Mergi la conţinutul principal

Apa şi canalizarea mai scumpe din această lună

• tarifele CUP Dunărea au fost ajustate cu 0,8 lei/mc în plus faţă de vechiul plan tarifar, ajungând la 7,26 lei/mc, inclusiv TVA, (apă potabilă plus canalizare/epurare) • majorarea va afecta bugetul populaţiei abia din iunie, când vor fi emise facturile aferente consumului din luna curentă

 

Atenţie la câtă apă potabilă consumaţi, pentru că din această lună tariful de facturare la populaţie, practicat de operatorul unic Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, creşte cu aproximativ 12% şi depăşeşte în final pragul de 7 lei per metru cub, inclusiv TVA. Mai precis, începând cu luna în curs, compania şi-a ajustat tarifele practicate ajungând astfel ca un metru cub de apă potabilă să fie facturat la populaţie cu 4,38 lei (inclusiv TVA), iar serviciul de canalizare/epurare - 2,88 lei/mc. În total, noul tarif cumulat - cunoscut fiind faptul că întreaga cantitate de apă potabilă este automat facturată consumatorilor şi la canalizare - este de 7,26 lei pentru fiecare metru cub, aşadar cu un plus de 0,8 lei/mc faţă de vechiul tarif - 6,46 lei/mc.

Un calcul simplu ne arată că, dacă o familie (3 persoane) consumă în medie, să zicem, undeva la 5 m.c. lunar şi a plătit până acum 32,3 lei, odată cu aplicarea noului tarif costul lunar cu apa potabilă ar fi, la acelaşi consum, de 36,3 lei, deci un plus de 4 lei lunar.

De precizat că diferenţa în plus la serviciile de apă-canal-epurare se va observa abia luna viitoare, când vor fi emise şi expediate consumatorilor din municipiu şi judeţ facturile aferente lunii mai, pe baza noilor tarife.

Modificarea tarifelor CUP Dunărea este generată de angajamentul asumat de companie în baza unei clauze contractuale pe care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a impus-o pentru acordarea împrumutului de 8,8 milioane de euro în mega-proiectul privind modernizarea reţelei de apă-canal a întregului judeţ. De altfel, în baza aceluiaşi contract cu BERD, costul apei a fost modificat încă de anul trecut, mai precis în luna mai, când a avut loc o majorare cu 5%. Astfel, tariful unic a ajuns în mai 2016 să arate în felul următor: 3,90 lei/mc - apă (cu TVA de 9%) şi 2,56 lei/mc - canalizare (cu TVA de 19%), aşadar un total de 6,46 lei/mc pentru serviciul cumulat.

 

Una rece, alta caldă

Reamintim că în ianuarie 2016, Consiliul Local Municipal şi Consiliul Judeţean au aprobat planul tarifar la apă şi canalizare pentru 2016 şi 2017. În linii mari, operatorul public de apă-canal-epurare, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, a cerut şi i s-a aprobat o majorare de 5% cu aplicare din mai 2016, iar, în a doua etapă, încă 12% din luna mai 2017. Toate acestea, în contextul în care, după cum aminteam mai devreme, la momentul negocierii de către CUP Dunărea a termenilor împrumutului de la BERD, pentru asigurarea cofinanţării la mega-proiectul investiţional accesat de companie prin POS-ul de Mediu, s-a stabilit de către bancă un plan de tarif cu trei mari etape: unificarea până în mai 2013 a tarifelor la apă şi canalizare în întreg judeţul, doi - majorarea tarifului unic cu 5% din mai 2014 şi trei - majorare cu 12% din mai 2015. Pe fondul întârzierilor care au apărut în atribuirea unuia dintre cele mai importante contracte de lucrări la proiectul investiţional, au fost amânate aceste termene. Când a tras linie, la final, CUP Dunărea a constatat că a făcut o economie de 3,1 milioane de euro în implementarea proiectului de investiţii, bani cu care şi-a propus să cumpere şi să monteze în toate gospodăriile din oraş, circa 29.000 de contori inteligenţi, cu citire la distanţă. Ca să poată avea acces însă la aceşti bani, BERD i-a reamintit operatorului public de obligaţia asumată privind majorarea în 2 etape cu 17% a tarifului unic la apă-canal. „Am reuşit să-i convingem pe cei de la BERD să ne permită să folosim, pentru achiziţia acestor contoare, suma economisită la creditul luat în 2011. Vorbim despre 3,1 milioane de euro, bani care ne-au rămas din cei 8,8 milioane de euro pe care i-am împrumutat pentru modernizarea staţiei de epurare de la Făurei şi a staţiei de tratare de la Gropeni. (...) Pentru noi este foarte important acest proiect ce implică dotarea fiecărei gospodării din municipiu cu câte un contor cu citire la distanţă. Această investiţie va avea un impact deosebit de benefic, atât pentru companie cât şi pentru abonaţii noştri”, ne-a declarat, pe finalul anului trecut, Silviu Mangiurea, directorul general al CUP Dunărea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro