Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Apeluri anti-război în Rusia. Un singur protestatar, şi acela arestat

Disidentul rus Mihail Hodorkovski face, pe blogul său, un apel la populaţia rusă să iasă în stradă împotriva deciziilor militare ale administraţiei Putin. Fostul miliardar denunţă Kremlinul pentru "războiul" cu Ucraina şi pentru "că are mereu nevoie de sânge" pentru a-şi menţine puterea.
"Suntem în război cu Ucraina. De-adevăratelea. Trimitem acolo soldaţi şi tehnică militară. Ucrainenii luptă bine, dar se retrag. Forţele nu sunt, fireşte, egale. În vremea asta, Puterea noastră minte fără încetare. Cum a minţit în anii 80 despre Afganistan. În anii 90, despre Cecenia. Astăzi, despre Ucraina. Iar noi ne îngropăm colegii de ieri, prietenii şi pe cei dragi care se află acum de o parte şi de alta, care se ucid unul pe altul nu pentru că aşa vor, ci pentru că Puterea îmbătrânită are mereu nevoie de sânge. Noi ştim toate astea. De aceea, Puterea minte", spune fostul magnat rus. El condamnă o intervenţie a Rusiei cu trupe în Ucraina, avertizându-i pe ruşi că astfel trag în fraţii lor.
Kievul a acuzat joi Rusia că a invadat cu trupe ruseşti Ucraina, în sprijinul rebelilor pro-ruşi din estul acestei ţări.
Mihail Hodorkovski (51 de ani) deţine grupul Menatep, prin care a controlat gigantul petrolier rus Yukos, în perioada sa de glorie. Fost viceministru al Energiei în administraţia Boris Elţân, Hodorkovski a intrat în conflict cu Vladimir Putin, succesorul defunctului preşedinte al Rusiei. În mai 2005, Hodorkovski a fost condamnat la 9 ani de puşcărie, fiind trimis într-un penitenciar din Siberia, pentru fraudă. Imperiul său s-a prăbuşit după ce Hodorkovski, care avea atunci o avere estimată la 15 miliarde de dolari, a intrat la închisoare. El a fost eliberat în decembrie 2013, cu câteva luni înainte de termen, printr-un decret de graţiere semnat de Vladimir Putin, înaintea Olimpiadei de Iarnă de la Soci.
În 2014, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis ca statul rus să plătească acţionarilor Yukos compensaţii de 50 de miliarde de doari, pentru prejudicii aduse companiei.

Singurul protestatar rus împotriva războiului din Ucraina a fost arestat

Intrarea trupelor ruse în Ucraina a determinat un tânăr rus să protesteze joi în centrul Moscovei împotriva lui Vladimir Putin. A fost singurul cetăţean rus care a protestat şi a fost arestat, transmite Moscow Times. Dimitri Monahov şi-a anunţat protestul pe contul de Twitter, cerându-le si celorlalţi internauţi să protesteze faţă de intrarea forţelor armate ruse în Ucraina.
Joi, în jurul prânzului, Monahov a mers singur în Piata Manej din centrul Moscovei. Acolo a început să strige sloganuri împotriva preşedintelui Putin şi să-l acuze pentru începerea războiului.
Imediat au apărut forţele de ordine care l-au ridicat, sub acuzaţia că a organizat un protest fără autorizaţie. Potrivit Moscow Times, el a fost dus apoi la o secţie de Poliţie.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii