Mergi la conţinutul principal

Asia de Est: pericolul nationalismului

Liberalismul primeste o grea lovitura in Japonia odata cu mai mult decit sigura alegere a lui Abe Shinzo (Abe este numele de familie) ca presedinte al Partidului Liberal Democrat (LDP), de guvernamint. Nationalist declarat, care cere ca Japonia sa aiba un rol mult mai important decit in prezent pe scena internationala, Abe (nascut in 1954) provine dintr-una dintre cele mai "titrate" familii politice japoneze, cu radacini adinci in viata politica ante- si postbelica a Japoniei. Bunicul lui Abe pe linie materna este Kishi Nobusuke (1896 -1987), ministru japonez al Comertului si Industriei pe perioada Razboiului din Pacific (1941-1945). Condamnat si inchis sub acuzatia de a fi fost criminal de razboi clasa A, Kishi a ramas nejudecat de Tribunalul de la Tokyo si si-a continuat nestingherit cariera politica dupa 1945. A devenit chiar prim-ministru de doua ori, in 1957, si din 1958 pina in 1960. Pe linie paterna, atit tatal, Abe Shintaro (1924-1991), care a detinut functii ministeriale sub varii guvernari LDP, pentru a deveni ministru de externe in timpul guvernului lui Nakasone, intre 1982 si 1987, cit si bunicul Abe Kan (1894-1946), care a murit prea tinar pentru a ajunge la functii inalte, dar a reusit sa fie ales in Camera Reprezentantilor inainte de razboi, au fost membri marcanti ai aceluiasi LDP.
Parte dintr-o dinastie politica de asemenea anvergura, Abe Shinzo aproape ca nu surprinde pe nimeni cind iese la rampa cu declaratii belicoase. Dupa apropiata retragere oficiala a actualui prim-ministru japonez, Koizumi Jun'ichiro, in 26 septembrie, Abe a declarat ca va continua politica agresiv-nationalista a lui Koizumi si va vizita in continuare controversatul altar Yasukuni, unde sint zeificati in traditia shinto numerosi soldati japonezi morti pe fronturile celui de al Doilea Razboi Mondial, in rindurile caror se afla tortionari, violatori si criminali de razboi. Printre pozitiile oficiale ale lui Abe se numara si cea de sustinere a manualelor de istorie de gimnaziu si liceu in care actiunile armatei japoneze din China, Coreea si insulele Pacificului (printre care Violul Naking-ului si utilizarea de femei civile pe post de sclave sexuale pentru armata) nu sint prezentate drept crime de razboi, ci sint mai degraba trecute cu vederea.
Tocmai aceasta sustinere a unei pozitii evident nationaliste a facut doua grupuri masive de cetateni din Prefectura Ehime din sud-vestul tarii si din Tokyo sa il dea in judecata pe Abe si sa ceara despagubiri pentru traume mentale in valoare (simbolica) de 1000 de yeni (aproximativ 23 de lei). Procesul e, de fapt, un protest, al societatii civile japoneze care incearca sa se delimiteze de clasa politica din arhipelag.
Pe plan international, iminenta alegere a lui Abe in pozitia de presedinte al LDP (pozitie care o aduce automat si pe cea de prim-ministru) a iscat deja ingrijorare, exprimata oficial atit de catre China, cit si de catre Coreea de Sud, desi tara catre care Abe vrea sa adopte cea mai stricta pozitie este Coreea de Nord. Sustinut de aproximativ 74% dintre membrii LDP, Abe isi doreste ca Japonia sa fie cea care face regulile in arena internationala si sa inceteze politica unui "meci de sumo" in care ringul si regulile sint facute de celelalte mari puteri.
Pe fondul ingrijorarii iscate de posibila re-militarizare a tarii (prin abolirea articolului 9 din Constitutia nipona scrisa de autoritatile american de ocupatie de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial), venirea pe postul de prim-ministru a unui conservator de nuanta nationalista precum Abe nu are darul de a contribui la linistea Asiei de Est, deja tulburata violent de recentele experimente nucleare ale Coreei de Nord. Scaldat intr-o fragila bunastare economica, triumviratul Japonia - Coreea de Sud - China pare sa isi doreasca din ce in ce mai mult atentia arenei internationale. Iar cu contributia generoasa a regimului totalitar de la Pyongyang s-ar putea ca in curind sa ne indreptam atentia dinspre Liban si Iran catre un alt loc de pe glob in care energiile patriotarde nu par a avea sanse sa se stinga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro