Mergi la conţinutul principal

Aproape 600 de persoane prinse că munceau la negru

Inspectorii de muncă brăileni au pus accent şi în acest an pe combaterea uneia dintre cele mai des întâlnite forme de evaziune, munca la negru. Datele centralizate în raportul de activitate pe primele 7 luni din 2016 al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila arată că numai pentru sancţionarea muncii nedeclarate au fost aplicate amenzi consistente, puţin peste jumătate de milion de lei, firmelor dar şi persoanelor fizice prinse în neregulă cu documentele de angajare. "Campania privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată a constituit şi în anul 2016 şi va constitui şi pe viitor principalul obiectiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Atât prin controalele preventive efectuate pe domenii de activitate, cât şi cu ocazia campaniilor dispuse de către Inspecţia Muncii, s-a avut în vederea acoperirea unei arii cât mai extinse de angajatori, urmărindu-se permanent depistarea, identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată", a explicat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire (foto) în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural.
Sursa citată a arătat că, pe întreg parcursul celor 7 luni analizate, echipele de inspectori au controlat 834 de angenţi economici din aproape toate domeniile de activitate, descoperindu-se astfel nu mai puţin de 588 de persoane care prestau muncă la negru. "Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale angajatorilor care nu respectau prevederile legale pe partea de relaţii de muncă, în valoare totală de 816.650 lei, din care 507.500 lei numai pentru muncă la negru şi s-au dispus măsuri obligatorii de încheiere în formă scrisă de contracte individuale de muncă pentru toate persoanele depistate, de înregistrare la ITM Brăila a acestor contracte, precum şi de întocmire şi depunere a documentelor de plată lunară a salariilor", a mai spus sursa citată, adăugând că au fost aplicate amenzi inclusiv persoanelor fizice depistate, în cadrul controalelor, că munceau fără forme legale - 7.500 lei.
De asemenea, Arhire a mai spus că în perioada ianuarie - iulie inclusiv instituţia a înaintat organelor de cercetare penală 3 sesizări cu privire la tot atâţia angajatori din domeniul construcţii, restaurante şi panificaţie, care primeau la muncă fără a le întocmi toate actele legale de angajare 45 de persoane.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro