Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APIA Braila a respins foarte putine cereri de subventii in zootehnie

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a respins acordarea de subventii pentru 15,3% dintre ovinele si caprinele pentru care a primit cereri, iar la bovine ponderea a fost de 7,7%, a anuntat agentia, dupa finalizarea controlului pentru cererile aferente primei pe cap de animal la nivel national. Astfel, din 6,5 milioane capete ovine/caprine solicitate la plata au fost declarate eligibile 5,5 milioane capete. "Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului", se arata intr-un comunicat al APIA. Agentia mentioneaza ca, in acest an, s-a efectuat controlul pe teren pentru un esantion de 40%, urmind ca in 2009 sa fie controlat un esantion de 50%.
Pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1,4 milioane animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1,3 milioane capete bovine.
Pentru Braila, potrivit datelor prezentate de centrul judetean al agentiei, din totalul de 3.394 de cereri privind subventia la bovine au fost aprobate 3.248 pentru un efectiv de 26.195 capete. In plus, APIA Braila a mai aprobat 264 cereri cu 1.074 capete reprezentind cereri care desi nu au fost depuse conform OM 358/2008, au intrat totusi la plata pentru efectivul platit in 2007, regasit in registrul National al Exploatatiilor.
In ce priveste specia ovine/caprine, la nivel national au fost verificate 39.190 cereri depuse pentru controlul administrativ si 15.633 de cereri in cadrul controlului in teren, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor. Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1,96 milioane capete. In plan local, din cele 1.109 cereri depuse au fost trimise la plata 985 cereri pentru 141.010 capete.
Pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar acordat pe cap de animal este de 25 lei, iar pentru cea de bovine subventia este de 350 de lei pe cap de animal. Subventia pentru bovine este acordata crescatorilor care detin cel putin trei vaci, cu o virsta de minim sase luni, iar in cazul ovinelor si caprinelor sprijinul este acordat pentru animalele femele care au minim un an la data de 31 martie 2008.
Sprijinul face parte din schema nationala de plati pentru zootehnie, notificata la Bruxelles impreuna cu alte forme de ajutor care pot fi aplicate pe o perioada de trei ani de la aderare, respectiv pina la sfirsitul anului 2009.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii