Mergi la conţinutul principal

Arsita infometeaza satele Brailei

Al doilea val de caldura se pregateste sa puna stapinire pe Romania. In judetul Braila, recunoscut la nivel national ca "pol al secetei", culturile agricole sufera. Lipsa apei este acut resimtita mai ales in nordul, vestul si sud-vestul judetului. Pe de o parte ploile au fost zgircite cu aceste zone, pe de alta, fiind departe de sursa de apa, Dunarea, irigatiile costa enorm. De aceea, in zonele grav afectate, parerile sint impartite, unii fermieri ar iriga indiferent de pretul platit, altii, convinsi ca banii achitati pentru o udare nu ar fi recuperati, nici nu vor sa auda. Din pacate, noua legislatie din domeniul irigatiilor elimina complet termenul de independenta, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare ANIF avind drept sa pompeze apa pe canalul de irigatii doar daca sint depuse cereri de udare pentru minim 20% din suprafata amenajarii. Si cum amenajarile de irigatii din judetul Braila sint tipic comuniste, de zeci de mii de hectare, pe zone intregi acest minim nu se cumuleaza. Un factor important care conduce la necumularea procentului impus este insa costul extrem, apa in aceste zone atingind preturi uriase, 23 milioane de lei mia de metri cubi, dupa cum sustin fermierii, circa 14 - 15 milioane dupa calculele ANIF. In satele in care nu a mai plouat din aprilie (zona Insuratei, Zavoaia, Ciresu, Ciocile, Rosiori) situatia este disperata, cei mai afectati fiind cei care lucreaza teren sub forma de arenda, calamitarea culturilor insemnind printre altele si imposibilitatea de a-si onora obligatiile catre proprietarii de teren.

"De patru ani o tot bijbiie cu irigatul si tot nu se face nimic bun"

Printre cei care ne-au semnalat acest aspect se afla si fratii Tudorel si Ionel Manca, administratorii unei ferme de circa 200 ha pe raza localitatii Dudescu, comuna Zavoaia. Ei sint constituiti in Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) "Insula verde", membra a OUAI "Speranta" Dudesti, care administreaza o suprafata totala de 5.000 ha. Desi au solicitat apa si au achitat taxa fixa anuala, ANIF le-a respins cererea si le-a returnat banii, informindu-i ca in zona sistemul de irigatii nu va functiona in 2006 pentru ca nu este indeplinita cerinta privind eficienta activitatii - respectiv cereri pentru 20% din suprafata totala a amenajarii.
"Isi bat joc de noi, cu aceasta lege a irigatiilor. Daca ea ramine asa, probabil in doi, trei ani, aici va fi desert. Este peste puterile noastre sa intelegem. De patru ani o tot bijbiie cu irigatul si tot nu se face nimic bun. Noi, pe Zavoaia, sintem organizati in OUAI, deci nu se pune problema ca nu sintem interesati sa irigam, dar de ce ne-au legat de vecini? Apartinem amenajarii de irigatii Ialomita - Calmatui, care inseamna 20.000 ha. Legea spune ca noi, pe Zavoaia si Dudescu, putem iriga numai daca pe toata amenajarea se contracteaza minim 20% din suprafata. Vi se pare normal, daca pe zona noastra se intrunesc acele procente sa nu avem dreptul sa irigam pentru ca nu vrea Ialomita? Bun, la Ialomita sint poate alte conditii climatice, dar la noi, zona Insuratei - Zavoaia este cu totul speciala, numai nisipuri, un pol al secetei recunoscut la nivel national, cu precipitatii multianuale mult sub media pe tara", a precizat Ionel Manca, unul din liderii AF Manca.

"Avem 100 de tarani in spatele nostru"

Daca, din cauza costurilor foarte ridicate sau a neindeplinirii procentului impus, fermierii din comuna Zavoia nu vor mai iriga terenurile, pe fondul calitatii solului din zona, clase inferioare de fertilitate, este clar ca si productiile vor avea de suferit.
Renuntarea la irigatii ar insemna o reintoarcere in timp, considera producatorii. "Aici, daca nu se uda, indiferent ce am face noi, totul este in zadar. O sa ajungem ca in '40, cind se facea cel mult 2 tone de porumb/ha. Si atunci, pentru ce sa mai cultiv, ca nici banii pe lucrarile mecanice nu ii scot. De unde insa mai dau si arenda la oameni? Nu va ginditi ca eu am in spate 100 tarani proprietari de teren, batrini vai de ei. Daca porumbul meu se usuca, de unde le mai dau arenda? Deci, ce este asta, domnilor? Nu este bataie de joc? Arsita asta pentru noi inseamna infometarea satelor. Taranul nu va avea cu ce sa treaca peste iarna, daca nu are porumb", a adaugat Tudorel Manca. Supararea celor doi este amplificata si de faptul ca, in primavara, pentru eficientizarea activitatii fermei au infiintat cultura de legume pe 10 ha, cultura pentru care apa este indispensabila. In aceeasi situatie se afla mai multi producatori din zona Zavoaia, unde in ultimii ani cultura legumelor a devenit de interes. Pentru ca situatia este cu adevarat critica, cei doi, ne-au explicat ca vor face sesizari catre Prefectura Braila, Directia Agricola si ANIF.

"Eu nu pot sa incalc legea"

Dan Ionel, directorul ANIF Sucursala Arges - Ialomita - Siret, ne-a spus ca intelege perfect disperarea producatorilor agricoli, dar nu poate face absolut nimic in sprijinul lor pentru ca exista o lege pe care trebuie sa o respecte. "Noi avem doua legi care ne reglemeteaza activitatea nr. 138/2004 si 290/2006. Ambele specifica faptul ca activitatea irigatiei este permisa doar in amenajarile in care avem inregistrate cereri pentru minim 20% din suprafata administrata. Or, la Zavoaia - Dudesti nu se respecta lucrul acesta si oricit le-as da dreptate, nu am ce sa fac. Singura solutie este sa faca lobby la ceilalti fermieri din zona, sa depuna cereri. Noi in 24 de ore punem statia in functiune, nu este o problema. Avem nevoie insa de aceasta incarcatura de 20% care sa faca eficienta activitatea", a declarat Dan Ionel.
Despre tarifele mari reclamate de ceilalti fermieri, directorul ANIF le recunoaste, dar sustine ca sint influentate in primul rind de costul ridicat al energiei electrice. "Noi putem iriga in orice colt al judetului, la cerere, si cu indeplinirea acelei conditii de 20% din suprafata. Numai ca, pentru fiecare treapta de pompare pretul creste, in primul rind pentru consumul de energie electrica. Din pretul total al apei pentru irigatii, costul energiei electrice este de 85%. Am spus si repet, irigatul e rentabil doar pentru fermierii organizati in OUAI si foarte rentabil pentru OUAI- urile de pe primele trepte de pompare", a mai spus directorul ANIF.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro