Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Apariţia cancerului este strâns legată de stilul de viaţă

Cea mai mare parte a cazurilor de cancer ar putea fi evitate, se arată într-un nou studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat în revista Nature şi citat de Agerpres. Factorii de mediu şi stilul de viaţă al pacienţilor constituie principala origine a maladiei, printre celelalte cauze numărându-se toxinele, expunerea la razele solare şi obiceiurile alimentare. Mult în urma acestor elemente se află factorii pur genetici.
De majoritatea cazurilor de cancer se face vinovat un stil de viaţă greşit. Regimurile alimentare, expunerea la razele UV, fumatul şi bolile joacă un rol mult mai important decât moştenirea genetică atât de des invocată. Studiul merge şi mai departe, afirmând că, prin eliminarea acestor factori „declanşatori" ai cancerului, s-ar putea evita până la 90% din cazuri. De menţionat însă că simpla renunţare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pentru a avea o greutate corporală în limite normale şi consumarea cu moderaţie a alcoolului nu exclud apariţia unui cancer, dar scad semnificativ riscurile.
Concluziile noului studiu sunt absolut contrare rezultatelor unei alte cercetări efectuate anterior, tot în cursul anului 2015, care susţinea că tipurile de cancer sunt doar consecinţa unei oarecare lipse de noroc şi că măsurile de prevenire au un impact foarte scăzut. Cercetarea afirma că majoritatea cancerelor sunt cauzate de „derapaje" ale ADN-ului în timpul îmbătrânirii şi al diviziunii celulelor.
Noul studiu a luat în considerare aceleaşi date ştiinţifice, dar, în mod paradoxal, a ajuns la concluzia contrară. Dr Ysuf Hannun de la Universitatea Stony Brook din New York arată că norocul (sau mai degrabă nenorocul) are un rol în dezvoltarea unui eventual cancer, dar că factorii de mediu şi stilul de viaţă al persoanei sunt determinante în declanşarea acestei dezvoltări a bolii. El apreciază prin urmare că obiceiurile alimentare, fumatul, expunerea la soare, la viruşi, la poluare şi la alţi factori necunoscuţi încă influenţează din plin parcursul unui viitor bolnav.
Această teorie sugerează că fiecare are un rol de jucat în propria sănătate, orice om având interesul să încerce să limiteze pe cât posibil propriile riscuri, ştiind că eforturile lui vor avea un impact pozitiv. Aşadar, vina pentru cancer nu mai poate fi atribuită doar geneticii: potrivit specialistului în oncologie menţionat, numai o parte infimă din cazurile de cancer pot fi imputate exclusiv factorilor genetici şi ereditari. „Aceste rezultate au o importanţă capitală în strategia de prevenire a cancerului, precum şi pentru cercetare şi sănătatea publică", încheie el.

 
Categorie articol: 

Comentarii