Mergi la conţinutul principal

Apă din canale de irigaţii, deversată în Lacu Sărat

* Agenţia de Resurse Minerale atrage, însă, atenţia că este interzisă alimentarea lacului din alte surse decât pânza freatică şi precipitaţiile naturale * asta pentru a nu fi afectate proprietăţile terapeutice ale nămolului * "Se procedează de ani de zile aşa şi nu s-a stricat nămolul. Dimpotrivă, din cauza secetei, gradul de sărătură ajunsese la 300%, ceea ce nu era deloc normal", spune Bunea Stancu

Lacu Sărat aproape a secat, din cauza scăderii nivelului pânzei freatice şi a lipsei precipitaţiilor consistente. Puse în faţa pericolului de a rămâne fără lacul cu proprietăţi curative, care atrage mii de turişti din toată ţara la tratament, autorităţile judeţene au luat o măsură controversată: alimentează lacul sărat cu apă dulce, dintr-un canal de irigaţii. Directorii direct implicaţi în administrarea lacului şi a surselor de apă din judeţul Brăila neagă faptul că ar fi dat dispoziţie să se facă aşa ceva. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, recunoaşte, însă, că el se află în spatele acţiunii. "Ce e de preferat, să rămânem fără Lacul Sărat sau să refacem luciul de apă prin mijloacele care ne stau la îndemână? Nu e nimic nou, şi în alţi ani s-a procedat la fel!". Agenţia pentru Resurse Minerale spune, însă, că este total interzis să se alimenteze lacul, aflat într-o protecţie sanitară severă, din alte surse decât pânza freatică sau precipitaţiile naturale.

Faptul că pe sub şoseaua din spatele staţiunii balneo-climaterice Lacu Sărat trece un şuvoi de apă ce se revarsă în lac ne-a fost sesizat de mai mulţi cititori care au trecut pe acolo, ieri şi alaltăieri. Reporterii noştri s-au deplasat în zonă şi au constatat că apa se scurge printr-un pasaj de beton de sub terasamentul căii ferate, fiind dirijată spre acel loc printr-un şanţ săpat recent. Mergând de-a lungul acestui şanţ, constaţi că se alimentează dintr-un canal de irigaţii mai vechi, cu malurile înierbate.

Am încercat să aflăm ce este cu această aducţiune de apă improvizată. L-am sunat prima dată pe Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", firma care are licenţă de exploatare a nămolului sapropelic din lacul sărat de lângă Brăila. Acesta ne-a spus că nu ştie despre ce-i vorba, că n-a dat dispoziţie să se facă aşa ceva şi că o să se intereseze. "Când ne puteţi da un răspuns?". "Nu ştiu ce să zic. Dar chiar este atât de interesantă ştirea asta? Mie nu mi se pare mare lucru!", a făcut Boşneag, dând de înţeles că nu prea este dispus să discute pe marginea acestui subiect. El a adăugat, totuşi, că un aport de apă dulce în sărătura lacului nu ar fi un lucru tocmai rău, fiindcă, din cauza scăderilor de nivel din ultima perioadă, concentraţia de sare era mult peste cea normală, afectând în sens negativ proprietăţile terapeutice ale nămolului.

L-am sunat şi pe Dan Ionel, directorul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), sucursala Brăila. În calitate de administrator al reţelei de irigaţii din judeţul nostru, acesta ne-a spus că nu are idee despre vreo deversare de apă dulce în lacul sărat şi că, oricum, în zona respectivă, nu există canale de irigaţii ale ANIF. "Eu n-am cunoştinţă despre această chestiune, dar ştiu că s-a mai practicat aşa ceva şi înainte de 1989, pe vremea lui Lungu, când nivelul lacului scăzuse foarte mult", ne-a declarat Dan Ionel.

Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, era la fel de neştiutor. "Tot ce ştiu eu este că am avut o discuţie cu directorul Boşneag, acum câteva săptămâni, când apăruse în presă faptul că lacul este foarte secat. Dânsul s-a interesat în ce condiţii se poate face alimentarea din puţuri forate. L-am informat cam care ar fi costul unei astfel de operaţiuni, dar discuţiile au rămas în acea fază, nu m-a mai contactat de atunci", ne-a spus Turiac. Acesta a ţinut să adauge: "Se tot vorbeşte la Brăila că lacul se alimentează din nişte izvoare care s-au înfundat şi că nu mai ştie nimeni unde sunt, fiindcă moşul care ştia ar fi murit. Astea sunt nişte prostii. Adevărul este că lacul se alimentează din pânza freatică şi precipitaţii naturale. În momentul de faţă, nivelul pânzei freatice este foarte scăzut, mult sub nivelul lacului, deci nu-l mai poate alimenta".

În fine, reporterii noştri au sunat la Garda de Mediu Brăila, pentru a întreba autorităţile de mediu dacă au cunoştinţă despre ce se întâmplă la Lacu Sărat. "Nu ştiu nimic, acum aflu. O să trimit o echipă de comisari pe teren să vadă despre ce este vorba. În zece minute ajung la sediu şi trimit pe cineva", ne-a declarat Marian Dragomir, directorul coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Brăila. Am revenit peste câteva ore, însă aveam să aflăm că nu s-a dus nicio echipă de la Garda de Mediu să iniţieze o investigaţie, pe motiv de lipsă de comisari, aceştia fiind angrenaţi în alte acţiuni, după cum ne-a explicat Dragomir.

Stancu: "Eu am dat dispoziţie!"

După cum decurgea ancheta noastră jurnalistică, puteam trage concluzia că şanţul acela prin care se scurgea apa în lacul sărat a fost săpat de extratereştri sau de vreun spiriduş trimis de Doamne-Doamne să salveze lacul de la extincţie. Aveam să ne lămurim, însă, că voinţa din spatele acestei măsuri îi aparţine lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila. Aflând, nu se ştie de la cine, despre telefoanele date de noi, Stancu a sunat la redacţie, invitându-l pe reporterul care se ocupa de caz la el în birou, pentru a-l informa despre ce este vorba de fapt. "Eu am dat dispoziţie să se alimenteze lacul cu acea apă, care nu este chiar apă de la irigaţii, fiindcă este băgată mai întâi la lacul sărat nr. 2, cel din partea dreaptă a liniei de cale ferată. Din lacul 2 o ducem în lacul 1, deoarece toată lumea, inclusiv turiştii, se plângeau că seacă lacul şi că n-o să mai fie nămol pentru tratament. Oricum, dacă nu se băga această apă, gradul de sărătură era de 300%, deci extrem de mare, iar viermişorii aceia care constituie sursa de iod pentru nămol ar fi dispărut", ne-a declarat Stancu, fără a preciza, însă, ce firmă a săpat şanţul de aducţiune şi cine plăteşte toată această operaţiune. Preşedintele CJ a menţionat, totuşi, că s-a mai procedat la fel şi în anii trecuţi şi că niciun studiu nu a demonstrat că aportul de apă ar strica proprietăţile terapeutice ale lacului sărat.

Poziţia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucureşti - Compartimentul Inspecţiei Teritoriale Galaţi este, însă, foarte tranşantă şi ar putea explica poziţia reticentă faţă de acest subiect, a directorilor intervievaţi de reporterul nostru. "Lacu Sărat se află sub incidenţa protecţiei sanitare severe şi este interzis să se alimenteze cu apă dintr-un canal de irigaţii. Singurele surse de alimentare admise sunt cele naturale, respectiv pânza freatică sau precipitaţiile", ne-a declarat inspectorul Dumitru Bălan, contactat telefonic de reporterul nostru. Acesta este singurul angajat al Agenţiei de Resurse Minerale Galaţi. Inspectorul Bălan nu se poate ocupa de caz, din simplul motiv că se află în concediu şi abia săptămâna viitoare se întoarce la serviciu. Până atunci nu ne poate spune nimeni în ce măsură apa aceea adusă în lac, ce ar putea conţine tot felul de substanţe nocive, afectează sau nu proprietăţile terapeutice ale nămolului atât de preţuit de bolnavii care dau bani grei pentru a veni aici la tratament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro