Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Asiguraţi-vă că portierele s-au închis! Un brăilean a păţit-o!

bunurile lăsate în autoturisme atrag imediat atenţia indivizilor puşi pe furat, un brăilean fiind lăsat zilele trecute fără o cameră video de supraveghere a traficului, un radio auto şi 4 încărcătoare auto • poliţiştii au constatat că sistemele de închidere ale maşinii nu au fost forţate, iar sistemul de închidere centralizată funcţiona normal • hoţii găsesc, se pare, metode din ce în ce mai ingenioase pentru a pătrunde în interiorul autoturismelor, ultima “descoperire” fiind utilizarea unor dispozitive electronice ce acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată

 

Poliţiştii îi sfătuiesc pe brăileni să îşi ia anumite măsuri pentru a-i ţine la distanţă pe hoţii din autoturisme. Recent, un brăilean care avea maşina parcată pe raza municipiului a rămas fără o cameră video de supraveghere a traficului, un radio auto şi 4 încărcătoare auto. Poliţiştii au constatat că nu erau urme de forţare la uşile autoturismului. “Bunurile pe care din neglijenţă le-aţi lăsat în maşină, geanta aşezată pe unul dintre scaune, aparatura cu care este dotat autovehiculul (sistem de navigaţie, sistem audio, cameră video etc.) ori  componentele exterioare ale acestuia pot constitui veritabile tentaţii pentru persoanele puse pe căpătuială fără efort. Odată sustrase, aceste bunuri sunt valorificate în parcări, târguri sau în magazinele de piese auto second hand ori, dacă obiect al furtului sunt plăcuţele cu numerele de înmatriculare, acestea pot fi folosite la alte autovehicule, care ar putea fi implicate în comiterea unor infracţiuni. Faptul că aţi încuiat maşina nu înseamnă neapărat şi că bunurile din interiorul acesteia sunt în siguranţă”, transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Poliţiştii au prezentat cazul unui brăilean în vârstă de 41 de ani căruia, recent, i-au fost sustrase din autoturism bunuri în valoare de 320 lei.

Cu ocazia cercetării la faţa locului, poliţiştii au constatat că sistemele de închidere-asigurare ale maşinii nu au fost forţate, iar sistemul de închidere centralizată funcţiona normal.

“Principalele moduri prin care hoţii reuşesc să fure bunuri din autovehicule sunt forţarea mecanică a încuietorilor, spargerea geamurilor ori specularea neglijenţei manifestate de conducătorii auto în asigurarea uşilor sau geamurilor atunci când părăsesc vehiculul. Totuşi, în ultimii ani, pe fondul progresului tehnologic, a început să se dezvolte un nou mod de operare, bazat pe dispozitive electronice care acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului”, atrag atenţia poliţiştii.

 

Nu neglija siguranţa maşinii tale!

Pentru a nu deveni victime ale furturilor din autovehicule, poliţiştii recomandă oamenilor să ţină cont de anumite sfaturi. În primul rând, nu trebuie lăsate la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică), chiar dacă proprietarul autoturismului lipseşte pentru scurt timp. În perioada deplasării cu autoturismul, trebuie acţionat sistemul de blocare a uşilor, pentru a evita deposedarea de diferite bunuri în timp ce şoferul se deplasează în coloană sau staţionează la semafor sau la trecerile de pietoni. Locul unde este parcat autoturismul trebuie ales cu grijă, fiind de preferat o zonă circulată, bine iluminată sau chiar unde există supraveghere video. Pe timpul nopţii este bine ca maşina să fie ţinută într-un garaj. În caz contrar, oamenii sunt sfătuiţi să încerce să găsească un loc de parcare care le permită să vadă autovehiculul din casă. “Nu lăsaţi în maşină documentele originale ale acesteia (cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare). În caz de furt, firma de asigurări nu vă despăgubeşte decât dacă prezentaţi cele două documente în original. Sistemul de alarmă constituie o modalitate eficientă de protejare a autoturismului. Apelaţi la o firmă specializată pentru montarea unui astfel de dispozitiv şi activaţi-l de fiecare dată când părăsiţi maşina. Asiguraţi-vă că portierele s-au închis după ce aţi acţionat închiderea centralizată, întrucât infractorii o pot bloca folosind dispozitive electronice. Astfel, uşile rămân descuiate, chiar dacă telecomanda pare că a activat închiderea. Când părăsiţi autoturismul, închideţi complet geamurile şi asiguraţi portierele, chiar dacă lipsiţi doar câteva minute”, mai recomandă poliţiştii.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, maşina nu trebuie lăsată neasigurată pe timpul achitării contravalorii combustibilului. Nici când se merge cu maşina la spălătorie sau la un atelier auto, în autoturism nu trebuie lăsate obiecte tentante pentru persoanele rău-intenţionate. Pentru a preveni furtul de componente exterioare ale autovehiculului, proprietarii de maşini sunt sfătuiţi să inscripţioneze numărul de înmatriculare pe elementele uşor demontabile. Hoţii se feresc să le fure inscripţionate, întrucât pot fi uşor identificate.

Este foarte important să anunţaţi poliţia imediat ce aţi observat că aţi fost victima unui furt şi să nu aduceţi nicio modificare locului faptei. Aţi putea distruge posibilele urme lăsate de hoţi şi, astfel, va fi mult mai dificilă identificarea acestora”, atenţionează reprezentanţii IPJ Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii