Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atenţie la jucării! Moşul trebuie să dăruiască produse sigure

• pentru că Moş Nicolae se pregăteşte să vină spre Brăila, iar Moş Crăciun strânge de zor scrisori de la cei mici, comisarii de la Protecţia Consumatorilor s-au gândit să le dea o mână de ajutor şi să verifice locurile din care aceştia se aprovizionează cu jucării şi dulciuri • jucăriile periculoase sau contrafăcute sunt semnalate în sistemul RAPEX, iar raportările săptămânale sunt disponibile publicului

 

Ştim cu toţii că luna decembrie este “luna cadourilor”, iar sursele noastre ne-au spus că Moş Nicolae şi Moş Crăciun deja s-au apucat să împacheteze jucăriile şi dulciurile, ca să aibă timp să treacă pe la casele tuturor copiilor într-o singură noapte. Cei doi Moşi trebuie să fie foarte atenţi de unde se aprovizionează cu jucării, pentru că mai presus de orice bucurie a descoperirii cadourilor este sănătatea copiilor. Şi în acest an, atât Moş Crăciun, cât şi Moş Nicolae sunt ajutaţi de către comisarii Protecţiei Consumatorilor să aleagă produse sigure pentru a umple Sacii de cadouri.

Comisarii deja au început acţiunile de control, scopul fiind depistarea de jucării periculoase, adică acelea care nu respectă cerinţele esenţiale de siguranţă, iar neregulile vor fi transmise către sistemul de alertă RAPEX. În caz că n-aţi aflat încă de acest sistem, vă spunem că pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor există o trimitere către semnalările RAPEX. Facem o mică paranteză şi vă informăm că acest sistem este unul de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene. Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu: textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice, jucării etc. În schimb, nu vom găsi informaţii despre alimente, produse farmaceutice ori hrana pentru animale. Produsele nealimentare periculoase depistate pe piaţa Uniunii Europene se găsesc pe site-ul Comisiei Europene la adresa: https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/al...âmain.listNotifications&lngâro. Pe pagină vom găsi rapoarte săptămânale pe care le putem vizualiza fără probleme. Spre exemplu, în ziua documentării acestui articol, ultimul raport era din data de 16 noiembrie 2018. Am găsit destul de multe jucării periculoase pe listă. Spre exemplu, o marcă de hoverboard a fost retrasă de pe piaţă, deoarece prezenta risc de incendiu. “Circuitul de alimentare al produsului nu are comutator de întrerupere a alimentării. Prin urmare, bateria poate genera o supraîncălzire care poate duce la un incendiu. Produsul nu respectă cerinţele Directivei privind echipamentele tehnice şi ale standardelor europene”, se menţionează în raport. Mai multe perechi de cercei au fost retrase de pe piaţă, deoarece conţineau cadmiu, dăunător pentru sănătatea oamenilor. Acumulat în corp, poate cauza cancer, potrivit raportului. Apoi, am găsit mai multe păpuşi, dar şi jucării muzicale, puzzle din lemn etc. retrase de pe piaţă fie din cauza pieselor mici care pot fi înghiţite de către copii, fie din cauza riscului chimic. O păpuşă a fost retrasă de pe piaţă din cauză că materialul din plastic al capului conţinea 2-etilhexil ftalat “care poate dăuna sănătăţii copiilor, cauzând posibile daune sistemului de reproducere. Produsul nu este conform cu Regulamentul REACH)”, potrivit raportului. Aşa că sfatul pentru Moş Crăciun şi Moş Nicolae este să consulte acest site pentru a se asigura că jucăriile pe care le pregătesc nu sunt un pericol pentru cei mici.
Categorie articol: 

Comentarii