Mergi la conţinutul principal

Artistul Gheorghe Naum sărbătorit la Muzeul Brăilei

Sâmbătă, de la ora 11.30, la Centrul Cultural "Nicăpetre" din cadrul Muzeului Brăilei "Carol I" are loc evenimentul "Privirea distantă/privirea moralizatoare: ecouri ale noii obiectivităţi în pictura şi grafica lui Gheorghe Naum", care îl sărbătoreşte pe cel mai important artist brăilean din prima jumătate a secolului XX. Întâlnirea are loc în cadrul proiectului "Aer. Apă. Artă" şi va pune sub lupa specialiştilor ecourile esteticii Noii Obiectivităţi în pictura şi grafica lui Naum din perioada 1932-1937.
"Corespunzând (şi fiind, până la un punct, un răspuns dat) unei perioade de criză - morală, materială, a reperelor de tot felul - arta Noii Obiectivităţi, din perioada 1923-1939, se caracterizează, în primul rând, printr-un anumit regim scopic. Privirea neo-obiectivistă este o privire absolută, sobră şi a-pathică, din care iluziile şi orice relativism au fost evacuate, care-şi cuprinde obiectul fără menajamente şi fără rest. Devenite minuscule sub privirea atotcuprinzătoare a pictorului, ca piesele pe o tablă de şah, lucrurile sunt descoperite aşa-cum-sunt (iar acest "aşa-cum-sunt" asumă un sens moralizator), în integralitatea şi, concomitent, în micimea lor, ca la o judecată în faţa eternităţii. O anumită insistenţă în privinţa compoziţiei (adesea "à vol doiseau", peste care o privire detaşată pluteşte nestingherit), preocuparea pentru definirea precisă a formelor, volumele rectilinii, pe care culoarea capătă reflexe metalice, pe de o parte, ocurenţa unei iconografii specifice (clovni, arlechini, scene de bal mascat, peisaje de periferie şi scene de bordel), pe de altă parte, semnalează tot atâtea puncte de contact cu fenomenul internaţional. Estetica Noii Obiectivităţi este deosebit de clar exprimată în peisajele urbane şi industriale şi în grafica anilor 1932-1933, precum şi în unele compoziţii din 1935 ("Amuzamentul Clownului" este un exemplu eclatant în acest sens), devenind din ce în ce mai impură stilistic către 1937, anul în care Naum se lasă din nou contaminat de maniera lui Ion Theodorescu-Sion", a scris într-un comunicat de presă muzeograful Alina Ruxandra Mircea.
Ea a oferit astfel o mostră din prelegerea pe care o va susţine sâmbătă, la Centrul Cultural "Nicăpetre".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro