Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anul viitor, fermierii vor primi circa 100 euro/ha

Guvernul a aprobat, la sfirsitul saptaminii trecute, proiectul de buget pentru 2007, intr-o forma in care sa raspunda nevoilor Romaniei, in primul sau an in cadrul Uniunii Europene.
Conform proiectului aprobat, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) i-a revenit un buget de 7,6 miliarde de lei noi, in crestere cu 33,9 % fata de 2006.
Din acesti bani, MAPDR a alocat continuarii programului "Fermierul" 520 milioane lei noi. Suma este destinata crearii citorva mii de ferme vegetale si zootehnice sau de acvacultura, dar si modernizarii fabricilor de lapte si carne sau a unitatilor de vinificatie.
O alta suma importanta, 675 milioane de lei noi, este destinta finantarii Programului "Sapard".
Totodata, in buget, Ministerul a mai inclus: Programul Platilor Directe pe Suprafata - fondurile vor fi acordate initial de MAPDR si vor fi ulterior recuperate de la UE, suma luata in calcul fiind de circa 50 euro/ ha, pentru toate terenurile agricole mai mari de 1 ha (suprafetele inscrise in Registrul Fermelor - n.r.); Programul Subventiilor Nationale Agricole Complementare - este vorba despre subventiile complementare sprijinului european, care se vor da agricultorilor romani pentru majoritatea culturilor de cimp (griu, porumb, floarea-soarelui, rapita, orz, sfecla de zahar, tutun), drept compensare pentru nivelul inca scazut al subventiilor venite de la UE, si care conform declaratiilor ministrului Gheorghe Flutur vor ajunge la hectar la o suma aproximativ egala cu plata directa; Programul Imbunatatirilor Funciare - program amplu de irigatii si desecari, mai ales in zona Baraganului si a Cimpiei de Vest, pentru asigurarea cresterii productivitatii recoltelor. In plus, tot in buget, MAPDR a inclus si un capitol mult asteptat, respectiv Programul Impaduririlor si al Drumurilor Forestiere, prin care se vor impaduri terenuri degradate si vor fi infiintate perdele forestiere de-a lungul cailor de comunicatii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii