Mergi la conţinutul principal

Anul pe care l-am petrecut in America a reprezentat un fel de "drum initiatic" pentru mine

Foarte multi dintre noi asociaza ideea de "America" cu ideea de bogatie si fericire. Foarte multi dintre noi avem prezent in mentalul nostru "visul american". Credem ca America este o tara mult mai buna decit Romania, din toate punctele de vedere. Chiar si din punctul de vedere al sistemelor de educatie. Sergiu Troaca, elev in clasa a XII-a la Murgoci, a luat parte la "visul american". El a studiat, timp de un an, datorita unui program educational, la un liceu din Illinois. L-am invitat astazi sa ne dea un interviu despre experienta sa din Statele Unite, despre modul cum vad americanii educatia.

- Cum ai reusit sa studiezi un an in Statele Unite?
- Am cochetat cu ideea de a studia intr-o tara anglofona inca din 2006. Am cautat pe Internet, prin ziare si reviste o oportunitate de a-mi atinge acest scop. Desi am gasit citeva site-uri, nu am fost pe deplin satisfacut de acele oferte educationale. Abia in clasa a X-a am aflat de la o buna prietena, care dorea, ca si mine, sa studieze un an in alta tara, de site-ul ww.iec.ro. Am intrat pe acel site, am studiat ofertele si am ales Aledo High School, un liceu din Statele Unite ale Americii. M-am inscris in programul lor si apoi am urmat toate formalitatile necesare: testarea cunostintelor de limba engleza, asemanatoare examenului Cambridge, obtinerea vizei. Am mai dat si un interviu in limba engleza prin Internet cu o parte din profesorii acelui liceu american.
- Spune-mi cum te-ai descurcat la 7500 de km departare de Romania.
- In septembrie 2007, am ajuns in orasul Aledo, din statul Illinois. Acest an pe care l-am petrecut in America a reprezentat un fel de "drum initiatic" pentru mine. Trebuia sa ma gospodaresc singur. Spalam, calcam, uneori mai faceam si de mincare (nu va luati neveste americane!). Gatitul este una din pasiunile mele si am avut destule ocazii pentru a-mi exersa acest talent, preparind chiar si sarmale cu mamaliguta pentru familia la care locuiam. Intr-adevar, mi-a fost foarte dor de familie, de prieteni si de Murgoci. Acest oras din centrul S.U.A era destul de mic, insa existau numeroase locuri in care puteai sa-ti petreci timpul liber, multe magazine si restaurante. In primul rind, am fost socat de felul oamenilor de a fi. Erau foarte prietenosi si amabili, nu numai cu mine, dar si cu ceilalti din jurul lor. Ma asteptam sa fie mai reci cu strainii, insa m-am inselat.
- Cum te-ai adaptat la modul de viata al americanilor?
- Nu pot sa zic faptul ca modul de viata al americanilor este foarte diferit de cel al romanilor. Noi si americanii avem cam aceleasi tipuri de mincare, comportament si idealuri. Doar la traditii si la caracter ne diferentiem. Surprinzator, preturile pentru majoritatea produselor (haine, mincare, electrocasnice) erau mai mici acolo comparativ cu cele din Romania. Desi americanii au salarii foarte mari, nu o duc chiar bine cum se crede si chiar nu este un loc "ca in filme". Ipotecile, asigurarile de sanatate, studiile postliceale si faptul ca americanii apeleaza deseori la credite fac ca banii ramasi de cheltuiala sa nu mai fie atit de numerosi.

"Nu pot sa spun ca sistemul lor de invatamint este mai bun decit al nostru"

- Ce ti s-a parut diferit la sistemul american de educatie fata de invatamintul romanesc?
- La Aledo High School, orele erau aceleasi in fiecare zi, iar fiecare profesor avea o clasa numai a lui, in care avea absolut tot ce ii trebuia pentru a ne preda materia cit mai bine. La inceputul anului scolar, consilierul scolar iti dadea un set de teste si de chestionare pe baza carora iti afla aptitudinile si te ghida in alegerea materiilor pe care urma sa le studiezi. Limba engleza, istoria Americii, matematica si sportul erau disciplinele obligatorii. Insa eu am studiat la un profil filologic si nu am facut matematica. Mi-am ales, in schimb, alte discipline precum jurnalismul, spaniola, oratoria si stiintele politice. Am optat si pentru un curs de gatit, m-am inscris si in echipa de atletism, avind antrenamente in fiecare zi, dupa orele de curs. Mi-a placut faptul ca aveam la scoala o ora in care fie ne duceam la biblioteca, fie intr-o sala unde invatam, scriam teme, citeam sau ne relaxam. TotusI, pauzele erau de numai trei minute, timp in care poti doar sa te duci la dulapul tau pentru a-ti lua cartile si caietele care iti trebuie pentru urmatoarea ora. Aveam insa o pauza mare, de 30 de minute, unde toata lumea se stringea la cantina pentru a lua prinzul.
- Care din aceste doua sisteme de educatie ti se pare mai bun, mai adaptat la cerintele actuale ale vietii? De ce?
- Nu pot sa spun ca sistemul lor de invatamint este mai bun decit al nostru, deoarece si aici avem parte de profesori excelenti, care isi fac foarte bine treaba, insa nu au parte de dotarile necesare. In America, elevii sint axati in general pe un singur drum, dar in Romania si in restul U.E. accentul educatiei este pus pe o pregatire mai ampla, din diferite domenii. Elevii americani sint destul de limitati in ceea ce priveste acest lucru. (Interviu realizat de Ionut DUMITRU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro