Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Artileristii braileni au dat examen de admitere in rindul fortelor de interventie NATO

Militarii Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Voda" Braila au sustinut, in perioada 10-13 octombrie, un examen complex de al carui rezultat depinde confirmarea sa ca unitate destinata NATO. Testul a constat intr-o aplicatie desfasurata in poligonul Smirdan, alaturi de infanteristii Batalionului 280 Infanterie Focsani, carora tunarii nostri le-au acordat sprijinul de artilerie necesar in cadrul unor operatiuni complexe. Conditiile dure "oferite" de configuratia terenului si de vremea rece, de inceput de octombrie, au ridicat mult gradul de dificultate al evaluarii. Iar asta in conditiile in care desfasurarea exercitiului a fost observata atent de un reprezentant al Comenzii Componentei Terestre a NATO din Madrid, locotenent colonelul Frank Gawlick.
"Au fost evaluate deprinderile in aplicarea procedurilor specifice procesului de planificare operationala NATO si in aplicarea procedurilor specifice procesului de dislocare, dar si cresterea nivelului de integrare si sincronizare a actiunilor fortelor destinate Aliantei. Intreg exercitiul s-a desfasurat in limba engleza, deoarece nu este suficient sa realizezi compatibilitatea tehnicii a doua armate fara a avea proceduri comune si, mai important, o limba comuna necesara realizarii interoperabilitatii depline. In acest context, toate documentele elaborate pe timpul evaluarii au fost in engleza si tot in engleza s-au adresat unii altora evaluatorii si evaluatii. In plus, am avut sa constatam si ca o buna pregatire a actiunii nu poate sa duca decit la succes. Astfel, intretinerea tehnicii din dotare ne-a rasplatit prin faptul ca aceasta a raspuns tuturor solicitarilor la care a fost supusa. Si nu e putin lucru, daca se ia in calcul faptul ca Batalionul 285 Artilerie a participat la exercitiul de afirmare ROMEX '06 cu peste 400 de oameni si circa 100 de mijloace auto si toate au ajuns in cazarma in stare de functionare", ne-a informat capitanul Cristinel Grosu, ofiterul de relatii publice al Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Voda".
Rezultatul evaluarii va fi facut public peste citeva saptamini, cind Comanda Componentei Terestre a NATO va da verdictul: primesc sau nu primesc artileristii braileni statutul de forta destinata Aliantei Nord-Atlantice!
Categorie articol: 

Comentarii