Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Asociatiile de proprietari ar putea fi scutite de penalitati catre furnizorii locali

Consilierii municipali ai PSD sint de parere ca edilii trebuie sa inceapa sa acorde atentie problemelor asociatiilor de locatari cu restante la plata apei si a agentului termic, dat fiind ca se apropie iarna, si exista riscul ca o mare parte dintre braileni sa aiba apartamentele neincalzite. Consilierul Alexandru Coada a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca ar trebui sa fie organizata o sedinta cu reprezentantii asociatiilor de locatari, pe aceasta tema: "Este necesara realizarea, de indata, a unei intilniri cu administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari, in vederea clarificarii tuturor aspectelor legate de pregatirea pentru iarna. Sint foarte multe situatii in care asociatiile de proprietari nu si-au achitat datoriile fata de CET si, din acest motiv, s-ar putea sa nu aiba caldura. De aceea, trebuie neaparat ca Primaria sa provoace o asemenea intilnire". Coada a mai precizat ca, in opinia sa, merita o discutie serioasa si problema incheierii de contracte individuale intre regia APA si proprietarii de apartamente de bloc, astfel incit si debransarile, in caz de neplata, sa fie tot individuale.
La rindul sau, consilierul Sorin Bosneag considera ca trebuie gasita o solutie, pentru a nu suferi de pe urma debransarilor de la furnizarea apei sau a agentului termic locatarii care isi platesc la zi datoriile la intretinere: "Nu este normal ca un proprietar sau altul sa sufere, pentru ca sta alaturi de unul sau doi care nu vor sa plateasca. Daca o sa apara procese impotriva celor care nu platesc, atunci o sa apara si alte procese, ale celor care platesc, impotriva asociatiei de locatari, din cauza careia i s-a intrerupt apa. Solutia ar fi, probabil, incheierea de contracte individuale intre regie si fiecare proprietar. Va dati seama ce ar insemna pentru ei sa aiba contract cu fiecare in parte, ca la gaze, de exemplu? Distrigazul face treaba asta. El a venit, ai ceasul afara, a verificat, n-ai platit, iti taie gazul si la revedere. Asa trebuie facut si la apa, si o sa se ajunga si la asa ceva, in conditiile in care se va opri apa, pentru ca aici este o treaba mult mai delicata, cu sistarea furnizarii apei potabile. Admit ca este la mijloc un contract, dar, pe de alta parte, sint legile sanitare, care s-ar putea sa interzica asa ceva, pentru ca s-ar putea crea un focar de infectii".

"Propunem sa se stearga penalizarile, pentru cei care-si achitara restantele, pina la finele anului"

Viceprimarul municipiului, Lucian Tilea, ne-a declarat ieri ca nu are de gind sa organizeze nici o astfel de reuniune, dat fiind ca problema este foarte clara si nu mai necesita explicatii: fiecare trebuie sa plateasca pentru apa si agentul termic pe care le consuma. Pe de alta parte, Tilea ne-a informat ca Primaria intentioneaza sa intinda o mina de ajutor asociatiilor de proprietari care vor face eforturi sa-si plateasca restantele: "Eu nu am de ce sa organizez o astfel de intilnire. Ce putem sa facem, si vom face, este sa promovam in sedinta de Consiliu Local din aceasta luna un proiect de hotarire prin care sa hotarim stergerea penalitatilor de intirziere, pentru asociatiile de proprietari care isi achita datoriile catre «Apa» si CET, pina la finele acestui an. Este vorba despre bani multi, pe care sintem dispusi sa-i stergem, ca penalitati, daca se achita baza restantelor. Eu cred ca mai mult decit atit nu putem sa-i ajutam. Noi avem un mare interes sa recuperam debitele". In ceea ce priveste problema debransarii, la gramada, si a proprietarilor care platesc la timp, si a rau-platnicilor, viceprimarul ne-a declarat ca, deocamdata, in actuala forma de contract, nu se poate face acest lucru: "Asociatia de proprietari are caracter juridic de sine statator, si furnizorul are posibilitatea sa taie utilitatile respctive, daca nu sint achitate. Nu cred ca se va ajunge la sistarea completa a furnizarii apei potabile, dar un semnal de alarma trebuie tras, dat fiind ca sint restante de miliarde de lei, la asociatii. Daca va fi nevoie, vom aduce cisterne cu apa potabila in fata blocurilor. De aceea, militez pentru contorizarea individuala, astfel incit fiecare sa stie exact cit consuma, si pe apa, si pe agent termic. Noi admitem ca sint situatii speciale, cazuri sociale, care intr-adevar nu-si permit sa-si monteze contoare, dar atunci ii mai ajutam si noi, impreuna cu CET si «Apa». Cind avem insa de-a face cu indivizi carora le atirna celularul la git, iar ei au datorii de 80 de milioane de lei la caldura, atunci situatia se schimba...".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii