Mergi la conţinutul principal

Aproape 900 de firme brailene, amenintate cu executarea, de AVAS

Aproape 900 de firme din judet sint somate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa-si plateasca datoriile pe care le au catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Autoritatea le-a dat ca termen debitorilor sa se achite de aceste obligatii pina in data de 12 iunie in caz contrar urmind a fi demarate procedurile de valorificare prin metoda executarii silite, inclusiv prin poprirea conturilor debitorilor. Concret, potrivit listei nominale publicate de catre AVAS, numarul persoanelor juridice care inregistreaza datorii catre FNUASS este de 50.000 din care 887 sint din Braila, valoarea totala a debitelor pe care autoritatea incearca sa le recupereze de la acestia din urma cifrindu-se la 1,402 milioane RON (14,02 miliarde lei vechi). Intr-o conferinta de presa organizata la inceputul acestei saptamini, presedintele AVAS, Razvan Oraseanu, a subliniat ca toti debitorii au fost somati conform prevederilor Legii 557/2003, insa acestia nu si-au achitat datoriile. "S-a terminat cu subventionarea operatorilor privati prin neplata sumelor datorate bugetului de stat. AVAS nu este o asociatie de binefacere sau o banca cu dobinda zero. Datoriile se refera la obligatia platii CAS. Ii rugam pe toti agentii economici sa verifice In bilanturile contabile plata tuturor sumelor datorate caselor de sanatate si preluate de AVAS", a declarat Orasanu adaugind ca plata creantelor preluate de AVAS nu trebuie sa fie facuta catre Directiile Finantelor Publice Locale, ci strict In conturile autoritatii. De asemenea, sursa citata a prezentat si etapele pe care trebuie sa le parcurga agentii economici cu datorii la casele de sanatate: sa verifice daca sint pe lista la sediul Casei de Sanatate de care apartin, lista pe care AVAS o va transmite imediat tuturor caselor din teritoriu, sau pot consulta lista direct pe pagina de web a AVAS, la sectiunea "50.000 debitori AVAS (CNAS)"; cei care se regasesc sa achite pina la data limita datoria si sa trimita apoi AVAS o copie a documentului prin care s-a efectuat plata. Firmele care considera ca au ajuns In mod eronat debitori la AVAS, pot solicita clarificari la casele judetene de sanatate, iar cele care apreciaza ca sumele ce urmeaza a fi platite autoritatii au fost Incasate de alti creditori bugetari, trebuie sa se adreseze acestora pentru regularizarea platilor si virarea sumelor In contul AVAS. "Agentii economici care nu Inteleg ca trebuie sa plateasca de buna voie In termenul anuntat, de 12 iunie 2006, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea noastra, care sintem nevoiti sa mergem pina la executarea silita a datornicilor. Vom apela la toate mijloacele legale pentru a-i sili sa se conformeze pe cei care nu vor sa plateasca de buna voie", a avertizat presedintele AVAS.

50.000 de debitori cu creante fiscale

Important de mentionat este ca in topul firmelor brailene cu cele mai mari datorii catre FNUASS (vezi tabel) apar agenti economici care au fost deja radiati, ca urmare a finalizarii procedurilor de faliment, sau sint in curs de lichidare. De altfel, 12 dintre aceste firme care acumuleaza circa 20% din valoarea totala a creantelor pe care AVAS incearca sa le recupereze sint fie radiate, fie in faliment sau lichidare. De asemenea, la cealalta extrema, pe lista neagra a autoritatii apar si 55 de firme cu datorii de doar citeva zeci de RON fiecare.
AVAS a fost abilitata prin lege sa preia de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) creantele bugetare restante la data de 30.06.2003. Sumele predate de CNAS pentru valorificare cumuleaza obligatii ale societatilor comerciale fata de FNUASS si dateaza din perioada 1998-2003, recuperarea acestora dovedindu-se dificila pentru casele judetene de sanatate.
Masura Intreprinsa de catre AVAS se Incadreaza In politica Autoritatii de recuperare a sumelor datorate catre bugetul de stat si a celor care au ca destinatie datoria publica.
Reamintim ca, in cursul anului trecut, si in 2006, AVAS a blocat efectiv conturile ar peste 1.000 debitori care inregistrau importante restante la plata contributiei la FNUASS. In prima faza autoritatea s-a indreptat impotriva marilor datornici: cu debite de peste 50.000 RON (500 milioane lei vechi), pentru ca urmatorii pe lista sa fie agentii economici cu restante la plata cuprinse intre 50.000 RON si 20.000 RON, iar, in a treia etapa, cei cu datorii sub limita de 20.000 RON dar nu mai mici de 1.000 RON. Potrivit ultimelor date prezentate de catre autoritate, de la firmele locale, in cazul carora s-au instituit etapizat masuri coercitive pentru recuperarea unor creante de ordin fiscal, AVAS a scos aproape 9 milioane RON adica circa 90 miliarde lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro