Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Armata asigura conducerea Cubei

Armata cubaneza, initial o miscare de gherila transformata In principalul instrument al regimului comunist de la Havana, va juca un rol crucial In era post-Fidel Castro, apreciaza experti occidentali. In conditiile In care ministrul cubanez al Apararii, Raul Castro, a devenit temporar seful statului pe fondul Imbolnavirii fratelui sau, Fidel, Fortele Armate Revolutionare (FAR) se afla practic la conducerea tarii. "Comandantul fortelor armate este seful statului", observa Hal Klepak, profesor de Istorie la Colegiul Militar Regal din Canada. "Mesajul este foarte clar - nu va exista nici o Incercare de destabilizare pentru ca nu va fi permisa", a adaugat expertul.
Fidel Castro se afla In convalescenta dupa o interventie chirurgicala efectuata In urma cu doua saptamini pentru oprirea unei hemoragii intestinale, iar televiziunea cubaneza a prezentat duminica imagini cu liderul comunist vizitat la spital de presedintele Venezuelei, Hugo Chavez.
Armata cubaneza este considerata una dintre cele mai pregatite din America Latina. Ea numara 60.000 de militari angajati, de cinci ori mai putin decit pe vremea Uniunii Sovietice. Regimul cubanez dispune Insa si de 30.000 de rezervisti, de o garda de 70.000 de tineri care lucreaza In fermele armatei, precum si de 700.000 de membri ai militiilor teritoriale, care stiu sa utilizeze mitraliere semiautomate AK-47. Scopul principal pentru care armata cubaneza a fost creata este rezistenta la o invazie americana.
Categorie articol: 

Comentarii