Mergi la conţinutul principal

Asociatia "ProDemocratia" atrage atentia partidelor parlamentare

Asociatia Pro Democratia (APD) monitorizeaza evenimentele de pe scena politica romaneasca. Pe fundalul acutizarii crizei politice si a conflictului institutional, reprezentantii organizatiei au constatat tendinta politicienilor de a transa prin forta disputa dintre ei. In acest sens (APD) ia act, cu ingrijorare, de propunerile unor partide privind modificarea rapida a cadrului constitutional existent.
Constatind deteriorarea calitatii democratiei romanesti, Asociatia Pro Democratia face un apel la ratiune si moderatie. Membrii asociatiei sint de parere ca modificarea Constitutiei nu poate fi realizata in absenta unui proces de larga consultare populara. Intreaga filosofie constitutionala trebuie reformata. Interesul artificial pentru schimbarea a doar citeva articole referitoare la atributiile presedintelui Romaniei risca sa anuleze sansa unei reforme constitutionale structurale si sa obstructioneze mecanismele democratiei. "Constitutia reprezinta modul in care poporul se constituie in putere. De aceea, locul poporului in jocul democratic trebuie sa creasca, astfel incit noi forme democratice de participare la procesul de luare a deciziilor precum referendumul national de initiativa cetateneasca si cel abrogativ sa fie prevazute in noua constitutie. De asemenea, principiul separatiei puterilor in stat prevazut la articolul 1 dupa revizuirea din 2003 obliga la regindirea radicala a rolului autoritatilor publice. Reformele constitutionale nu pot fi rezultatul unei actiuni politice lipsite de suport popular. Ele nu pot fi impuse, ci apar in urma dezbaterilor si se cer testate in alegeri. Partidele parlamentare nu pot exceda natiunea. Orice incercare de a grabi procesul de modificare a Constitutiei, cu atit mai mult in aceasta perioada critica pentru democratia romaneasca, risca sa adinceasca fractura dintre institutii si popor si sa genereze crize si mai grave", se precizeaza intr-un comunicat al APD. Reprezentantii asociatiei cer actorilor politici si institutionali sa manifeste responsabilitate si sa se abtina de la actiuni ce risca sa destabilizeze democratia. Succesul democratiei se manifesta prin consultare si parteneriat cu cetatenii, nu prin actiuni unilaterale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro