Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 11.000 de brăileni suferă de boli grave

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a semnat Ordinul prin care pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule (medicamente) noi.
Documentul, publicat în Monitorul Oficial în data de 1 iulie 2014, aprobă protocoalele terapeutice ale celor 17 molecule fără echivalent terapeutic, care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an. Potrivit ministrului Sănătăţii, 9 din cele 17 molecule noi sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice. Este vorba despre denumirile comune internaţionale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.
Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile pentru cele 17 molecule noi, precum şi medicii care pot prescrie aceste medicamente.
De asemenea, protocoalele prevăd şi modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament. În aceste protocoale sunt precizate criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare ale acestuia. Protocoale cuprind chiar şi investigaţiile recomandate pentru iniţierea terapiei şi dozele ce trebuie administrate pentru fiecare afecţiune.

La Brăila, numărul total al bolnavilor care sunt incluşi pe programe de sănătate se ridică la 10.652. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, consumul total pe programe de sănătate în primele cinci luni ale anului în curs este de 13.412.745 lei.
În programul naţional oncologic, de exemplu, sunt 1.550 de bolnavi, costul mediu pe un bolnav tratat fiind de 4.507 lei, iar pentru cei 8.866 de bolnavi aflaţi în programul naţional de diabet zaharat costul mediu pe bolnav tratat este de 176 lei. De aceleaşi programe naţionale mai beneficiază 42 de bolnavi cu hemofilie şi talasemie, 46 pacienţi care au suferit transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, 11 bolnavi cu insuficienţă renală cronică, bolnavi cu boli rare, cu boli endocrine sau cu probleme de ortopedie.

 
Categorie articol: 

Comentarii