Mergi la conţinutul principal

Astrofizicianul Aurora Simionescu s-a reîntors ieri la Colegiul “Murgoci”

• în cadrul unui reportaj despre găurile negre realizat de Televiziunea Naţională din Japonia, aceasta a revizitat liceul pe care l-a absolvit în 2002, practic locul de unde a plecat să cucerească universul • în prezent, Aurora Simionescu este cercetător la Institutul de Cercetare Spaţială din Olanda (SRON)

 

Aflată la Brăila cu ocazia realizării unui documentar despre găurile negre, o iniţiativă a NHK WORLD-JAPAN (Televiziunea Naţională din Japonia), astrofizicianul Aurora Simionescu a vizitat, ieri, Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, pe care l-a absolvit în 2002, practic locul de unde a plecat apoi să cucerească universul. Însoţită de jurnaliştii niponi şi de tatăl ei, fostul primar Aurel Simionescu, cercetătoarea a avut ocazia să se plimbe din nou pe holurile liceului, fiind plăcut surprinsă să descopere că o expoziţie de fotografie pe care a realizat-o în 2009 încă tronează la loc de cinste.

Cu siguranţă cei mai surprinşi au fost elevii care s-au aflat ieri în laboratorul de fizică al colegiului şi care au primit şi un mesaj de încurajare din partea astrofizicianului recunoscut la nivel internaţional.

“Aveţi încredere că ceea ce ştiţi voi este corect! În interiorul vostru, dacă ceva vă spune «Asta vreau eu să fac!», atunci să aveţi încredere că intuiţia voastră e mai bună decât orice altcineva v-ar putea spune. Sfatul pe care vi-l daţi vouă înşivă, acela trebuie să îl urmaţi”, a fost mesajul transmis de aceasta.

Încă de când era elevă a Colegiului “Murgoci”, Aurora Simionescu obţinea rezultate remarcabile, fiind selectată (împreună cu alţi 500 de elevi) pentru o bursă de studii de un an în Statele Unite ale Americii, la Deerfield Academy din Massachusetts. După terminarea liceului, a ales să studieze astrofizica la Jacobs University Bremen din Germania, obţinând distincţia “Magna Cum Laude”. A urmat apoi un doctorat la Institutul „Max Planck” pentru Fizică Extraterestră din Garching (Germania), a continuat cercetările postdoctorale la Institutul Kavli pentru Astrofizica Particulelor şi Cosmologie din cadrul Universităţii Stanford, iar în 2016 a devenit primul cercetător străin acceptat ca profesor la Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA). Anul trecut s-a întors în Europa, în prezent fiind cercetător în cadrul Institutului de Cercetare Spaţială din Olanda (SRON) şi consultant ştiinţific pentru satelitul Athena, un proiect de cercetare a razelor X al Agenţiei Spaţiale Europene ce va fi lansat în 2031. În acelaşi timp, este cercetător la Universitatea Leiden şi membru afiliat la Institutul Kavli pentru Fizică şi Matematică a Universului de la Universitatea din Tokyo, Japonia.

În cadrul vizitei făcute la Colegiul “Murgoci”, astrofizicianul a avut amabilitatea de a sta de vorba cu un redactor “Obiectiv” şi de a-i povesti acestuia despre proiectele la care lucrează în prezent.

“Am căutat să mă întorc în Europa, s-a oferit această posibilitate şi am ajuns înapoi. Colaborarea mea cu JAXA nu s-a încheiat, institutul la care lucrez acum are colaborare cu JAXA, deci continui proiectele începute acolo. Dar am căutat un institut în Europa pentru a fi mai aproape de casă, să îmi pot continua proiectele din Japonia, dar şi să fiu mai aproape de România şi de Brăila. În prezent lucrez la roiurile de galaxii, observaţii cu raze X. Continui colaborarea din Japonia la un proiect de lansare a unui satelit în raze X care să facă spectroscopie în raze X. Studiez aceste roiuri de galaxii şi, în plus, în Olanda este un telescop în unde radio numit LOFAR. Încerc să dezvolt o colaborare între cei care observă roiurile de galaxii în raze X, care e specialitatea mea, şi cercetători care observă roiuri de galaxii în unde radio, ca să avem mai multe perspective, din mai multe lungimi de undă. Să vedem aceleaşi obiecte din alte unghiuri şi să vedem dacă punem aceste două obiecte în lungimi de undă împreună, combinând informaţia pe care o avem, descoperim ceva nou”, ne-a spus astrofizicianul.

Aurora Simionescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Brăilei în anul 2016.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro