Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 9.000 lei de la copiii Brăilei pentru Bogdi

• festivalurile “Pe aripile copilăriei” şi “Majorette-fest”, organizate de Primăria Municipiului Brăila în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Garnizoana Brăila - Cercul Militar, pe scena de pe Esplanada Dunării, au fost un prilej de bucurie pentru sute de copii, dar şi o lecţie de generozitate, ei donând pentru Bogdi 4.194 lei • generozitatea a continuat şi în Grădina Mare, în cadrul evenimentului “Brăila în miniatură” organizat de Şcoala Primară “Dr. Luca” împreună cu municipalitatea, dar şi la Filarmonica “Lyra”, unde, per total, s-au strâns 4.705 lei • mulţumim tuturor - micuţi artişti, public şi organizatori - în faţa cărora facem o adâncă plecăciune

 

Weekendul care a trecut a fost plin de evenimente pentru micii brăileni, care în număr mare au participat la Festivalul “Pe aripile copilăriei”, “Majorette Fest”, “Brăila în miniatură” şi o piesă de teatru educativă la Filarmonica “Lyra”. Peste 1.500 de copii au participat la cele patru evenimente organizate sâmbătă şi duminică în municipiu. Cei prezenţi au făcut şi o faptă bună, dăruind din puţinul lor bani pentru sănătatea lui Bogdi, băieţelul de numai 3 anişori diagnosticat cu tumoră la ficat. 8.899 de lei s-au strâns per total la cele patru evenimente.

Festivalul “Pe aripile copilăriei”, organizat de Primăria Municipiului Brăila în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, a ajuns anul acesta la cea de-a şaptea ediţie. Au participat peste 950 de preşcolari de la 59 de grupe de grădiniţă, atât din municipiu, cât şi din judeţ. Cei mici au stârnit nostalgie în rândul publicului adult, nu numai cu tema festivalului - copilăria -, ci şi cu costumaţiile şi inocenţa cu care au umplut scena de pe Esplanadă. Evenimentul s-a desfăşurat pe durata a două zile: vineri seară şi sâmbătă dimineaţă. În apropierea scenei, s-au aflat urnele în care s-au putut face donaţii pentru Bogdi. Cei prezenţi au fost generoşi, căci, la final, când s-au socotit banii, a rezultat suma totală de 3.329 lei (vineri - 1.912 lei şi sâmbătă - 1.417 lei).

Tot sâmbătă, începând cu ora 15.00, scena de pe Esplanadă s-a umplut de pampoane colorate, voie bună şi multă energie. Aţi ghicit, a fost vorba de concursul anual “Majorette-fest”, organizat de Garnizoana Brăila - Cercul Militar alături de Primăria Municipiului Brăila, şi ajuns la cea de-a cincea ediţie. Grupate pe categorii de vârstă, mai multe formaţii din Brăila şi judeţele apropiate au încântat spectatorii prin mişcările sprintene de dans sportiv. Şi în cadrul acestui eveniment, cei prezenţi nu au ezitat şi au lăsat banuţi în urna pentru Bogdi. La “Majorette-fest” s-au strâns 865 lei. Trăgând linie şi adunând donaţiile de pe Esplanadă în cele două zile de spectacol, am numărat  4.194 lei.

Şi ziua de duminică a fost la fel de încărcată cu activităţi dedicate în special copiilor, numai că acţiunea s-a mutat de pe Faleza Dunării în Grădina Publică şi la Filarmonica “Lyra George Cavadia”. Dar să le luăm pe rând. În Grădina Mare s-a desfăşurat, timp de câteva ore, un eveniment ce a strâns laolaltă mai toate instituţiile publice şi private din Brăila: primărie, poliţie, jandarmi, pompieri, dar şi medici, bibliotecari, croitori, vânzători, meşteşugari etc. Activitatea distractivă s-a numit “Brăila în miniatură” şi a fost pusă la cale de Şcoala Primară “Dr. Luca” şi Primăria Municipiului. Nu este pentru prima dată când Grădina Mare găzduieşte acest joc interesant pentru cei mici. Copiii au avut posibilitatea de a trece pe la fiecare stand al instituţiilor participante şi au învăţat câte ceva despre activitatea acestora, dar şi ce înseamnă viaţa într-un oraş al zilelor noastre. Mai mult, micii vizitatori au avut ocazia de a se juca şi de a face experimente interesate la standul şcolii organizatoare, “Dr. Luca”. În urnele amplasate în parcul de pe malul Dunării, s-a strâns suma de 1.045 lei.

Începând cu ora 17.00, Filarmonica “Lyra George Cavadia” a găzduit o piesă de teatru concepută şi pusă în scenă de 11 elevi ai şcolii de teatru “Edvice Art”, împreună cu profesorul îndrumător şi psihologul Eduard Puiu. Andreea Căpăţînă, Raisa Pistean, Ilaria Puiu, Andra Chelariu, Geanina Condruz, Amalia Mocanu, Răzvan Petcu, Mihai Iancu, Sebi Cosoveanu, Andreea Avram şi Maia Mocanu sunt micii actori care au dat viaţă personajelor din “New Generation”, cu tipologii diferite de caracter. Iar Eduard Puiu a jucat chiar rolul unui psiholog care a explicat, pe înţelesul tuturor, spre exemplu, de ce fetele eminente sunt atrase de băieţi răi, de ce trebuie să fim atenţi la anturajul pe care ni-l alegem ori cum se întâmplă fenomenul de bullying în şcoli, cel mai adesea având deznodământ nefericit. La final, micii actori ne-au prezentat şi cum ar putea arăta o lume mai bună pentru copii, dacă părinţii s-ar implica mai mult în educaţia lor şi le-ar spune, în fiecare zi, “Te iubesc, copile drag!”. Aceste patru cuvinte, care ar putea schimba lumea copiilor într-una de basm.

La final, publicul prezent a aplaudat în picioare prestaţia “Edvice Art”. Eduard Puiu a povestit, pe scurt, cazul lui Bogdi şi i-a îndemnat pe cei din sală să facă donaţii pentru ca povestea lui să aibă un final fericit. Acesta s-a arătat uimit de solidaritatea de care au dat dovadă brăilenii pe parcursul campaniei umanitare. În urnă, au depus bani şi elevii clasei a VI-a C din cadrul Liceului cu Program Sportiv, care au reuşit să strângă 105 lei. Andreea Avram, una dintre micile actriţe, a impresionat-o foarte mult prin vorbele alese şi prin gestul său deosebit pe mătuşa lui Bogdi. Fetiţa a strâns bani de la toate rudele sale, iar duminică a depus în urnă 800 lei. Mai mult, aceasta i-a trimis lui Bogdi o iconiţă şi o sticluţă cu mir, cumpărate de ea de la o mănăstire. Alături de celelalte donaţii făcute de oamenii cu suflet mare, în urna de la Lyra s-au strâns 3.660 lei. Piesa de teatru “New Generation” a fost jucată special pentru strângerea de fonduri pentru micul erou, la propunerea Roxanei Căpăţînă, una dintre mămicile actorilor juniori, şi a profesorului Eduard Puiu.
Categorie articol: 

Comentarii