Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APDRP atrage primii bani din fondul european pentru dezvoltare rurala

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) plateste primele sume atrase din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), respectiv 108,28 milioane euro destinati unor subventii pentru terenurile arabile.
FEADR este fondul european din care sint finantate proiectele de dezvoltare rurala. Totodata, din acest fond Romania poate acoperi o parte din subventiile complementare la hectar pe care le acorda din bugetul de stat, in completarea subventiilor din fonduri UE.
Cei 108,28 milioane de euro reprezinta fonduri UE prin care sint decontate astfel de plati complementare, respectiv schema 1. Programul de finantare cuprinde mai multe scheme de plati complementare, prima fiind cea mai cuprinzatoare, intrucit reprezinta plati acordate agricultorilor care primesc subventii la hectar din fonduri UE pentru terenuri arabile. Alte tipuri de scheme se refera la plati pentru sfecla de zahar, in sau cinepa.
In cazul schemei 1 de plati complementare, 80% din fonduri sint asigurate din FEADR, iar restul de la bugetul de stat. Suma de 108,28 milioane de euro reprezinta cei 80% rambursati Romaniei.
APDRP, agentia insarcinata cu gestionarea fondurilor UE pentru dezvoltare rurala, transfera fondurile in contul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cea care a facut platile complementare, actiunea reprezentind o decontare a platilor deja efectuate, incepind cu luna aprilie a acestui an.
Pentru 2007 agricultorii au primit o subventie din fonduri UE de 50,5 euro la hectar, la care s-au adaugat alti 47 de euro de la buget, plata complementara.
Din FEADR sint finantate proiectele de dezvoltare rurala contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Depunerea proiectelor a inceput in luna martie a acestui an, dar deocamdata APDRP nu a realizat nici o plata pentru proiecte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii