Mergi la conţinutul principal

Aproape 80% dintre elevii de clasa a VIII-a vor la liceu

Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica a realizat un sondaj in rindul elevilor de clasa a VIII-a pentru a vedea care sint optiunile acestora pentru clasa a IX-a. A fost luat in considerare un esantion de 2.500 de elevi de la toate scolile atit din municipiu, cit si din mediul rural. Ca in fiecare an, 79% dintre cei chestionati au spus ca vor sa urmeze mai departe cursurile la liceu si numai 21 % au declarat ca vor sa faca o scoala de arte si meserii. Dintr-un anumit punct de vedere acest procent este surprinzator pentru ca in fiecare an, numarul de locuri la liceu este mai mic decit numarul celor care doresc sa urmeze aceasta cale. Practic, in vara, sint locuri pentru toti elevii de clasa a VIII-a, insa numai 60% dintre acestea sint pentru liceu, restul fiind pentru scoli de arte si meserii. "In fiecare an este la fel, insa pina la sfirsitul anului elevii isi reevalueaza situatiile, se reorienteaza, ca urmare a discutiilor cu profesorii, cu parintii, cu dirigintii. In final, cei mai multi se orienteaza in functie de media de la Testarea nationala", a explicat coordonatoarea Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, Anca Oprisan.
Din cei 79% dintre elevi care vor sa urmeze cursurile unui liceu, 41% vor sa urmeze filiera reala, 27% filiera umana, 17% filiera tehnologica si 14% filiera vocationala. Motivele alegerilor sint de ordin intern, a mai precizat Anca Oprisan, adica de cele mai multe ori elevii se consulta in primul rind cu parintii atunci cind aleg, acestia avind rolul decisiv.
Un sondaj privind optiunile pentru viitor a fost realizat si in rindul elevilor de clasa a X-a, care au terminat cei doi ani ai scolilor de arte si meserii, dar si in rindul celor de clasa a XI-a, care au terminat anul de completare ce se realizeaza dupa scoala de arte si meserii pentru a se putea intra in ciclul superior al liceului. Peste 75% dintre cei care au terminat scoala de arte si meserii vor sa-si continue traseul scolar, sa faca acel an de completare si sa intre apoi in clasa a XI-a. Majoritatea vor sa faca acest lucru chiar la scolile pe care le-au frecventat pina atunci. Sondajul realizat la sfirsitul anului de completare arata ca numai 69% dintre ei mai doresc sa-si continue studiile, ceilalti vor sa se angajeze, sa plece in strainatate sau 3% vor sa se califice in alt mod, mai rapid, nu la scoala inca doi ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro