Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Apa calda trece, CET ramine

Anuntul facut zilele acestea de CET, conform caruia se opreste furnizarea apei calde, timp de 3 saptamini, pentru a se efectua revizia magistralei de termoficare, spune multe despre intreg acest sistem centralizat si despre cei care il pastoresc. Daca mai avea cineva vreo indoiala, acum e clar ca termoficarea in sistem centralizat chiar nu are vreun viitor la Braila. De fapt, CET si reteaua sa de tevi nu s-au schimbat cu nimic. Sint exact la acelasi stadiu ca acum 3, 5, 10 sau 15 ani. Personal, nu-mi imaginam ca, in anul 2007, mai e posibil ca jumatate din oras sa fie lasata fara apa calda, timp de 3 saptamini, in timpul verii, pentru a se efectua aceasta asa-numita revizie generala. Si e jumatate din oras doar pentru ca cealalta jumatate a renuntat la serviciile CET.
Dar uite ca reteaua asta de termoficare nu s-a schimbat de fapt cu absolut nimic, de ani si ani de zile: inca se inchide magistrala cu saptaminile, inca trebuie sa stai cu robinetul deschis chiar zeci de minute pina sa ajunga sa curga apa calda, inca ajunge caldura greu la ultimele etaje. E acelasi serviciu prost si din ce in ce mai scump pe care il stim dintotdeauna si de care acum Consiliul Local si Primaria ne forteaza sa raminem legati pe viata.
De ani de zile, toti cei care s-au perindat prin fruntea CET sau pe la Primarie ne aburesc cum ca "termoficarea e viitorul". Si asta se spunea in urma cu cel putin 5 ani. Nu e inca anul 2007 acel viitor? Mai mult, despre "viitorul" si binefacerile sistemului centralizat ne-au vorbit tot timpul oameni care au renuntat demult la serviciile CET, incepind cu fostul director Vasile Muntenita, unul dintre primii care si-au montat acasa centrala de apartament. Se vorbeste de ani de zile, se promit atitea si atitea beneficii ale termoficarii centralizate, se baga de-aiurea miliarde si miliarde de lei in tot acest sistem, si toate astea pentru ca, in 2007, apa calda sa se opreasca 3 saptamini. Nu m-ar mira deloc ca, in toata aceasta perioada, staful CET sa fie de fapt in concediu. Insa un lucru e clar: sistemul centralizat va fi la fel si la anul ori peste cinci ani, sau poate chiar mai rau, din moment ce autoritatile locale i-au asigurat acest semi-monopol asupra orasului, facind imposibila debransarea. Ce motiv ar mai avea CET sa devina mai performanta, in contextul in care are asigurat consumul a vreo 25.000 de apartamente? Daca nici pe vremea in care isi pierdea clientii cu miile nu a reusit sa transforme termoficarea centralizata intr-un serviciu de calitate, pentru a nu-i mai face pe consumatori sa renunte, este clar ca acum nici nu-si va mai bate capul cu asta. Concediu placut!
Categorie articol: 

Comentarii