Mergi la conţinutul principal

Asasin în libertate

În timp ce rudele Elisabetei Dogărescu, femeia ucisă cu bestialitate în sediul Asociaţiei Surzilor, se pregătesc de înmormântare, iar prietenii sunt şocaţi de dispariţia ei într-un mod atât de tragic, criminalul umblă liber pe străzi. Până la închiderea ediţiei, anchetatorii au stabilit clar că au de-a face cu un singur autor şi au întocmit un cerc de suspecţi, din care nu lipsesc nici membrii asociaţiei. Aceştia sunt primii paşi făcuţi pentru prinderea celui care, miercuri, a ucis-o cu sânge rece pe Elisabeta Dogărescu, referent social la Asociaţia Naţională a Surzilor - filiala Brăila şi membră a Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap. Medicul legist care a efectuat necropsia a încadrat fapta în categoria violenţelor extreme, precizând că nu a mai văzut aşa ceva din 1996, de la cazul doctoriţei Negoiţă. Femeia era de nerecunoscut, avea faţa zdrobită, legiştii fiind nevoiţi să se chinuie cu o pensetă ca să o reconstruiască.

Cu puţin timp înainte de a fi ucisă, victima, în vârstă de 41 de ani, a vorbit la telefon cu fiica sa, urmând să se întâlnească în aproximativ jumătate de oră. Nu a mai ajuns, însă, la locul stabilit, fiind găsită fără suflare în sediul Asociaţiei de pe B-dul Al.I.Cuza, nr.186. În urma primelor cercetări, anchetatorii au concluzionat că mobilul crimei nu a fost jaful, ci răzbunarea, întrucât nu s-a furat nimic, mai ales că la locul crimei s-au găsit şi bani. În plus, ceea ce a dus la această tragedie ar fi fost o discuţie, în urma căreia autorul a pus mâna pe ce i-a venit la îndemână şi a lovit în neştire. În ceea ce priveşte modul în care agresorul a pătruns în incinta Asociaţiei, se iau în calcul două variante: fie că victima îl cunoştea pe acesta şi i-a dat drumul la uşă, pentru că, de obicei, stătea cu zăvorul tras ori a uitat uşa deschisă şi s-a trezit cu el în birou. Cercetarea la faţa locului a reliefat că cei doi s-au luptat, Elisabeta Dogărescu încercând astfel să scape din mâinile făptuitorului, însă nu a reuşit să-i ţină piept, deşi s-a zbătut până la ultima suflare. Locul crimei era răvăşit, totul fiind dărâmat, covorul strâns, iar victima zăcea într-o baltă de sânge. Se pare că prima dată a fost lovită în moalele capului, apoi a fost prinsă de mâini şi trântită jos, unde autorul i-a aplicat ultimele lovituri, în zona feţei. Arma crimei este o sticlă de şampanie goală, ce era folosită la udatul florilor. "La autopsia victimei s-au constatat leziuni multiple în zona facială, cranio-facială, occipitală şi moalele capului, zdrobirea pielii şi a craniului. După modul de acţiune al făptuitorului, coroborat cu forma şi multitudinea leziunilor craniene, se poate aprecia că au fost produse cu sticla găsită lângă victimă. Multitudinea plăgilor denotă aplicarea loviturilor cu o foarte mare intensitate, la care se adaugă greutatea sticlei. Cu privire la făptuitor, am construit deja câteva ipoteze pentru a stabili mobilul crimei şi suntem în proces de verificare a unor persoane ce reprezintă cercul de suspecţi, care va fi lărgit sau restrâns, în raport cu datele care vor rezulta din munca de investigaţie în teren", a explicat procurorul criminalist Mircea Ionescu.

28crima1Înainte de a fi ucisă, Elisabeta a vorbit la telefon cu fiica sa

Tragedia a venit ca un fulger pentru fiica victimei, Georgiana, în vârstă de 19 ani, care în acea zi urma să plece la mare, pentru a sărbători admiterea la Facultatea de Medicină din Timişoara. Ea a fost şi cea care a vorbit ultima dată cu Elisabeta Dogărescu, pe care a sunat-o în jurul orei 11.50, stabilind să se întâlnească la gară, în jurul orei 12.30. Întrucât femeia nu mai venea, fata a început să o sune, însă toate apelurile i-au fost respinse. Imediat şi-a dat seama că ceva s-a întâmplat şi, ştiind că atunci când a vorbit cu mama sa la telefon aceasta se afla la sediul Asociaţiei, a decis să meargă acolo. Însă, până a ajuns, cadavrul victimei a fost descoperit de femeia care venise, la ora 13.00, să o ia pe Elisabeta cu taxiul. Astfel, la intrarea în clădire, Georgiana a dat nas în nas cu anchetatorii şi s-a prăbuşit pe trotuar când a auzit cumplita veste. Corpul neînsufleţit al mamei sale a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală (SML) Brăila unde, ieri, i s-a efectuat necropsia, pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului. "Moartea femeii a fost violentă şi s-a datorat unui mecanism de asfixiere prin aspirarea în căile respiratorii a sângelui şi aşchiilor osoase, provenite dintr-un focar de fractură complet, care a interesat în întregime craniul facial, precum şi baza craniului", a precizat dr. Gina Ilie, şeful SML Brăila. Cu alte cuvinte, femeia s-a înecat cu sângele şi fragmentele de os rezultate din fracturarea craniului şi a oaselor feţei.

Când au auzit despre moartea tragică a Elisabetei Dogărescu, vecinii din blocul unde locuia femeia au rămas înmărmuriţi.Toţi o ştiau ca fiind o femeie liniştită, fără probleme în familie, care oferea ajutorul oricui îl cerea. Nimeni nu ştia ca vecina lor să fi avut vreun duşman, capabil să ucidă cu o aşa cruzime. "Locuia aici de vreo 17 ani, era o femeie cumsecade, ne ajuta mereu dacă aveam nevoie de ceva. De când stă aici nu am auzit să aibă probleme în familie, să se certe cu cineva. Soţul ei era vaporean, făcea mereu curse, o lună pleca şi una stătea acasă. Cine ştie cine o fi vrut să îi facă rău! Nu ne vine să credem că s-a întâmplat aşa o nenorocire!", ne-a declarat unul dintre vecini.

28crima2În stare de şoc, ieri, surzii strângeau bani pentru coroane

Aproximativ 30 de surdo-muţi se adunaseră, ieri după-amiază, pe B-dul Al. I. Cuza şi strângeau bani să cumpere coroane pentru înmormântarea Elenei Dogărescu. În zilele de joi, aceştia aveau program cultural la Asociaţie, iar ieri s-au prezentat, ca de obicei, la sediu. De data aceasta însă, au găsit uşa închisă cu lacătul, poliţiştii punând sigiliul după crima sângeroasă de miercuri. Astfel că surdo-muţii s-au strâns pe bulevard şi au început să discute unul cu altul, în limbajul pe care numai ei îl înţeleg, despre oribila crimă. Despre Elena Dogărescu, femeia care îi ajuta să se facă înţeleşi în societate, nu au avut decât vorbe de laudă. "Îmi pare aşa de rău de ea. Era o femeie foarte bună, ne ajuta în orice problemă, mergea cu noi la doctor sau unde aveam nevoie. Lucra de mulţi ani aici, era şi în comisia pentru persoane cu handicap. Când venea de la comisie stătea cu uşa închisă, iar noi sunam dacă ne duceam la sediu şi ne deschidea. Nu ştiu cine ar fi putut să îi facă rău, nu se certa cu nimeni. Mergea cu noi şi la teatru, la spectacole, am avut chiar şi un concurs cu teatru de pantomimă, făceam mici petreceri la sediu cu ocazia zilei de 8 martie sau altor sărbători. Venea şi pe la noi pe acasă când aveam probleme. Era iubită şi respectată de toată lumea", ne-au spus surdo-muţii, printr-un intermediar.
Printre persoanele surdo-mute care se strânseseră pe Bulevardul Cuza se aflau şi unele care vorbiseră cu Elisabeta Dogărescu chiar în ziua crimei, cu câteva ore înainte. "Am fost pe la ora 10 şi mai erau acolo încă două persoane din Asociaţie. Fiecare venise cu diverse probleme. Mai târziu am aflat că a fost omorâtă", ne-a transmis un alt membru al asociaţiei. Surdo-muţii se tem acum că nu mai are cine să îi ajute în rezolvarea problemelor personale şi că nu se vor putea descurca fără Elena Dogărescu, însă speră că nu vor fi lăsaţi ai nimănui.

Elena Dogărescu a fost o luptătoare

Preşedintele Asociaţiei Surzilor din Galaţi, Mihail Grecu, ne-a declarat că moartea Elenei Dogărescu i-a şocat pe toţi membrii organizaţiei, mai ales că era o femeie deosebită din punct de vedere profesional şi uman. "Regretele noastre sunt foarte mari, am pierdut o colegă deosebită. Pentru judeţul Brăila pierderea este şi mai mare, pentru că ea era interpretă în limbajul semnelor. Este foarte greu să găsim pe altcineva care să ştie acest limbaj şi durează mult până se formează un astfel de interpret. Doamna Dogărescu era o femeie deosebită, calmă, înţelegătoare şi cu dorinţa de a arăta societăţii că aceste persoane cu deficienţe de auz şi vorbire, chiar dacă au un grad de handicap, se pot integra uşor în societate. Oricum, ea a fost o luptătoare. Eu mă rog la Dumnezeu ca autorul să fie prins, însă îmi doresc un lucru: să nu fie surd!. Nu mă gândesc că ar putea să fie cineva dintre surzi, ea era foarte iubită de colegii din toată ţara", a precizat Mihail Grecu.

Acesta a mai spus că Filiala Surzilor din Brăila nu va rămâne descoperită, mai ales că Galaţiul este la mică distanţă şi are doi interpreţi, astfel că unul va fi direcţionat către Brăila, până când se va găsi o altă persoană care să ştie limbajul semnelor. "Încercăm ca în cel mai scurt timp să găsim un alt interpret, astfel ca până la 1 ianuarie, filiala Brăila să aibă o persoană care ştie acest limbaj. Oricum, este foarte greu să formezi un interpret, pentru că este mult mai dificil ca la o limbă străină. La limbajul gestual este altceva, trebuie să ai în vedere şi gradul de cultură al persoanei surdo-mute, interpretul trebuie să traducă pe înţelesul tuturor", a mai spus preşedintele filialei gălăţene a surzilor. Sursa citată a mai adăugat că meseria de interpret pentru surdo-muţi este foarte riscantă, asta pentru că unele persoane consideră că interpretul îi favorizează pe cei cu handicap, fără să se gândească că acesta este, de fapt, un simplu intermediar. De exemplu, sunt şi cazuri delicate, când interpretul trebuie să asigure traducerea în cadrul unui proces. Se poate ca partea adversă să considere că interpretul transmite instanţei doar lucrurile care îl avantajează pe surdo-mut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro