Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 40 de ciini comunitari prinsi intr-o singura zi

Dupa ce in editia de ieri am sesizat ca, in realitate, masurile ce se impun in conditiile instituirii carantinei veterinare de gradul III au fost doar formal aplicate, institutiile locale implicate s-au pus ceva mai serios pe treaba. Astfel, daca joi, in prima zi de carantina, fusesera strinsi mai putin de 20 de ciini din zona de focar, ieri cifrele raportate au fost net superioare. Concret, asa cum a explicat seful Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, dr. Gicu Dragan, numarul total al ciinilor fara stapin capturati era de 60, triplu, asadar, in comparatie cu ziua precedenta. In plus, sursa citata a precizat ca se incepuse si vaccinarea de completare a ciinilor cu stapin, cele mai recente statistici indicind aplicarea vaccinului in cazul a 52 de animale de companie. Important de mentionat ca animalele fara stapin capturate in zona de focar sint transportate in adapostul pentru ciini, unde sint cazate in padocuri separate si tinute sub observatie de un medic veterinar.
Potrivit legislatiei in domeniu, in cazul instituirii carantinei veterinare de gradul trei, toti ciinii din zona de protectie trebuie vaccinati, iar in zona de siguranta, de 10 km in jurul focarului, trebuie vaccinati antirabic exemplarele care, la precedenta campanie de vaccinare, inca nu implinisera trei luni. Animalele de companie, ciini si pisici, nu mai pot fi scoase din zona de protectie, cu raza de 3 km in jurul focarului, decit dupa un control amanuntit si eliberarea unui certificat de sanatate. In plus, animalele fara stapin din zona de siguranta trebuie adunate de pe domeniul public, iar cele suspectate ca ar fi putut intra in contact cu sacalul capturat in cursul zilei de miercuri, in zona blocului 37, din cartierul Obor, trebuie euthanasiate. De altfel, acestea au fost si masurile dispuse prin adresa DSV Braila si preluate de catre Prefectura Braila in ordinul emis in ziua instituirii carantinei. "Facem cunoscut populatiei ca boala este transmisibila la om prin muscatura si saliva, orice contact cu animalele fara stapin periclitind sanatatea si viata personala a proprietarilor de animale si a tututor brailenilor", a avertizat Prefectura in comunicatul de presa emis in aceeasi zi cu ordinul amintit.
Este pentru a doua oara de la inceputul acestui an cind este instituita carantina veterinara de gradul III. Aceasta dupa ce in primavara, mai precis in cursul lunii martie, a fost prinsa o vulpe turbata in cartierul Vidin. Dupa expirarea perioadei de carantina autoritatile au raportat ca au fost capturati 36 de ciini, din zona de focar, in timp ce aproximativ 500 de vulpi au fost vaccinate antirabic dupa ce au fost imprastiate in imediata apropiere a vizuinelor momeli in care a fost inoculat vaccinul.
Reamintim ca miercuri, 20 august, autoritatile au fost avertizate ca in zona caii ferate din cartierul Obor umbla libera o vulpe, care ulterior s-a dovedit a fi un sacal. Animalul a fost capturat, euthanasiat si au fost prelevate probe biologice. Rezultatele comunicate a doua zi au confirmat ca animalul era turbat.

Cadavre de animale in putrefactie, in plin centru al orasului

Cititorii au semnalat cu oroare in cursul zilei de ieri ca in zona centrala a orasului sint mai multe animale moarte, intrate deja in putrefactie. Astfel, in apropierea intersectiei strazilor Ana Aslan si Radu Campiniu, un miros pestilential era degajat de cadavrul unui ciine, in timp ce in curtea Bisericii Sf. Nicolae si in apropiere au fost semnalate alte cadavre, de aceasta data ale unor pisici. Potrivit procedurilor, brailenii trebuie sa anunte municipalitatea care prin serviciul de specialitate, Directia de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL) sa actioneze pentru ridicarea cadavrelor. Firma specializata in astfel de actiuni care are de altfel contract cu municipalitatea este SC "Protan". Cadavrele trebuie duse la un crematoriu pentru incinerare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii