Mergi la conţinutul principal

Atenţie angajatori! Se anunţă ample controale ale ITM Brăila cu tematica munca zilierilor

• inspectorii de muncă reamintesc patronilor locali care folosesc zilieri care sunt drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi condiţiile în care se poate apela la această formă de angajare

 

Inspectorii de muncă brăileni avertizează angajatorii locali că în perioada următoare sunt planificate ample acţiuni de control, una dintre temele abordate fiind munca sezonieră, context în care au ţinut să reamintească patronilor brăileni care sunt principalele drepturi şi obligaţii aferente regimului de muncă al zilierilor, mai ales că în această perioadă creşte numărul persoanelor implicate în munca sezonieră.

Zilierii pot fi angajaţi de către un beneficiar de lucrări - persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, şi numai în anumite domenii de activitate. Iată şi câteva exemple în acest sens: în domeniul agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de interpretare artistică - spectacole şi activităţi-suport; anumite activităţi de cercetare-dezvoltare; îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini; activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale; hoteluri şi alte facilităţi de cazare; servicii de catering pentru evenimente; activităţi ale bazelor şi cluburilor sportive.

“Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum şi activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate. În cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile”, a explicat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire. Acesta a mai punctat şi faptul că muncitorii sezonieri trebuie să fi împlinit 16 ani la momentul angajării, excepţie fiind cei cu vârstă între 15 şi 16 ani în cazul cărora este necesar acordul expres al părinţilor sau reporezentanţilor legali.

Angajatorul de forţă de muncă sezonieră trebuie să ţină un registru de evidenţă al zilierilor şi să-i plătească la sfârşitul fiecărei zile de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro