Mergi la conţinutul principal

Aproape 100.000 euro din amenzi pentru munca la negru

Bilanţ îngrijorător pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă, pe primele 4 luni de activitate din 2014. Inspectorii au depistat peste 400 de persoane care munceau la negru. Potrivit raportului de activitate al instituţiei brăilene, în perioada ianuarie - aprilie inclusiv, au fost verificaţi nu mai puţin de 1.038 angajatori, ocazie cu care au fost înregistrate 429 persoane care munceau fără a avea forme legale de angajare. Ca termen de comparaţie, pe întreg anul 2013 au fost descoperite 290 de persoane care munceau la negru. "Pentru asigurarea respectării şi prevenirea încălcării dispoziţiilor legale referitoare la relaţiile de muncă, ITM Brăila a desfăşurat acţiuni de verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi pe teritoriul municipiului şi judeţului în domeniile construcţii, transport persoane şi de mărfuri, spălătorii auto, protecţie şi pază, baruri, terase şi restaurante, panificaţie, depozite de materiale de construcţii, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, confecţii textile, activităţi de coafură şi înfrumuseţare, comerţ, hypermarketuri, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri. În perioada ianuarie - aprilie 2014 au fost verificaţi un număr de 1.038 de angajatori fiind identificate 429 persoane care prestau muncă nedeclarată, aplicându-se sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 400.500 lei", ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Dumitru Văduva, adăugând că în perioada analizată nu au fost descoperite totuşi cazuri de angajatori care să fi primit la muncă mai mult de 5 persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă, caz în care ITM ar fi făcut plângeri penale împotriva angajatorilor depistaţi în abatere.
În ce priveşte munca în regim de zilier, acelaşi raport precizează că de la intrarea în vigoare a legislaţiei specifice au achiziţionat registru de evidenţă un număr de 437 angajatori, fiind înregistraţi peste 17.100 de zilieri, majoritatea prestând activitate în domeniul agricultură, dar şi silvicultură, pomicultură, viticultură, manipulare mărfuri, precum şi zootehnie. "Legat de respectarea de către beneficiari a dispoziţiilor legale au fost constatate neconformităţi cu privire la nerespectarea termenului de depunere a extraselor din registrul de evidenţă a zilierilor, prestarea activităţii de către zilier la acelaşi beneficiar mai mult de 90 de zile cât permite legea, dar şi privind nerespectarea instrucţiunilor de completare a registrului", a completat Dumitru Văduva, adăugând că pentru deficienţele constatate au fost dispuse măsuri obligatorii cu termene de intrare în legalitate, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro