizatiei de construire sau desfiintare pentru imobile aflate in ansambluri si situri istorice, precum si in zonele de protectie ale monumentelor istorice, din mediul urban si rural. Dintre acestea, un numar de 71 au fost avize favorabile, iar noua au fost avize nefavorabile. Si pentru ca aceste avize nu depind doar de DJCCPCN, ci si de o comisie zonala la care e arondata Braila, trebuie precizat ca din 25 octombrie 2006 aceasta comisie zonala nu s-a intrunit in nici macar o sesiune de lucru pina la finele anului, determinind astfel mari blocaje si intirzieri in emiterea avizelor. Printre alte activitati indeplinite in 2006 mai figureaza: analizarea si solutionarea documentatiilor referitoare la exercitarea dreptului de preemtiune al statului pentru un numar de 32 de imobile din centrul istoric al Brailei si pentru patru imobile din cartierul Brailita, ce figureaza ca sit arheologic. In sensul promovarii unei politici de informare periodica si de sensibilizare a comunitatii brailene in scopul responsabilizarii fata de rolul pe care patrimoniul cultural imobil il are in pastrarea identitatii locale, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Braila a realizat o serie de actiuni, cum ar fi vizitarea expozitiei "case de armatori greci la Braila", actiune ce a vizat un grup de 20 de elevi. Una dintre cele mai importante actiuni intreprinse de aceasta institutie o reprezinta vizitarea, de catre un numar de 30 de persoane, a unor obiective de interes arheologic din Dobrogea, odata cu omagierea "Zilelor Europene ale Patrimoniului" (16 septembrie 2006).

"Mai intii se executa lucrarea si apoi se cere avizul"

La capitolul "puncte negre", adica actiuni nerealizate sau realizate partial, ramin: realizarea "Ghidului solicitantului" - nedefinitivat, finalizarea "Anuarului DJCCPCN" Braila - aflat in stadiu de editare, organizarea unor seminarii de specialitate pe probleme de protejare, conservare, restaurare si punere in valoare a patrimoniului cultural national. Pe parcursul anului trecut au fost adresate 696 de solicitari de informatii de interes public, din care 161 au primit raspuns favorabil, 4 respinse, 87 au luat forma audientelor la director si 444 au fost solicitari diverse. Toate acestea s-au realizat cu un minim de personal, insuficient si anume doua persoane. "In ce priveste cantitatea, activitatea de avizare a inregistrat un minus fata de avizele emise in cursul anului 2005, insa aceasta scadere este in favoarea calitatii intregii activitati de avizare. E simplu de vazut alterarea patrimoniului local, mai ales cind nu se lucreaza in termenul legii, ci prin neglijarea si superficialitatea rezolvarii problemelor, mai intii se executa lucrarea si apoi se cere avizul. Atrag atentia ca nu putem construi in ilegalitate pentru ca mai apoi sa intram in legalitate", a mai declarat in final Ana Harapescu, director executiv al DJC Braila.
In continuare, raportul privind activitatea desfasurata de Inspectoratul Judetean in Constructii (IJC) Braila a fost prezentat de inspectorul sef Iulian Bobeica. Acesta a scos in evidenta concluziile in urma activitatilor de control, 1460 la numar, efectuate de-a lungul anului trecut. Dintre acestea 162 au fost efectuate la agenti economici ce desfasoara activitati cu profil proiectare, 781 la agenti economici cu activitate in constructii, 21 la statii de betoane si statii de mixturi asfaltice, 41 au urmarit activitatea de implementare a sistemului de management al calitatii in constructii, 409 alte controale. In urma acestor controale au fost aplicate 24 de amenzi contraventionale in valoare de 25,8 mii si au fost inregistrate la sediul IJC Braila 89 de sesizari, din care trei dintre ele au fost pe linie de urbanism. De asemenea, IJC Braila a organizat Centrul operativ pentru situatii de urgenta, ce are ca obiective monitorizarea sigurantei in constructii, dispune evaluarea rapida a stabilitatii structurilor si stabileste masuri de interventie la constructiile vulnerabile si care prezinta pericol public.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro