Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atacul de la Mall. Judecata

procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-a trimis în faţa instanţei pe inculpatul Marius Valentin Parfenie, pentru tentativă de omor calificat, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice • în rechizitoriu s-a prezentat întregul fir al evenimentelor din noiembrie 2018, când atacatorul l-a înjunghiat pe vânzătorul  unui autoturism, apoi a lovit cu maşina doi angajaţi Braicar în zona Zoo, după care s-a înfipt în oamenii aflaţi în Parcarea Mall • a vrut să ucidă oameni, pentru a le da o lecţie, după cum a scris chiar el în bilete lăsate acasă înaintea atacului • era supărat pe autorităţile din România şi pe faptul că trebuia să plece peste hotare la muncă, în loc să stea alături de familie • a băgat 10 persoane în spital, printre care şi copii, însă intervenţia promptă a unor cetăţeni de la Mall a dus la evitarea unor consecinţe mai grave

 

Tânărul care a fost la un pas de a ucide oameni în parcarea Mall, lovindu-i cu maşina, asta după ce l-a înjunghiat pe vânzătorul unui autoturism şi a accidentat alte două persoane în zona parcului Zoo, a fost trimis în faţa instanţei. Procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Parfenie Marius Valentin, în vârstă de 21 de ani. Atacatorul de la Mall are o listă de infracţiuni: tentativă de omor calificat (3 acte penale), tâlhărie calificată, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, părăsirea locului accidentului, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice. În noiembrie, într-o zi de duminică, individul a băgat groaza în brăilenii aflaţi la cumpărături, cu tot cu copii, aceştia fiind la un pas de a-şi pierde viaţa. Zece persoane au ajuns la spital în urma atacului violent, unele cu răni grave pentru care a fost nevoie de transfer la spital în Bucureşti. Din fericire, oamenii au scăpat cu viaţă, însă nu vor uita niciodată incidentul sângeros care i-a îngrozit.

Potrivit procurorului, inculpatul Parfenie a lucrat în străinătate o perioadă de timp, iar în luna noiembrie 2018 acesta urma să plece din nou din ţară. Supărat din cauza modului în care este condusă ţara, inculpatul Parfenie a ajuns la concluzia că cetăţenii României sunt siliţi să îşi părăsească familiile şi să plece peste hotare pentru a-şi câştiga existenţa. Asta din cauza faptului că metodele de guvernare sunt ineficiente, în concepţia lui Parfenie, chiar el fiind silit să plece în străinătate. Nemulţumirile privind modul de guvernare din România l-ar fi determinat să comită atacul violent.

În seara de 10 noiembrie 2018, inculpatul a mers împreună cu o tânără, rudă de-a sa, prin mai multe localuri unde a consumat alcool. În dimineaţa de 11 noiembrie, Parfenie a ajuns acasă şi a decis să facă ceva pentru a scoate în evidenţă frustrarea generată de necesitatea de a pleca în străinătate. Potrivit anchetatorilor, este vorba despre o necesitate autoindusă, întrucât, în mod real sunt locuri de muncă şi în România. Numai că ceea ce avea în gând inculpatul avea să provoace teroare în rândul oamenilor. Astfel, pe fondul stării depresive şi a stării de ebrietate generată de consumul de alcool, lipsa de somn, inculpatul şi-a scris gândurile pe hârtie, fiind descoperite 4 înscrisuri. “Sunt rus născut în România. Dar voi aţi întrecut orice măsură, sunteţi prea nesimţiţi!. Români vă bateţi joc de propria voastră ţară, de propria voastră casă. Deci dacă românii nu pot să schimbe ceva şi aveţi nevoie de mici comunităţi să vă mişte din loc, atunci sunteţi nişte PROŞTI. Eu nu vreau nici democraţie, nici bani, nici faimă, familia lângă mine o vroiam. Dacă nu pot avea acest lux, atunci vă voi distruge. Azi este o zi istorică pentru RO”.

În bilete, inculpatul a ţinut să mai precizeze faptul că “Nu este un atac terorist, ci este patriotism şi iubire de ţară. Sper să vă influenţez într-un mod pozitiv şi să vă treziţi la realitate. Nu mai fiţi sclavi în ţara voastră şi nu mai lăsaţi pe nimeni să vă calce în picioare....Jandarmi corupţi, poliţişti, politicieni. Toţi nu pot face faţă populaţiei dacă voi veţi vrea să faceţi ceva în ţara asta. Gândiţi-vă la copii, nepoţi...tot ce vă este drag”.

 

Vânzătorul unui autoturism, prima victimă

 

După ce a scris cele câteva rânduri, în care îşi arăta intenţiile, inculpatul a mers la o verişoară şi i-a spus că este foarte supărat şi că nu mai suportă ceea ce se întâmplă în această ţară, el fiind silit să plece în străinătate. Tânărul a plecat apoi în oraş şi a consumat alcool, după cum chiar el a spus. În jurul prânzului, Parfenie a mers pe Şoseaua Buzăului unde sunt expuse autoturisme pentru vânzare unde se afla şi un bărbat care scosese la vânzare un autoturism Skoda Superb (german), care îi aparţinea persoanei vătămate. Parfenie i-a cerut acestuia să conducă maşina pentru a vedea cum merge. Bărbatul s-a urcat la volan, iar inculpatul s-a aşezat pe scaunul din dreapta faţă, pornind pe Şoseaua Buzăului şi apoi pe Centură. Parfenie i-a cerut şoferului să vireze în comuna Cazasu, spunând că acolo locuiesc părinţii săi, care or să vadă autoturismul şi or să îl plătească. Cel aflat la volan nu s-a gândit vreun moment la ce avea să urmeze, astfel că a urmat indicaţiile inculpatului, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului. Numai că, la un moment dat, acesta a scos un cuţit din buzunar, cu lungimea de 20 cm, din care lama 10 cm. Şi s-a apucat să lovească victima cu bestialitate, aplicându-i aproximativ 10 lovituri, orientate către gât, toracele anterior şi abdomen. Persoana vătămată s-a apărat cu mâna dreaptă, suferind plăgi în timp ce încerca să blocheze loviturile inculpatului. Potrivit anchetatorilor, “lupta” dintre inculpat şi şofer a dus la mişcarea autoturismului care a ajuns pe un podeţ din faţa unui imobil şi a intrat într-un stâlp de electricitate. Victima a reuşit să coboare din maşină şi s-a îndepărtat, în timp ce inculpatul Parfenie s-a urcat la volan şi a demarat în mare viteză. Zgomotul coliziunii i-a speriat pe localnicii din Cazasu care au ieşit pentru a vedea ce s-a întâmplat. A fost apelat serviciul unic de urgenţă. Persoana vătămată a fost preluată de ambulanţă şi transportată de urgenţă la spital, unde a rămas internată în perioada 11 - 20 noiembrie 2018.

Din raportul de constatare medico-legală a rezultat că bărbatul a suferit “plăgi înjunghiate penetrante hipocondru drept cu hemiperitoneu în spaţiul perihepatic, cu evisceraţie mare, plăgi înjunghiate pectoral stânga cu secţionarea muşchiului pectoral şi al fasciei pectorale (n.r. - înveliş al muşchiului), sângerânde, axilar stâng cu lungimea de 8 cm, două plăgi în regiunea anterioară a gâtului, multiple plăgi pe faţa dorsală a mâinii drepte, leziuni ce au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale pentru o perioadă de 18-20 de zile. Cu ocazia cercetării la faţa locului au fost găsite cuţitul, căştile şi şapca purtate de inculpat.

 

Parfenie vroia să ucidă oameni

 

După sustragerea autoturismului, inculpatul Parfenie Marius Valentin a pornit către Mall. În zona în care şoseaua de Centură se intersectează cu linia de tramvai către staţiunea Lacu Sărat, inculpatul a depăşit o altă maşină şi a observat alte două persoane, fiind vorba despre cei doi şoferi Braicar, care au fost la un pas de moarte. Potrivit procurorului, inculpatul a accelerat autoturismul şi a intrat în coliziune frontală cu victimele, acestea fiind proiectate în aer şi trântite pe asfalt. Teribilistul Parfenie a mai lovit şi o maşină parcată în zonă. După impactul violent, inculpatul nu a oprit, ci şi-a continuat deplasarea. Cele două victime au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital. Una dintre acestea, a fost transferată la Spitalul Militar de Urgenţă “dr. Carol Davila” Bucureşti, unde a rămas internată în perioada 14 - 28 noiembrie. Victima a suferit “traumatism cranio-cerebral închis, fractură dublă de mandibulă, fracturi cominutive ale masivului facial, hemoragii subarahnoidiene interemisferice şi frontale, fracturi oase antebraţ drept, fracturi radius (os antebraţ - n.r.) drept, fracturi cu deplasare ale ambelor oase de la gamba stângă, fracturi ale coastelor I, II şi V drepte, leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare pe o perioadă de 90- 100 zile.

Celălalt bărbat a ajuns şi el la spital în Bucureşti şi a rămas internat în perioada 21 - 28 noiembrie. Şi acesta a suferit “traumatism cranio-cerebral, fractură humerus stâng, fractură sinus, contuzie cerebrală, fractură a planşeului orbital, fracturi ale altor oase ale craniului şi feţei”. Leziunile au necesitat pentru vindecare 75 - 80 de zile îngrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, din imaginile video a reieşit faptul că inculpatul a virat direct către locul din afara carosabilului unde se aflau cele două victime. Lovirea celor două persoane întruneşte cumulativ condiţiile de calificare a evenimentului rutier drept accident.

 

Urma o nenorocire la Mall

 

Deşi lovise cu maşina cele două victime, inculpatul nu a fost afectat în vreun fel, astfel că nu a oprit autoturismul să vadă dacă oamenii mai trăiesc. El şi-a continuat drumul pe DE 87 - şoseaua de Centură, iar la intersecţia cu şoseaua Vizirului a virat dreapta şi în sensul giratoriu de la Mall a virat stânga şi a pătruns în parcare printre autovehiculele încadrate deja pe drumul de acces, unde a mai tamponat un autoturism. “În interiorul parcării, inculpatul a parcurs două tronsoane a câte 70 m, accelerând puternic, astfel încât la capătul fiecărui tronson autoturismul a ajuns la o viteză mai mare de 80 km/h. Inculpatul s-a deplasat direct către intrarea centrală a supermarket-ului Carrefour, intrând în patru bolarzi din beton care erau postaţi în zonă, cu câte 150 kg fiecare, pe care i-a şi împins câţiva metri”.

În acel moment, acolo se afla o femeie, fiica sa şi trei nepoţi, toţi minorii cu vârste sub 14 ani. Tot acolo mai erau doi bărbaţi. Prin impactul autoturismului cu bolarzii din beton, arată anchetatorii, aceştia şi o scrumieră de tip stradal din oţel, cu masa de peste 10 kg, au fost proiectaţi cu mare intensitate şi au lovit patru persoane aflate acolo. Inculpatul a dat apoi cu spatele, moment în care a lovit o altă femeie. Auzind zgomotele şi văzând maşina inculpatului care intrase în spaţiul din faţa uşii de acces, persoanele aflate în zona intrării în magazin au fost cuprinse de panică şi au fugit repede în holul magazinului. O altă femeie a traversat aleea din faţa magazinului şi a văzut că maşina se apropie, astfel că a alergat către intrarea în magazin, numai că s-a împiedicat în spaţiul uşii şi a căzut, ea fiind urmată la mică distanţă de autoturismul condus de Parfenie. A avut însă noroc şi a scăpat nelovită.

După impactul cu bolarzii, roata din partea dreaptă faţă a autoturismului s-a rupt, astfel că inculpatul nu a mai putut dirija maşina. Aşa a scăpat de lovitura maşinii femeia care se afla în zonă şi care se împiedicase. Văzând intenţiile inculpatului, care încă încerca să mişte autoturismul, mai multe persoane aflate la locul respectiv au intervenit. Doi martori au deschis portierele maşinii, au smuls cheia din contact parţial şi l-au extras pe inculpat care striga să fie ucis, pentru că vrea să ucidă oameni. “Trebuie să curgă sânge în ţara asta”, urla atacatorul. Fiind o zi de duminică, în zona Mall erau multe persoane, care au trecut prin momente de groază şi s-au gândit că nu mai scapă cu viaţă. Au fost efectuate numeroase apelări şi reapelări la serviciul de urgenţă 112, de către minim 22 de persoane. Victimele au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Cele care prezentau leziuni mai grave au rămas internate. Una dintre femeile accidentate a fost internată în perioada 11 - 23 noiembrie, un copil de 11 ani a ajuns şi el la spital cu leziuni în zona feţei. O minoră de 13 ani a fost şi ea internată, având leziuni la picior. Un alt copil, de numai 6 ani, a scăpat la limită de impact, acesta aflându-se lângă peretele magazinului. O altă brăileancă a ajuns tot la spital cu leziuni destul de grave, având mai multe fracturi costale şi de claviculă. Leziunile suferite au necesitat pentru vindecare 100 - 110 zile de îngrijiri medicale. Un bărbat a fost diagnosticat tot cu fracturi  şi a necesitat 75 - 80 zile de îngrijiri medicale.

 

Parfenie a fost imobilizat şi dat pe mâna poliţiştilor

 

Inculpatul a fost imobilizat, acesta fiind preluat apoi de un echipaj de poliţie care l-a şi testat cu aparatul etilotest. S-a constatat că prezenta o concentraţie alcoolică de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru prelevarea probelor de sânge care au indicat o alcoolemie de 0,95 grame la mie. Audiat fiind, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, după cum arată procurorul, susţinând că pe fondul consumului de alcool şi al depresiei a intenţionat să lovească cu autoturimsul mai multe persoane şi apoi să se sinucidă. “Să fac o nenorocire, să fac o tâmpenie, idei absurde. Să lovesc alţi oameni cu maşina şi să mă sinucid”.

Parfenie a fost reţinut şi apoi arestat. În faţa judecătorilor, procurorul a arătat cât de periculos este inculpatul Parfenie, solicitând arestarea acestuia. “Numai hazardul a făcut ca victimele lovite la mall să nu fie ucise efectiv, pentru că intenţia vădită a inculpatului a fost de la început uciderea acestora, aşa cum inculpatul a şi declarat. Pe de altă parte, consecinţele faptelor inculpatului ar fi fost şi mai grave dacă nu se bloca autoturismul la intrarea în Mall şi dacă inculpatul nu era oprit la timp de către cetăţenii cu spirit civic care au acţionat imediat şi l-au extras pe inculpat din autoturism”.

Parfenie a fost dus la expertiză psihiatrică, el fiind încarcerat la Jilava. Specialiştii de la Institutul Naţional de Medicină legală (INML) “Dr. Mina Minovici” - INML Bucureşti au stabilit că atacatorul de la Mall avea discernământ şi nu a comis faptele pe fondul vreunei boli de natură psihică. El nu a fost nici sub influenţa vreunui drog care să îi fi tulburat minţile, doar alcoolul  fiind prezent.

Acum, numai instanţa este cea care va decide pedeapsa pentru Marius Valentin Parfenie, el riscând să îşi petreacă mulţi ani în spatele gratiilor dacă va fi găsit vinovat.
Categorie articol: 

Comentarii