Mergi la conţinutul principal

Asteptarea, cea mai grea proba la examenul de titularizare

Ieri, timp de patru ore, la centrele 1 si 3 organizate la Liceele "Pedagogic" si "Panait Cerna", aspirantii la un post de profesor au sustinut probele scrise ale concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamintul preuniversitar. In prima zi, 45 de cadre didactice au "chiulit" de la examenul de titularizare. La centrul de examinare nr. 1 au fost asteptati in sali 264 de candidati si s-au prezentat 237, iar la centrul nr. 3, din 208 candidati s-au prezentat 190. Spre deosebire de alte judete, candidatii braileni au sustinut inainte de examenul scris si o proba practica, chiar in unitatea scolara unde au solicitat postul. Fiecare a elaborat un proiect de lectie dupa care a desfasurat o activitate didactica la clasa. La proba scrisa, candidatii au intrat in sali in jurul orei 9,00 si au inceput redactarea lucrarilor putin inainte de ora 11,00.

Ambitie de cadru didactic: "Nu vreau decit sa iau 5"

La iesirea din sali, cadrele didactice isi manifestau multumirea ca au reusit sa treaca de examen, dupa aproximativ doua ore de asteptare a subiectelor ceea ce, spun ei, le-a cam pus rabdarea la incercare, urmate de alte patru ore de scris. Una dintre candidate la posturile pentru invatatori a apreciat ca subiectele au fost accesibile si se puteau rezolva cu usurinta daca se invata: "Nu am apucat sa invat foarte mult. Nu am avut nici timp, nici energie, nici chef. E mult prea mult de invatat: si gramatica, si literatura, si metodica. Enorm. Ar trebui sa se dea examenul de titularizare mai tirziu, prin august, sa avem si noi timp. Oricum, am scris ceva, nu vreau decit sa iau 5, mai mult nu cred ca merit, depinde cine si cum va corecta. La literatura ma asteptam sa dea nuvela sau altceva, nicidecum Caragiale, iar la partea de metodica m-a ajutat cit de cit experienta de la clasa, ca am deja 6 ani de cind sint in invatamint". Proaspat absolventa a Facultatii de Litere din Galati, o tinara spera sa prinda un loc de profesoara, de preferinta in oras: "Am terminat facultatea si acum vreau sa profesez, pentru ca asta mi-am dorit. Stiu ca salariul oferit in invatamint nu este unul atragator, dar sper ca, in timp, poate si cu intrarea in Uniune, se vor schimba lucrurile. Am avut putin timp sa invat, titularizarea nu e ca la licenta. Totul e ca am cunostintele proaspat in minte, sper sa reusesc sa prind un post in oras. Daca nu, o sa caut altceva de munca", a spus tinara, dupa primul ei examen de titularizare. La limba engleza, candidatii erau multumiti de subiecte, pentru ca, spre deosebire de anul trecut, s-au dat mai putine subiecte de metodica, iar la specialitate, subiectele nu le-au pus mari probleme. La biologie, in schimb, una din candidate, care a suplinit o catedra de profil in judet a iesit din sala de examen nemultumita de subiectul de metodica: "Mi s-a parut destul de complicat de tratat subiectul, mai ales ca scoala nu ne ofera posibilitati sa aplicam o metodica moderna si eficienta, cum se tot spune. Dupa parerea mea, ce scrie prin carti sint "povesti", in conditiile in care nu ai un spatiu destinat si materialele necesare", a spus profesoara. "Daca n-am fost la cel putin 10 concursuri pina acum si probabil o sa dau concurs multi ani de acum incolo! Singura problema e ca nu sint posturi si sa fac naveta la tara, unde cit de cit, mai sint locuri, nu pot, ii las pe cei mai tineri sa o faca. Astept rezultatul sa vad ce-am facut, ce-o fi, o fi!", a fost reactia unui dascal, la iesirea de la examenul de titularizare, organizat la Liceul "Panait Cerna".
Subiectele si baremele de evaluare au fost elaborate de comisia de
elaborare a subiectelor, In noaptea de dinaintea concursului, si s-au prezentat presedintelui trei variante sigilate din care s-a extras una singura: "La Braila, examenul s-a desfasurat fara probleme. Pentru elaborarea subiectelor s-a lucrat eficient si in conditii bune. Comisiile au fost conduse de profesori de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. Transportul subiectelor in centrele de examen s-a facut in maxima siguranta, in prezenta jandarmilor, tocmai in ideea de a asigura confidentialitatea acestora", a declarat Maria Stefan, inspector de imagine in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.
Astazi urmeaza sa sustina examenul de titularizare alti aproximativ 300 de candidati, repartizati in centrele de la Grupul Scolar "Mihail Sebastian" si "Anghel Salighy".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro