Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Atacul anului la judecată

gălăţenii Bandrabur Vasile şi Vreme Neculai, cei care au spart luneta autoturismului ce aparţinea unui afacerist brăilean şi au sustras din interior două genţi cu suma de peste 500.000 lei au ajuns în faţa instanţei • procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată a celor doi bărbaţi pentru infracţiunile de furt calificat şi punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat • în rechizitoriul Parchetului se arată cum au pus la cale atacul cei doi bărbaţi, ei acţionând la “punct ochit, punct lovit” • indivizii care au furat impresionanta sumă de bani - 500.000 lei, dintr-o maşină parcată pe strada Miron Costin, din cartier Lacu Dulce, în dimineaţa zilei de 15 aprilie, au venit la locul faptei cu o maşină care figura ca fiind furată în Timişoara • în plus, suspecţii de furt au tot schimbat plăcuţa cu numărul de înmatriculare, tocmai pentru a nu fi prinşi • totuşi, la scurt timp de la comiterea faptei, gălăţenii au fost prinşi de poliţiştii brăileni şi încarceraţi

 

La judecată după ce s-au «îmbogăţit» brusc. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila i-a trimis în judecată pe gălăţenii care au dat un atac fulminant pe raza municipiului Brăila, în luna aprilie, reuşind să fure impresionanta sumă de peste 500.000 lei, de la un afacerist care are o firmă de distribuţie ţigări şi cafea. Inculpaţii Bandrabur Vasile şi Vreme Neculai au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. În rechizitoriul procurorului de caz se arată cum a fost pus la cale planul de bătaie de către cei doi bărbaţi, aceştia având se pare un pont, în condiţiile în care în săptămâna anterioară furtului de bani au mai dat o raită pe strada Miron Costin, din cartier Lacu Dulce. Ei au acţionat cu o maşină care figura ca fiind furată, în Timişoara, căreia i-au tot schimbat plăcuţa cu numărul de înmatriculare, pentru a nu fi depistaţi. Oricum, după ce au luat imensa sumă de bani de la administratorul SC “Ximena Distributie” SRL Brăila, hoţii au ajuns în spatele gratiilor. Acum au mai primit o veste proastă, aceea a trimiterii în judecată, dosarul cu cei doi inculpaţi fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila.

 

Au stat la pândă, au spart luneta autoturismului şi au fugit cu banii

 

Dimineaţa de 15 aprilie avea să fie una păguboasă pentru patronul firmei “Ximena”, Jan Sterescu, care a rămas fără încasările de peste weekend. În numai câteva minte, o jumătate de milion de lei a dispărut la foc automat, dintr-un autoturism “Volkswagen Touareg” aflat pe strada Miron Costin, din cartierul Lacu Dulce. Luneta maşinii a fost spartă, se pare cu tocul unui pistol neletal, trei cartuşe fiind găsite la faţa locului. Afaceristul tocmai pusese banii în maşină, apoi a revenit la firmă pentru puţin timp, însă a auzit alarma maşinii. Când a revenit, luneta era spartă, iar banii de negăsit. Păgubitul a sunat imediat la numărul de urgenţă 112, poliţiştii mergând la faţa locului pentru cercetări.

În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila s-a stabilit că, în data de 15 aprilie, în jurul orei 9.00, cei doi inculpaţi - Vasile Bandrabur, de 46 de ani, şi Neculai Vreme, de 45 de ani, au spart luneta autoturismului “Volkswagen Touareg” şi au sustras suma de 506.486 lei din interior. Potrivit procurorului, în dimineaţa zilei respective, persoana vătămată a parcat autoturismul pe strada Miron Costin, în dreptul imobilului unde locuieşte tatăl său, apoi a mers pe jos către sediul societăţii pe care o administrează, situată pe aceeaşi stradă, unde a desfăşurat anumite activităţi. Bărbatul a dus apoi două genţi cu bani la maşină şi le-a aşezat pe bancheta din spate. După cum arată anchetatorii, bărbatul a spus că a observat o maşină în zonă cu număr de Tulcea şi i s-a părut puţin suspect, mai ales că nu mai văzuse acel autoturism pe stradă, ştiind că nu aparţine vreunui vecin. După ce a lăsat banii în maşină, bărbatul a mers la firmă şi a discutat timp de câteva minute cu un angajat, numai că între timp a auzit alarma autoturismului. Când a ieşit a observat că autoturismul “Hyundai Tucson” văzut anterior a demarat în trombă, virând către Şoseaua Râmnicu Sărat. Administratorul a fugit după maşină însă nu a avut vreo şansă să îl oprească pe şoferul care a fugit cu banii. La autoturismul său, persoana vătămată a observat că portierele şi capota erau în poziţia închis asigurat cum le lăsase, dar luneta era spartă şi alarma în funcţiune. Verificând interiorul autoturismului, brăileanul a observat că lipseau cele două genţi cu bani.

 

Atac la foc automat cu o maşină pusă sub supraveghere, care figura ca furată

 

Întreaga activitate infracţională s-a produs foarte rapid, în numai 5 minute, după cum arată anchetatorii, persoana vătămată apelând imediat la numărul 112. El a reclamat sustragerea sumei de 506.486 lei, spunând că banii proveneau din încasările efectuate de distribuitorii societăţii din zilele de vineri, sâmbătă şi duminică (12, 13 şi 14 aprilie). Administratorul firmei de distribuţie obişnuia să ducă banii pentru a-i depune la bancă în fiecare zi de luni. Numai că de această dată nu a mai apucat să meargă cu suma respectivă la bancă. Persoana vătămată a vizionat înregistrările video ale camerelor de supraveghere cu care este dotată societatea şi a observat, după cum arată procurorul, un autoturism “Hyundai” care a intrat pe strada Miron Costin şi a parcat în apropiere de autoturismul său. “Se observă cum din maşină au coborât două persoane de sex masculin care au mers la autoturismul părţii vătămate, au lovit cu un obiect geamul portierei stânga spate, apoi luneta pe care au reuşit să o spargă, după care unul dintre bărbaţi a pătruns prin spărtura creată în interiorul autoturismului şi a sustras cele două genţi cu bani, timp în care celălalt a revenit la auto Hyundai. Bărbatul a revenit la maşina care a demarat în trombă”, a stabilit procurorul de caz.

În urma cercetării efectuate la faţa locului, anchetatorii au găsit cioburi de geam în portbagajul maşinii Volkswagen şi pe sol, urme de lovire pe geam, luneta spartă, precum şi 3 cartuşe cu bile de cauciuc nefolosite, fiind posibil ca unul dintre inculpaţi să fi spart luneta cu un pistol. Această ipoteză nu a putut fi verificată de organele de cercetare penală.

Din anchetă a reieşit faptul că, în jurul orei 8.00, autoturismul “Hyundai Tucson” cu număr de Tulcea a oprit pe strada Grindului din municipiul Brăila, unde se afla parcat un alt autoturism “Ford Mondeo”, din care a coborât un bărbat şi a urcat în celălalt autoturism. Auto “Hyundai” cu număr de Tulcea s-a deplasat la locul faptei, pe strada Miron Costin.

Potrivit anchetatorilor, autoturismul “Hyundai Tucson” era pus sub supraveghere, întrucât se efectuau cercetări într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara având ca obiect săvârşirea infracţiunii de tentativă la tâlhărie calificată. Instanţa a încuviinţat pentru perioada martie - aprilie 2019, localizarea şi urmărirea prin mijloace tehnice a autovehiculului marca “Hyundai Tucson, înmatriculat în Timişoara. În rechizitoriul Parchetului se precizează că la dosarul cauzei a fost ataşată o sesizare cu privire la furtul în noaptea de 17 spre 18 martie 2019 a unui autoturism “Hyundai Tucson”, fiind vorba despre acelaşi număr de identificare ca al celui folosit la comiterea furtului de bani de la Brăila. Aici numărul autoturismului a tot fost schimbat, când a ajuns pe strada Miron Costin având număr de Tulcea. După ce au dat lovitura, şoferul şi ocupantul maşinii au coborât apoi şi s-au urcat în autoturismul “Ford Modeo” cu număr străin, acesta fiind înmatriculat în Danemarca. Din verificările efectuate de poliţişti s-a constatat că plăcuţele cu număr de înmatriculare de Tulcea fuseseră furate de la alt autoturism. Cei doi s-au deplasat cu celălalt autoturism spre Galaţi. După cum arată procurorul, autoturismul “Hyundai Tucson” a fost găsit în municipiul Brăila, pe strada Grindului. Acesta a rămas indisponibilizat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

Depistarea hoţilor de bani. Unul a vrut să fugă de poliţişti

 

În aceeaşi zi în care a fost comisă fapta din Brăila, la scurt timp, cei doi inculpaţi au fost depistaţi pe raza municipiului Galaţi. La momentul apariţiei poliţiştilor, arată procurorul de caz, inculpatul Bandrabur se afla într-un cartier din oraş şi a încercat să se sustragă, traversând în fugă 6 benzi de circulaţie, în plin trafic rutier, sărind şi peste scuarul de vegetaţie care le desparte. Anchetatorii mai arată că inculpatul a mers apoi pe o alee dintre blocuri, însă poliţiştii l-au prins şi l-au imobilizat, moment în care acesta a opus rezistenţă. “Asupra inculpatului Bandrabur Vasile s-a găsit o cheie de contact auto cu emblema Hyundai, în timp ce în rucsacul din material textil s-a găsit o sumă considerabilă de bani, respectiv 251.424 lei. Inculpatul a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la suma găsită asupra sa. Bunurile găsite au fost introduse la camera de corpuri delicte a IPJ Brăila. Inculpatul Vreme Neculai a fost depistat în ziua de 15 aprilie, în jurul prânzului, tot în municipiul Galaţi, unde se afla şi autoturismul Ford Mondeo cu număr străin. Autoturismul Hyundai Tucson a fost găsit în municipiul Brăila, pe strada Grindului”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

Inculpatul Vreme Neculai a fost depistat în apropiere de auto Ford Mondeo, acelaşi autoturism cu care inculpatul s-a deplasat în dimineaţa zilei de 15 aprilie din Galaţi în Brăila, pentru a se întâlni cu celălalt inculpat, şi cu care a plecat de pe strada Grindului din municipiul Brăila după comiterea faptei. Inculpatul a declarat că maşina i-a fost înprumutată de un amic.

Conduşi la sediul poliţiei, cei doi inculpaţi au refuzat să dea declaraţii. În faţa judecătorului, inculpaţii au dat anumite declaraţii care nu prea se potriveau cu cele stabilite de anchetatori, fiind nesincere, după cum a stabilit procurorul.

 

Nu era prima dacă când inculpaţii veneau pe strada Miron Costin

 

Un aspect important menţionat de procuror se referă la aspecte privind premeditarea, planificarea şi organizarea furtului de bani comis pe strada din cartier Lacu Dulce din Brăila. Din cercetări a reieşit că totul a fost pus la cale cu mare atenţie, în plus atacatorii au folosit mănuşi pentru a nu lăsa amprente. cei doi au mai fost şi în săptămâna anterioară pe strada unde îşi sediul firma “Ximena Distributie”, dovadă că ştiau ceva. “Aşa cum rezultă din exploatarea măsurii de supraveghere tehnică a localizării şi urmăririi prin mijloace tehnice a autoturismului marca Hyundai Tucson , dar şi din înregistrările video ale camerelor Poliţiei Locale, acelaşi autoturism folosit la comiterea faptei în 15.04.2019 a fost surprins exact cu o săptămână înainte, tot în ziua de luni, la acelaşi interval orar, în zona societăţii administrate de persoana vătămată”, se arată în rechizitoriu.

După cum au stabilit anchetatorii, inculpaţii nu au lăsat amprente la locul faptei, folosind mănuşi, şi nu au folosit telefoanele pentru a nu fi localizaţi. Un alt element important, după cum arată procurorul de caz, a reieşit şi din declaraţia persoanei vătămate care a precizat că banii sustraşi erau alcătuiţi din bancnote de diferite valori, iar pentru fiecare tip de bancnotă în parte strângea câte 100 exemplare, în teancuri pe care le lega cu anumite culori. Când poliţiştii i-au predat suma de bani recuperată, partea vătămată a constatat că teancurile de bani corespundeau cu cele pe care le făcuse în momentul când au fost aşezate în geantă.

Cu privire la furtul plăcuţelor de înmatriculare de la alte autoturisme, nu au rezultat indicii care să arate că inculpaţii ar fi fost cei care au comis aceste fapte, astfel că s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor.

În dosarul privind furtul de bani, înregistrat la Judecătoria Brăila, nu a început efectiv judecată, întrucât au fost invocate unele excepţii, iar magistraţii trebuie să ia o decizie în acest sens.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii