Mergi la conţinutul principal

Ariton i-a transmis preşedintelui CA al OMV Petrom că statul român vrea să cumpere Arpechim Piteşti

Potrivit unui comunicat al MECMA, la întâlnire a participat şi Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
"În cadrul întâlnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinţa statului român de a cumpăra de la compania OMV Petrom S.A. rafinăria Arpechim Piteşti. În acest sens, domnul Gerhard Roiss şi-a declarat disponibilitatea de a începe în cel mai scurt timp negocierile cu statul român", se spune în comunicat.
Discuţiile au mai vizat derularea unui parteneriat strategic între statul român şi compania OMV, investiţiile pe care Grupul OMV le-a realizat până acum în România, dar şi proiectele viitoare de investiţii ale Petrom în România.
Totodată, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat şi despre stadiul cooperării în proiectul de realizare a gazoductului Nabucco.
Oltchim a înaintat o ofertă, pe 25 mai, celei mai mari companii din România, OMV Petrom SA, privind cumpărarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim-Piteşti, în baza unui Memorandum aprobat de Guvern.
Unitatea Arpechim a fost pusă în funcţiune în 1966 şi a fost gândită ca un complex petrochimic, care urma să funcţioneze alături de Oltchim, aceste două platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum şi printr-o puternică infrastructură care asigură schimbul de produse între cele două unităţi.
OMV Petrom SA a anunţat la 24 martie 2011 decizia de oprire definitivă a rafinăriei Arpechim. Instalaţiile de petrochimie de la Arpechim au fost închise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, căruia i-a achitat 13 milioane euro pentru transferul activităţilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei au fost reeşalonate pentru o perioadă de trei ani.
OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile Petrom, Ministerul Economiei 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro