Mergi la conţinutul principal

Apa minerala pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor

Inspectorii de munca braileni deruleaza, zilele acestea, o serie de actiuni de control pe partea de sanatate si securitate in munca (SSM) care vizeaza obligatiile angajatorilor fata de propriii salariati in cazul depasirii in mod constant a temperaturii de 30 grade Celsius. Potrivit legislatiei in vigoare, cu referire directa la atingerea si depasirea temperaturilor ridicate si extreme, angajatii beneficiaza de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare a organismului, in acest scop asigurindu-se spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator. In plus, salariatii ar trebui sa primeasca apa carbogazoasa salina in cantitate de 2-4 litri/pers./schimb distribuita la temperatura de 16-18 grade Celsius. "In cursul zilei de ieri (luni 24 iulie - n.r.) si astazi inspectorii de munca deruleaza actiuni de verificare a angajatorilor braileni in conditiile in care s-a depasit in mod constant temperatura de 30 grade Celsius. Luni, de exemplu, au fost verificati 11 angajati, acelasi numar de agenti economici urmind a fi verificati si in cursul acestei zile. Din datele preliminare au fost descoperite probleme la un singur angajator, punctul acesta nerespectind obligatia de a monitoriza evolutia temperaturilor exterioare si nici cea vizind acordarea de pauze personalului in vederea refacerii capacitatii de termoreglare", ne-a declarat inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, Dumitru Vaduva.
In cazul atingerii si depasirii temperaturilor extreme (peste 37 grade
Celsius sau cind indicele temperatura-umiditate depaseste pragul
valoric de 80) care se mentine pe o perioada de cel putin 2 zile
consecutiv, situatii reglementate prin OUG nr. 99/2000, angajatorii
trebuie sa ia urmatoarele masuri minimale:
a) pentru ameliorarea conditiilor de munca
- reducerea intensitatii si ritmului activitatii fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri
umbrite si curenti de aer.
b) pentru mentinerea starii de sanatate:
- asigurarea apei minerale adecvate, cite 2-4 litri/pers./schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protectie;
- asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia de a lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, masuri vizind reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro