Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arta remanierii

La rândul lor, democrat-liberalii toarnă în continuare gaz pe foc, încercând să-şi forţeze aliaţii să renunţe la portofolii.

Începutul acestei lupte surde a fost marcat încă de la mijlocul verii, când Elena Udrea pronosticase ieşirea PSD de la guvernare cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, programate pentru 22 noiembrie. Momentul culminant coincide cu o moţiune de cenzură, or partidul lui Geoană se află în continuare la putere şi nu dă semne că s-ar lăsa dat la o parte.

Premierul Emil Boc merge însă mai departe şi ameninţă cu remanierea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe motiv că un ordin emis de ea îi menţine în funcţie pe directorii interimari ai instituţiilor şcolare (numiţi de ministru în lipsa vreunui concurs). Ordinul este în contradicţie cu prevederile noii legi, conform căreia directorii de şcoli vor fi numiţi nu de ministru, ci de consiliile de administraţie, formate o treime din profesori, o treime din părinţi şi o treime din reprezentanţi ai administraţiei locale. Motivul lui Boc este susţinut şi de câţiva miniştri PDL - între care cel al Turismului şi cel al Apărării - dispuşi să demisioneze pentru a da schimbării dimensiunea unei remanieri.

N-ar fi exclus ca PDL să aplice aceeaşi tactică prin care Tăriceanu i-a scos pe democraţi de la guvernare, în primăvara lui 2007, însă PSD ameninţă că, în acest caz, nu vor mai veni banii din împrumuturile externe şi că plăţile salariale vor fi în pericol. Premierul a replicat că până la sfârşitul anului nu vor fi probleme. Dar după aceea?

Dincolo de certurile pe salariile şi pensiile românilor, Crin Antonescu, cel mai critic liberal la adresa lui Traian Băsescu, a transmis semnale de bunăvoinţă către Cotroceni. Şeful liberalilor nu a ascuns că ar accepta o reconciliere cu fostul partener de alianţă, cu o condiţie: să devină "respectuos" şi "civilizat". Gestul vine la timp pentru PDL, care ar avea o alternativă la majoritatea parlamentară. În plus, Antonescu este un candidat cotat cu mai puţine şanse la turul al doilea decât Mircea Geoană, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru Traian Băsescu, a cărui prezenţă în turul 2 este dată ca sigură de sondaje. Rămâne de văzut ce alegere vor face democrat-liberalii - iar asta încă în foarte scurt timp: război total cu PSD sau cu toată lumea?
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii