Mergi la conţinutul principal

Atenţie la incendii! Pompierii brăileni atrag atenţia asupra coşurilor de fum

• în această perioadă rece, cele mai multe incendii se produc din cauza defecţiunilor la aparatele de încălzit şi a deteriorării şi neîntreţinerii corespunzătoare a coşurilor de fum • ISU Brăila oferă sfaturi cetăţenilor pentru a evita tragediile produse din aceste cauze

 

Odată cu începerea sezonului rece, încep şi incendiile cauzate de coşurile de fum defecte. Cel mai recent exemplu în acest sens este intervenţia pompierilor brăileni din cadrul Detaşamentului 1 al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a lichida şi limita un incendiu izbucnit la o locuinţă situată pe str. Dumbrava Roşie din municipiu. Lucrătorii ISU s-au ajutat de două speciale de stingere cu apă şi spumă. Totuşi, 2 metri pătraţi de acoperiş din scândură învelit cu carton bituminat şi tablă au ars. Cauza probabilă a izbucnirii focului a fost coşul de fum defect.

În sezonul rece precedent, 2018-2019, subunităţile de intervenţie ale inspectoratului au intervenit pentru stingerea a 33 de incendii care au avut cauze probabile coşuri de fum deteriorate, amplasate ori neprotejate termic faţă de materiale combustibile sau necurăţate de funingine, aparate electrice de încălzire lăsate sub tensiune nesupravegheate, mijloace de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură) nesupravegheate sau supraîncălzite, jar căzut din mijloacele de încălzire.

Pentru a preîntâmpina astfel de incidente, ISU Brăila recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe: asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată; nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei; nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă; verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi; nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile; nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice; decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi; nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

“Printr-un comportament preventiv, vă salvaţi viaţa şi bunurile”, se încheie comunicatul de presă emis de ISU Brăila pe această temă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro