Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Artileristii braileni vor zgudui muntii Fagarasului

Circa 150 militari ai Divizionului 285 Artilerie Mixta Braila vor participa, pe parcursul lunii septembrie, la una dintre cele mai ample aplicatii militare din acest an, in poligonul Cincu, din judetul Brasov. Aplicatia se va desfasura in doua etape. Mai intii, vor fi evaluate, de catre o comisie din cadrul Armatei Romane, ce va respecta criterii NATO, Batalionul 811 Infanterie Dej si citeva subunitati de geniu si protectie chimica din Bucuresti. Cea de-a doua etapa se va desfasura pe 22 si 23 septembrie, si va consta intr-un foarte mare exercitiu de lupta, la care se asteapta sa fie spectatori, printre multe alte oficialitati, presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Tot in aceasta etapa, in poligonul Cirtisoara, din judetul Sibiu, se va face o tragere demonstrativa, cu arme de productie romaneasca, "vedeta" urmind sa fie "Jder", noua masina de lupta a infanteriei, la care va asista o delegatie NATO.
"Particularitatea acestei aplicatii este faptul ca se va evalua capacitatea de lupta a unui intreg batalion. Pina acum, celelate armate ale statelor est-europene au evaluat, la un asemenea nivel, cel mult companii", ne-a explicat colonelul Mihai Somatca, comandantul Divizionului 285 Artilerie Mixta. Acest divizion brailean face parte din Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani, care va avea misiunea de a acorda asistenta unitatii si subunitatilor ce urmeaza a fi testate. Practic, in Cincu se vor afla toate categoriile de armament, de la infanterie, la artilerie si aviatie, iar scenariul dupa care se vor desfasura aplicatia si exercitiul demonstrativ presupune o masiva ofensiva de respingere a unor forte inamice patrunse pe teritoriul national.
Brailenii din Divizionul 285 Artilerie Mixta vor avea rolul de a sublinia importanta armei artilerie. Pe 22 septembrie, ei vor bombarda, tragind de la 14 kilometri distanta, un perimetru de 200x200 m, unde se va afla o "baterie de tunuri inamica". Pentru acest exercitiu, brailenii vor folosi masivele obuziere de calibru 152 mm. In poligonul de la Cirtisoara, la tragerea demonstrativa, artileristii nostri vor arata ce poate un tun de 100 mm, in cadrul tragerilor directe. Participarea brailenilor la ampla aplicatie de la Cincu nu va fi, totusi, doar pur demonstrativa, deoarece esaloanele superioare din cadrul Brigazii 282 Mecanizate le vor urmari evolutia si le vor acorda calificative.
Ieri, Divizionul 285 Artilerie Mixta a facut ultimele pregatiri, urcind 9 obuziere si doua tunuri in garnitura de tren cu care vor fi transportate pina in judetul Brasov. Dupa ce, ieri, au plecat o parte dintre militari, plecarea ultimelor efective si a tehnicii a fost programata pentru astazi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii