Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Apel. Procurorii și mama victimei cer pedepse mai mari pentru ucigașii lui Brot

* inculpații Iulian Mădălin Pentelie și Florin Pîtea au primit câte 18 ani închisoare, pentru omor calificat, însă mama lui Cristian a făcut apel și așteaptă o pedeapsă mai mare la Curtea de Apel Galați * sentința primei instanțe a fost contestată și de procurori, dar și de inculpații acuzați de omor * mama lui Cristian ne-a declarat că, potrivit avocatului său, în stabilirea pedepsei nu s-a ținut cont de gravitatea infracțiunii săvârșite, în sensul că inculpații au tras focuri de armă în spațiul public, pe unde copiii merg la școală

 

 

În dosarul “Ucigașii lui Brot” s-a formulat deja apel, cauza fiind trimisă către instanța superioară, respectiv Curtea de Apel Galați. Apelul a fost formulat atât de mama tânărului ucis în stradă, cât și de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care cer o pedeapsă mult mai aspră pentru inculpații Iulian Mădălin Pentelie și Florin Pîtea. Aceștia din urmă, condamnați în primă instanță la câte 18 ani închisoare, au formulat și ei contestație, sperând la o pedeapsă mai blândă. Sentința finală se va da la instanța superioară.

Încă de la început, mama lui Cristian Brot, tânărul ucis cu sânge rece în mijlocul străzii, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la pedeapsa aplicată, mult prea mică din punctul său de vedere. Ea ne-a precizat faptul că, din discuțiile cu avocatul său, a reieșit faptul că judecătorii au omis prevederile art. 74 din Codul Penal, fiind vorba aici despre gravitatea faptei comise. După cum se arată în articolul menționat, stabilirea cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea infractorului. Acestea se evaluează după următoarele criterii: împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; starea de pericol creată; natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârșirea infracțiunii.

Din punctul de vedere al mamei victimei și a avocatului său, în stabilirea pedepsei pentru Pentelie și Pîtea trebuia să se aibă în vedere faptul că cei doi au tras cu pistolul și după ce l-au împușcat pe Cristian, fiind vorba despre o stradă pe unde trec copiii pentru a merge la școală. În aceste condiții, oricând putea fi împușcat vreun elev, mai ales că fapta a fost comisă în jurul prânzului, adică la ora când micuții veneau de la școala aflată în apropiere. “Pedeapsa trebuia să fie mult mai mare, să se țină cont de starea de pericol. Școala este în apropiere, veneau copiii de la ore. Puteau fi împușcați. În plus, ei au continuat să tragă cu pistolul și după ce l-au împușcat pe fiul meu. Pedeapsa trebuia să meargă spre maxim, nu spre minim. A fost ignorat art. 74 din Codul penal, după cum a constatat avocatul”, a explicat mama lui Cristian Brot.

La sfârșitul lunii iunie, magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința pentru Iulian Mădălin Pentelie și Florin Pîtea: câte 18 ani închisoare - pedeapsă rezultantă, ei fiind puși să plătească daune morale de 100.000 euro și materiale de 50.000 lei.

Tânărul de 28 de ani, Cristian Brot, a fost ucis cu un pistol “Beretta” de 9 mm, ce aparținea Poliției italiene, la data de 26 mai 2017, când s-au tras focuri de armă, la intersecția străzilor Ardealului cu Ion Ghica (cartier Islaz). Cristian a fost practic ciuruit și medicii nu l-au mai putut salva. În jurul orei 11.30, inculpații au mers la o întâlnire cu Brot, cu autoturismul Volkswagen Passat aparținând lui Florin Pîtea aflat la volan. În mașină, inculpații aveau o sabie/macetă, o toporișcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din față aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanțe plin. Când Brot a venit lângă mașină, inculpatul Pentelie a executat 4 focuri de armă, apoi Pîtea Florin a preluat pistolul și ambii inculpați au coborât din mașină. Pîtea a mai tras 2 focuri de armă, în scurt timp, victima, Cristian Brot, prăbușindu-se lângă bordură. Oricum, Pîtea a mai tras 5 focuri de armă în timp ce se deplasa pe stradă. S-au tras 11 gloanțe și acestea l-au nimerit pe Brot în zone vitale. Ucigașii au fugit și au fost prinși, în scurt timp, în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Arma crimei a fost găsită după câteva zile, pe câmp, într-un lan de porumb din zona Cazasu.
Categorie articol: 

Comentarii