Mergi la conţinutul principal

Atentie la hepatita!

Mult asteptata primavara este hotarita sa se instaleze.
Ne-a adus in dar ghiocei, martisoare, raze de soare mai calde.
Dar venirea primaverii inseamna si topirea zapezilor, dezghetarea apelor, inundatii, factori care pot contribui la poluarea surselor de apa, ceea ce constituie un potential pentru aparitia bolilor infecto-contagioase.
Din aceasta categorie foarte frecventa este hepatita. Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului de natura infectioasa, produsa de mai multe varietati de virus hepatic A B C D.
Cea mai frecventa este hepatita virala de tip A, care reprezinta si forma cea mai contagioasa. Virusul se elimina din celulele hepatice prin secretiile biliare in intestin si de aici prin materiile fecale sint contaminate apa, miinile, alimentele. Transmisia bolii se face prin consum de apa, alimente infectate, contact sexual oral sau rectal. Un rol foarte important in transmiterea bolii il au miinile murdare. Virusul poate supravietui pe suprafete contaminate sau in materiile fecale timp de 3-4 ore, la temperatura camerei. Cea mai mare rata de infectare se semnaleaza la copiii care de multe ori nu prezinta semne evidente de imbolnavire, dar pot transmite boala.
Un factor important in transmiterea bolii este reprezentat de nerespectarea normelor igienico-sanitare, ceea ce presupune schimbarea scutecelor in conditii neigienice, contaminarea alimentelor, veselei, mobilierului. Acest fapt explica aparitia epidemiilor de hepatita in colectivitatile de copii, aziluri de batrini, unde exista si un risc crescut de imbolnavire pentru persoanele aflate in aceste unitati. De asemenea, contactele sexuale ocazionale neprotejate, homosexualitatea, consumul de droguri, boli cronice de ficat preexistente cresc riscul de imbolnavire.
Boala are o perioada de incubatie (perioada de la infectare pina la aparitia semnelor de boala) de 21-30 zile. Persoanele infectate pot transmite virusul cu 2 saptamini inainte de aparitia simptomelor.
Simptomele sint reprezentate de febra, dureri de stomac, dureri abdominale mai ales in regiunea ficatului, urina inchisa la culoare, materii fecale decolorate, lipsa poftei de mincare, stari de oboseala, ficat de volum crescut. La 3-5 zile dupa aparitia urinelor inchise la culoare si a materiilor fecale decolorate se instaleaza culoarea galbena a tegumentelor si la nivelul ochilor. Uneori aceste simptome pot lipsi. Copiii mai ales cei sub virsta de 2 ani rareori prezinta semne acute de boala. O persoana infectata poate transmite boala fara sa stie ca este bolnava. Hepatita virala acuta de tip A este o boala cu o evolutie autolimitata, cu vindecare fara sechele sau cronicizare. In general oamenii isi revin intr-un interval de 5-6 luni. Complicatiile apar mai ales la alcoolici, la cei cu afectiuni hepatice cronice preexistente, la acestia evolutia fiind catre insuficienta hepatica. Hepatita acuta virala acuta de tip A nu are implicatii asupra sarcinii sau fatului, transmiterea materno-fetala fiind exceptionala. Vindecarea dureaza citeva saptamini. Tratamentul presupune izolarea bolnavului in spital pentru a se evita extinderea bolii in familia sau anturajul pacientului, repausul la pat, dieta alimentara. Dieta alimentara presupune alimente usor digerabile fara condimente, grasimi, coloranti, conservanti, consum crescut de fructe, sucuri naturale, lichide 3 l/zi. Hepatita virala de tip A fiind o boala cu transmitere fecala (prin materii fecale) - orala (saliva infectata) presupune respectarea si luarea unor masuri profilactice reprezentate de - mentinerea igienei miinilor (spalarea acestora inainte de consumarea alimentelor), evitarea consumului de alimente fructe nespalate (pot fi contaminate), evitarea consumului de apa nepotabila, respectarea normelor igienico-sanitare in colectivitate. Despre celelalte hepatite in numarul viitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro