Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arestarea lui Timoşenko este o ruşine pentru sistemul judiciar ucrainean

Timoşenko a fost arestată în 5 august, fiind acuzată că a subminat interesele naţionale ale Ucrainei semnând acorduri nefavorabile de furnizare a gazului rus, în 2009. Ea riscă până la 10 ani de detenţie, dacă va fi găsită vinovată.
"Este clar că reţinerea lor este o metodă de a le restrânge capacitatea de a se apăra singuri şi un instrument de a exercita presiune asupra lor", a subliniat fostul preşedinte ucrainean. "Aceasta este o discreditare a sistemului judiciar ucrainean", a adăugat el.
Iuşcenko a explicat că s-a abţinut de la critici imediat după arestarea lui Timoşenko pentru că a fost citat ca martor în proces. El a spus instanţei miercuri că premierul rus Vladimir Putin şi directorul Gazprom Aleksei Miller ar trebui chemaţi să depună mărturie în dosar. Ambii au fost implicaţi în negocierile pentru gaz din 2008-2009 cu o delegaţie ucraineană condusă de Timoşenko.
Iuşcenko a mai spus că fostul său premier s-a grăbit în a semna contractele de gaz cu Rusia şi nu a apărat interesele naţionale ale Ucrainei.
Viktor Iuşcenko a precizat că i-a cerut lui Timoşenko să nu participe la summitul pentru gaz din Moscova din 2009 şi că ea a fost de acord. Ulterior însă, s-a dus la eveniment şi a încheiat un acord cu Gazprom pentru cumpărarea de gaz cu 450 de dolari pe mia de metri cubi.
Categorie articol: 

Comentarii